23948sdkhjf

Nyckeln till framgång stavas lärlingar

22-åriga Heidi Fredriksen är ett bra exempel på framtiden för NCC:s norska beläggningsverksamhet. Hon är ung, hon är kvinna och som lärling får hon chansen att lära sig det mesta om arbete med asfalt och kan därmed få en nyckelroll för sin arbetsgivare i framtiden.

Efter ett år som lärling med inriktning på bergarbeten valde Heidi Fredriksen från Flekkefjord att byta inriktning. Därför blev hon nyligen inplacerad som lärling i NCC:s beläggningsverskamhet i Vest-Agder och Rogaland och räknar med att det ska leda fram till ett fast jobb som asfaltarbetare vad det lider.

– Att arbeta med asfalt är något helt annat än det jag gjort tidigare. Det sker ofta utomhus, något som passar mig bättre. Asfaltbranschen är ett omfattande fackområde som jag verkligen ser fram mot att lära mig mer om, säger Heidi Fredriksen.

Kvinnor är fortfarande i klar minoritet i byggverksamheten, men Heidi Fredriksen är inte ensam. Hon är en av tre som går som lärling inom NCC Industrys asfaltverksamhet som totalt sysselsätter 22 lärlingar. Det innebär att företaget, enligt egen utsago, är störst i Norge på området, men betonar också att satsningen på lärlingar är en medveten strategi som med stor säkerhet kommer att bära frukt i framtiden.

– Vi jobbar konsekvent med att rekrytera lärlingar, inte minst till asfaltverksamheten, och samtidigt öka andelen kvinnor in i branschen. Det har vi redan glädje av. Dessutom har vi många duktiga lärlingar som är våra bästa ambassadörer vid marknadsföringen, säger utbildningsansvarige Even Hedland som årligen rekryterar runt 60 nya lärlingar till olika delar av företaget.

Joar Caspersen, direktör för asfaltverksamheten, betonar att ambitionen är att fortsätta växa, något som ställer stora krav på återväxten.

– Det krävs en stabil grund av branschkunniga medarbetare. Därför är det viktigt för oss att fylla på med lärlingar, säger han.

Om det första steget är att locka in lärlingarna till verksamheten är nästa steg att få dem att trivas, att utvecklas och att stanna kvar.

– Det är viktigt för oss att skapa en utbildningsplan och verkligen ge våra lärlingar en högklassig utbildning. Vi måste som företag ge våra lärlingar meningsfulla och utvecklande arbetsuppgifter och följa upp det som sker under lärotiden, säger Even Hedland.

Trots att Heidi Fredriksen knappt har hunnit börja sin lärlingsperiod vet hon till stor del vad som väntar under utbildningstiden. Innan årets asfaltsäsong avslutas ska hon bland annat jobba vid företagets asfaltlaboratorium i Drammen, i verkstan i Mjåvann och vid ett av asfaltverken i sydöstra Norge.

Branschen är konkurrensutsatt, kompetens och engagemang är värdefull hårdvara och för att säkra den framtida verksamheten krävs att Heidi Fredriksen och hennes unga kollegor trivs och stannar i företaget. Då är ett välmatat och intressant utbildningsprogram av stor vikt för företagets möjligheter att stå sig i konkurrensen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066