Maskinexpo gör uppehåll – åter 2019

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Maskinexpo står över 2018.

Besökarna uppger gång på gång att de vill se allt på ett ställe och även om vi vet att vi skulle fått ihop ett stort antal utställare och besökare gör vi, just för deras skull, ett uppehåll 2018, säger Carina Tegelberg, marknadsansvarig på Maskinexpo.

– Beslutet att göra ett uppehåll 2018 har mötts av flera besvikna utställare, men framför allt med respekt. Vi har haft en tät och omfattande dialog med både utställare och besökare efter vårens succéartade mässa. Eftersom Maskinleverantörerna lagt sin mässa nästa år så tätt inpå de dagar vi planerat för vårt arrangemang innebär det att ingen av mässorna kommer att bli lika bred och innehållsrik som vår mässa i våras och då väntar vi hellre till 2019 för att kunna erbjuda en riktigt bra mässa. Samtidigt får då branschen en möjlighet att träffas nästa vår i sin helhet utan att tvingas välja mellan två mässor, säger Carina Tegelberg.

– Bland de utställare som uttryckt mest besvikelse över att mässan inte blir av nästa år finns trogna utställare som varit med under hela eller större delen av vår snart 35-åriga resa och där mässan varit en välkommen och värdefull del i deras kontakter med sina kundgrupper. Där finns också utländska företag som sett fram mot att att använda Maskinexpo som ett avstamp för en satsning i Sverige och Skandinavien. Vi tror ändå att vårt beslut, som inte varit lätt att fatta, är det bästa för branschen på lång sikt.

Den svenska mässkartan har ritats om under senare år i takt med att aktörerna blivit fler. Det är en utveckling på gott och ont. Möjligheterna till lokala mötesplatser har blivit fler, vilket är en positiv utveckling, men där mässorna konkurrerar i såväl tid som rum urholkas samtidigt evenemangens värde för både utställare som besökare.

Ett sätt att översätta detta till siffror är att Maskinexpo premiäråret på Stoxa 2012 lockade drygt 26 000 besökare och 545 utställare. Fjolårets Maskinexpo och Svenska Maskinmässan uppnådde tillsammans runt 25 000 besökare och ungefär 400 utställare.

Maskinexpo väljer därför nu att följa Entreprenadexpos och Nolias exempel i södra respektive norra Sverige och ta ett steg tillbaka för att branschen ska kunna göra en gemensam kraftsamling i ett årligt event. I praktiken innebär det en återgång till förhållandena under Maskinexpos ”barndom” då den gjorde uppehåll vid de tillfällen den kolliderade med det som då var Sveriges stora mässa för entreprenadmaskiner.

– Branschen har varit mycket tydlig. Den allmänna uppfattningen är att det är för många mässor och just därför gör vi ett uppehåll nästa år. De kontakter vi haft med besökarna visar exempelvis att de vill kunna se och uppleva allt – från redskap till stora maskiner – på ett enda ställe. Samtidigt är det dyrt och tidskrävande för utställarna att vara med på två eller fler arrangemang och svårt att i förväg bedöma vilken mässa som kommer att ge bäst resultat. Nu kraftsamlar vi för att skapa en mässa 2019 som ger maximalt utbyte för deltagarna, säger Carina Tegelberg.

Hon betonar dock att det inte är en permanent lösning som slår fast att mässan kommer att arrangeras vartannat år i fortsättningen.

– Vi har fört en nära dialog med deltagarna efter årets mässa och kommer att ha en ny dialog efter mässan 2019. Det blir resultatet av de kontakterna som avgör hur fortsättningen blir, säger Carina Tegelberg.

– Vi har ett fantastiskt fint mässområde här ute på Stoxa och bara för att vi gör ett uppehåll med Maskinexpo betyder det inte att området får vila. Vi har fått en hel del konkreta förfrågningar från aktörer som vill utnyttja vårt område till ett flertal olika aktiviteter och nu kommer vi att fokusera på dem under den närmaste tiden. Maskinexpo får helt enkelt vila det närmaste året, men kommer att väckas ur sin Törnrosasömn i tid för att vi ska hinna skapa årets stora fackfolkfest för maskinfolket 23-25 maj 2019 i form av en bred och varierad mässa, säger Carina Tegelberg.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.166