23948sdkhjf

Maskinexpo gör uppehåll – åter 2019

Maskinexpo står över 2018.

Besökarna uppger gång på gång att de vill se allt på ett ställe och även om vi vet att vi skulle fått ihop ett stort antal utställare och besökare gör vi, just för deras skull, ett uppehåll 2018, säger Carina Tegelberg, marknadsansvarig på Maskinexpo.

– Beslutet att göra ett uppehåll 2018 har mötts av flera besvikna utställare, men framför allt med respekt. Vi har haft en tät och omfattande dialog med både utställare och besökare efter vårens succéartade mässa. Eftersom Maskinleverantörerna lagt sin mässa nästa år så tätt inpå de dagar vi planerat för vårt arrangemang innebär det att ingen av mässorna kommer att bli lika bred och innehållsrik som vår mässa i våras och då väntar vi hellre till 2019 för att kunna erbjuda en riktigt bra mässa. Samtidigt får då branschen en möjlighet att träffas nästa vår i sin helhet utan att tvingas välja mellan två mässor, säger Carina Tegelberg.

– Bland de utställare som uttryckt mest besvikelse över att mässan inte blir av nästa år finns trogna utställare som varit med under hela eller större delen av vår snart 35-åriga resa och där mässan varit en välkommen och värdefull del i deras kontakter med sina kundgrupper. Där finns också utländska företag som sett fram mot att att använda Maskinexpo som ett avstamp för en satsning i Sverige och Skandinavien. Vi tror ändå att vårt beslut, som inte varit lätt att fatta, är det bästa för branschen på lång sikt.

Den svenska mässkartan har ritats om under senare år i takt med att aktörerna blivit fler. Det är en utveckling på gott och ont. Möjligheterna till lokala mötesplatser har blivit fler, vilket är en positiv utveckling, men där mässorna konkurrerar i såväl tid som rum urholkas samtidigt evenemangens värde för både utställare som besökare.

Ett sätt att översätta detta till siffror är att Maskinexpo premiäråret på Stoxa 2012 lockade drygt 26 000 besökare och 545 utställare. Fjolårets Maskinexpo och Svenska Maskinmässan uppnådde tillsammans runt 25 000 besökare och ungefär 400 utställare.

Maskinexpo väljer därför nu att följa Entreprenadexpos och Nolias exempel i södra respektive norra Sverige och ta ett steg tillbaka för att branschen ska kunna göra en gemensam kraftsamling i ett årligt event. I praktiken innebär det en återgång till förhållandena under Maskinexpos ”barndom” då den gjorde uppehåll vid de tillfällen den kolliderade med det som då var Sveriges stora mässa för entreprenadmaskiner.

– Branschen har varit mycket tydlig. Den allmänna uppfattningen är att det är för många mässor och just därför gör vi ett uppehåll nästa år. De kontakter vi haft med besökarna visar exempelvis att de vill kunna se och uppleva allt – från redskap till stora maskiner – på ett enda ställe. Samtidigt är det dyrt och tidskrävande för utställarna att vara med på två eller fler arrangemang och svårt att i förväg bedöma vilken mässa som kommer att ge bäst resultat. Nu kraftsamlar vi för att skapa en mässa 2019 som ger maximalt utbyte för deltagarna, säger Carina Tegelberg.

Hon betonar dock att det inte är en permanent lösning som slår fast att mässan kommer att arrangeras vartannat år i fortsättningen.

– Vi har fört en nära dialog med deltagarna efter årets mässa och kommer att ha en ny dialog efter mässan 2019. Det blir resultatet av de kontakterna som avgör hur fortsättningen blir, säger Carina Tegelberg.

– Vi har ett fantastiskt fint mässområde här ute på Stoxa och bara för att vi gör ett uppehåll med Maskinexpo betyder det inte att området får vila. Vi har fått en hel del konkreta förfrågningar från aktörer som vill utnyttja vårt område till ett flertal olika aktiviteter och nu kommer vi att fokusera på dem under den närmaste tiden. Maskinexpo får helt enkelt vila det närmaste året, men kommer att väckas ur sin Törnrosasömn i tid för att vi ska hinna skapa årets stora fackfolkfest för maskinfolket 23-25 maj 2019 i form av en bred och varierad mässa, säger Carina Tegelberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063