Maskinexpo gör uppehåll – åter 2019

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Maskinexpo står över 2018.

Besökarna uppger gång på gång att de vill se allt på ett ställe och även om vi vet att vi skulle fått ihop ett stort antal utställare och besökare gör vi, just för deras skull, ett uppehåll 2018, säger Carina Tegelberg, marknadsansvarig på Maskinexpo.

– Beslutet att göra ett uppehåll 2018 har mötts av flera besvikna utställare, men framför allt med respekt. Vi har haft en tät och omfattande dialog med både utställare och besökare efter vårens succéartade mässa. Eftersom Maskinleverantörerna lagt sin mässa nästa år så tätt inpå de dagar vi planerat för vårt arrangemang innebär det att ingen av mässorna kommer att bli lika bred och innehållsrik som vår mässa i våras och då väntar vi hellre till 2019 för att kunna erbjuda en riktigt bra mässa. Samtidigt får då branschen en möjlighet att träffas nästa vår i sin helhet utan att tvingas välja mellan två mässor, säger Carina Tegelberg.

– Bland de utställare som uttryckt mest besvikelse över att mässan inte blir av nästa år finns trogna utställare som varit med under hela eller större delen av vår snart 35-åriga resa och där mässan varit en välkommen och värdefull del i deras kontakter med sina kundgrupper. Där finns också utländska företag som sett fram mot att att använda Maskinexpo som ett avstamp för en satsning i Sverige och Skandinavien. Vi tror ändå att vårt beslut, som inte varit lätt att fatta, är det bästa för branschen på lång sikt.

Den svenska mässkartan har ritats om under senare år i takt med att aktörerna blivit fler. Det är en utveckling på gott och ont. Möjligheterna till lokala mötesplatser har blivit fler, vilket är en positiv utveckling, men där mässorna konkurrerar i såväl tid som rum urholkas samtidigt evenemangens värde för både utställare som besökare.

Ett sätt att översätta detta till siffror är att Maskinexpo premiäråret på Stoxa 2012 lockade drygt 26 000 besökare och 545 utställare. Fjolårets Maskinexpo och Svenska Maskinmässan uppnådde tillsammans runt 25 000 besökare och ungefär 400 utställare.

Maskinexpo väljer därför nu att följa Entreprenadexpos och Nolias exempel i södra respektive norra Sverige och ta ett steg tillbaka för att branschen ska kunna göra en gemensam kraftsamling i ett årligt event. I praktiken innebär det en återgång till förhållandena under Maskinexpos ”barndom” då den gjorde uppehåll vid de tillfällen den kolliderade med det som då var Sveriges stora mässa för entreprenadmaskiner.

– Branschen har varit mycket tydlig. Den allmänna uppfattningen är att det är för många mässor och just därför gör vi ett uppehåll nästa år. De kontakter vi haft med besökarna visar exempelvis att de vill kunna se och uppleva allt – från redskap till stora maskiner – på ett enda ställe. Samtidigt är det dyrt och tidskrävande för utställarna att vara med på två eller fler arrangemang och svårt att i förväg bedöma vilken mässa som kommer att ge bäst resultat. Nu kraftsamlar vi för att skapa en mässa 2019 som ger maximalt utbyte för deltagarna, säger Carina Tegelberg.

Hon betonar dock att det inte är en permanent lösning som slår fast att mässan kommer att arrangeras vartannat år i fortsättningen.

– Vi har fört en nära dialog med deltagarna efter årets mässa och kommer att ha en ny dialog efter mässan 2019. Det blir resultatet av de kontakterna som avgör hur fortsättningen blir, säger Carina Tegelberg.

– Vi har ett fantastiskt fint mässområde här ute på Stoxa och bara för att vi gör ett uppehåll med Maskinexpo betyder det inte att området får vila. Vi har fått en hel del konkreta förfrågningar från aktörer som vill utnyttja vårt område till ett flertal olika aktiviteter och nu kommer vi att fokusera på dem under den närmaste tiden. Maskinexpo får helt enkelt vila det närmaste året, men kommer att väckas ur sin Törnrosasömn i tid för att vi ska hinna skapa årets stora fackfolkfest för maskinfolket 23-25 maj 2019 i form av en bred och varierad mässa, säger Carina Tegelberg.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Nyhetsbrev

Infrastruktur driver betongproduktion

Arkiv

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.176