23948sdkhjf

Lyckad start för rekryteringsdrive

NCC:s nystartssatsning på utrikesfödda ingenjörer har varit så lyckad att en ny utbildningsomgång ska dras igång i november.

13 av de 18 utrikesfödda ingenjörer som deltagit i NCC:s nystartssatsning tillsammans med Kunskapsskolan och Arbetsförmedlingen har fått jobb i byggföretaget. Resultatet är så lyckat att ytterligare en kursomgång kommer att påbörjas i november.

– Vi har ett stort rekryteringsbehov och i Sverige finns välutbildade ingenjörer som behöver jobb. Utbildningen blir en brygga som gör att allas behov tillgodoses. Det är roligt att vi efter första året nu kan anställa nya kompetenta kollegor från utbildningen, säger Charlotta Holmgren, HR-partner inom NCC Building.

För att hitta kandidater med rätt bakgrund till utbildningen har NCC samarbetat med Arbetsförmedlingen. I grunden krävs förstås ingenjörsutbildning, men också uppehållstillstånd och grundläggande kunskaper i svenska. Under utbildningen har fokus inte minst lagts på att parallellt med nödvändig kunskapsinhämtning också utveckla språket. Då handlar det inte bara om att säkerställa att facktermer integreras på ett naturligt sätt i vardagsspråket utan väl så mycket om att vardagliga konversationer ska flyta smärtfritt och inte minst om förberedelser för den humor och den jargong som kan prägla såväl fikapausar som aktiviteter i samband med exempelvis after work-aktiviteter.

De 18 ingenjörer som omfattats av programmet har nu under ungefär ett års tid varvat teori på Kunskapsskolan med praktik på NCC:s arbetsplatser.

– Vi har studerat arbetsmiljöfrågor, säkra arbetsplatser, hur det svenska samhället styrs, hur beslut tas i Sverige och vilka beslut som påverkar NCC. Vi har också fått lära oss juridik och ekonomi. Det har varit ovärderligt i våra förberedelser för det svenska arbetslivet och byggbranschen specifikt, säger Ahmad Bakkour, en av deltagarna i NCC Nystart och nu planerare i avdelningen Hus Stockholm, ingående i NCC Building.

Han är en av 13 som fick jobb inom NCC efter avslutad utbildning. Återstår fem där en dialog fortfarande pågår, enligt företaget.

Efter en första omgång av programmet, som beskrivs som lyckad, är tanken att genomföra en andra omgång med start i november – Den här gången med 24 deltagare, och med något kortare utbildningstid.

– Vi vill erbjuda fler en snabb väg in på arbetsmarknaden och till en bransch som har ett enormt stort rekryteringsbehov. Samtidigt är NCC Nystart en viktig del i vår ambition att öka mångfalden på våra arbetsplatser, säger NCC Buildings Sverigechef Henrik Landelius.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094