23948sdkhjf

Moelven avvecklar värmländskt sågverk

Moelven lägger ner sitt sågverk i Norsälven mellan Karlstad och Grums. Enligt planerna ska avvecklingen i huvudsak vara genomförd under första kvartalet 2018.

Stora investeringsbehov, som dessutom med stor sannolikhet inte kommer att ge nödvändig lönsamhet, anges som skäl till att verksamheten vid Moelvens sågverk i Norsälven läggs ned.

– Avvecklingen av Moelven Norsälven är ett steg i en helhetsbedömning. Det är ett strukturellt beslut för att skapa bättre lönsamhet totalt i koncernen. Investeringsmedlen i Moelven har de sista åren varit begränsade och går därför till de bolag och projekt som har de bästa förutsättningarna att skapa lönsamhet. I dag har Moelven Norsälven dessvärre en mycket låg teknisk status och kräver löpande stora underhållsinsatser för att hålla driften igång. Det är en fråga om tid hur länge verksamheten kan fortsätta på ett försvarbart sätt, säger bolagets styrelseordförande, divisionschef Anders Lindh, i Moelven Timber.

Anders Lindhs bedömning är att företaget behöver investera minst 70 miljoner kronor under de närmaste tre åren för att det ska finnas ett hopp om en försvarbar verksamhet. Företagsledningen är dock ändå tveksam till att verksamheten, som i dag omsätter cirka 200 miljoner kronor, ens med dessa stora investeringar ska kunna förvandlas till en modern och lönsam verksamhet. Detta trots att resultatutvecklingen varit relativt positiv så här långt under året.

– Vi tror ändå inte att det kommer att ge tillräcklig lönsamhet över tid. Det måste ses i ljuset av att konjunkturcykeln för den svenska sågverksindustrin har varit den bästa på tio år. Under femårsperioden 2012–2016 har bolaget gått med förlust, säger Anders Lindh.

– Det är aldrig med lätt hjärta vi avvecklar ett bolag och det är en tung dag för de anställda vid bolaget, säger Anders Lindh, som dock betonar att kunder och leverantörer inte kommer att påverkas av nedläggningen.

Anledningen är att företaget i stället kommer att satsa hårdare på sina sågverk i Torsby och Karlskoga som är mitt i ett utvecklingsprogram med metodförbättringar, investeringar och organisationsutveckling.

– Dessa två verksamheter kommer att ha en ökad produktionskapacitet som kommer att vara i stånd att kompensera för produktionsbortfallet som en nedläggning av Moelven Norsälven kommer att resultera i, säger Anders Lindh. Han betonar dock att företagets totala produktion av sågade trävaror ska kunna upprätthållas på oförändrad nivå efter nedläggningen.

De anställda har informerats om nedläggningsbeslutet och de första kontakterna har tagits med berörda fackliga organisationer. Bedömningen är att nedläggningen i huvudsak kommer att vara genomförd under första kvartalet 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078