23948sdkhjf

Bygg- och miljötransporter mest värdeskapande

Sveriges åkeriföretag har genomfört en nyckeltalsundersökning som visar att transporterna till bygg och anläggning tillhör är de mest värdeskapande. Skogsåkeriernas värdeskapande sämre.
I undersökningen har Sveriges Åkeriföretag tittat på hur värdeskapandet ser ut i åkeribranschen. Man har kollat på olika grenar av branschen. Det har visat sig att bygg- och anläggning samt avfall och återvinning tillhör de segment som går allra bäst sett till värdeskapande. Totalt sett är värdeskapandet det högsta sedan mätningarna startades för 20 år sedan.

I undersökningen har värderskapandet mätts som avkastning på totalt kapital i relation till räntan på en svensk 10-årig stats­obligation. Byggboomen påverkar omsättningen men även avkastningen är hög för bygg- och anläggninsåkerierna i jämförelsevis med snittåkeriet i undersökningen.

– Bygg- och anläggningstransportörerna möter en marknad för bostadsbyggnation som är den starkaste sedan tidigt ‘90-tal och antalet bygg- och anläggningsåkerier växer snabbt för att möta efterfrågan, säger Ulric Långberg som är branschchef på Sveriges åkeriföretag i pressmeddelandet.

Tillväxten har inneburit stora investeringar, vilket på sikt kan komma att påverka avkastningen. Framförallt när det nästa gång blir en lågkonjunktur, enligt Sveriges åkeriföretag. Däremot ser det bra ut på lite kortare sikt med förväntad tillväxt.

Tyngre för skogen
Som sämst när det kommer till värdeskapande inom åkernäringen är skogstransporterna. Där har både vinstmarginal och omsättning minskat för företagen, enligt undersökningen. Lönsamheten påverkas av att kunderna inom pappersindustrin har det svårt enligt Sveriges Åkeriföretag.

– Här är lönsamheten fortsatt låg och omsättningen visar inte heller på några större ljuspunkter, säger Ulric Långberg.

Saker som skulle påverka positivt, men då på halvlång sikt, är att till skillnad från bygg- och anläggningsåkerierna så har investeringarna varit mindre. Det kommer därför inte påverka lika starkt vid en lågkonjunktur. En senare anpassning till tyngre trafik påverkar även prognosen negativt, skriver Sveriges åkeriföretag.

Den enskilda del som går bäst är miljöåkerinäringen, vilket innefattar . Där är det tillväxt både för transportvolymer och omsättning. Den är förhållandevis liten i volym jämfört med både bygg- och skogstransporter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078