23948sdkhjf

I dag startar bygget av Sälens nya flygplats

Tanken är att den internationella flygplatsen år 2039 ska kunna ta emot 310 000 passagerare per år.
I dag, tisdag tas första spadtagen för den rejält uppgraderade flygplatsen i Sälen. Det är sportflygfältet vid Mobergskölen 9 kilometer från Hundfjället som ska byggas om.

Det är ett flertal aktörer som står bakom finansieringen av projektet. Drygt handlar 30 lokala och regionala privata investerare från Sverige och Norge. Totalt ligger kostnaden på 1,1 miljarder kronor.

I maj i år blev det klart att 250 miljoner kronor av investeringarna kommer in från det statliga investeringsstödet.

– Detta är en unik etablering, som ska serva två länder, på gränsen mellan Sverige och Norge, säger Scandinavian Mountains Airports vd Brett Weihart i ett pressmeddelande.

Han säger också att det är första gången som besöksnäringen är motorn i en så stor infrastruktursatsning, och menar på att det kommer leda till fler besökare och ett antal arbetstillfällen.

Under dagen kommer bland andra närings- och innovationsminister Mikael Damberg Dalarnas landshövding Ylva Thörn att närvara vid det det första spadtaget.

Efter att flygplatsen byggts färdigt är tanken att successivt öka antalet resenärer som flyger dit. Första året beräknas siffran 32 000 men förhoppningen är att det ska vara uppe i 310 000 per år 20 år senare, det skrev Dalarnas tidningar om i maj 2016.

Flygplatsen beräknas vara färdig till hösten 2019.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078