23948sdkhjf

Nu kan Malmbanan bära mer

Två års tid av tester och förstärkningar på Malmbanan gör att den nu kan trafikeras med Europas tyngsta tåg.
Den 21 mil långa sträckan Vitåfors–Luleå har under två år genomgått en testperiod med förstärkningar för att kunna ta en axellast på 32,5 ton. Varje Malmtåg har nu kapacitet att last runt 680 ton mer än tidigare, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Testet har gjorts som ett samarbetsprojekt mellan Trafikverket och LKAB. Trafikverket har under perioden gjort tester och förstärkt spår, broar och trummor där det har behövts.

- Det känns mycket bra att vi med gemensamma krafter lyckats höja kapaciteten på en så pass lång sträcka, säger Håkan Äijä, chef Underhåll nord på Trafikverket.

Anledningen till att det var just den här sträckan som användes var för att behoven av förbättringar var mindre än andra sträckningar i området. LKAB och Bane Nor (norska Trafikverket) har inlett tester för att kunna göra samma ökning på sträckan Kiruna-Narvik.

Målet är nu att axellast på 32,5 ton ska införas, men det kommer att göras gradvis. Enligt Trafikverket behövs det mer utredning och förstärkningar för att alla malmtåg på sträckan ska kunna köra så tungt.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111