23948sdkhjf

Branschen: Höjda skatter löser inte problemen

Högre skatter och avgifter på landets vägar är inte lösningen, enligt branschens företrädare.
För att nå klimatmålen måste Sverige minska sina koldioxidutsläpp, och hur man gör det på bästa sätt debatterades under ett seminarium på Elmia nordic rail, Elmia nordic road och Elmia future transport.

Mårten Johansson, tekniskt ansvarig på Sveriges åkeriföretag, sa enligt ett pressmeddelande att det är viktigt att ta vara på Sveriges konkurrenskraft och att vägarna både behövs och behöver förbättras. Bland annat tar han upp 74-tons lastbilen som en pusselbit.

– Det effektivaste sättet att transportera varor i Sverige är genom tunga och långa fordon. Då kan jag inte förstå att vi avvaktar med längdfrågan. Vi behöver en sådan förändring.

Karin Tornmalm, näringspolitisk utredare på Skogsindustrierna, var enligt, pressmeddelandet, kritisk mot vägslitageskatten.

– Det styr inte mot rätt saker. Styrmedel som riktas mot utsläpp är okej, men avstånden kan vi inte åtgärda, sa hon och påpekade att transporter är viktiga ur bland annat jobbsynpunkt.

– Vi behöver transporter, det ger jobb och välfärd. Vi får inte heller ställa transportslagen mot varandra utan alla behövs. I dag är transportkostnaderna jämfört med varuvärdet väldigt högt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08