Nu är det (h)jul igen

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Volvo räknar med ökad efterfrågan på hjulgrävare och kortrumpade maskiner – två egenskaper som förenas i EWR170E

Konz. Allt större delar av världens befolkning bosätter sig i stadsområden. Det betyder också att förväntningarna på entreprenadmaskiner förändras. Exempelvis räknar Volvo med ökad efterfrågan av hjulgrävare och kortrumpade maskiner – två egenskaper som förenas i EWR170E.

Hjulgrävaren EW150E blev snabbt en storsäljare för Volvo i de nordiska länderna.

–Bra sikt och kort svängradie gjorde modellen populär i trånga innerstadsmiljöer och vid arbeten nära väg där påverkan på trafiken kunde begränsas tack vare maskinens kompakta format. Vi räknar med att urbaniseringen kommer att fortsätta. Städerna kommer att fortsätta växa och med det blir behovet av smidiga maskiner som också är enkla att förflytta allt större. Därför har vi tagit fram en större efterföljare i EWR170E som blir en ny viktklass för oss. Ambitionen har varit att kombinera den kompakta maskinens fördelar med mer kraft och högre produktivitet än hos föregångaren, säger Carl Slotte, regional säljchef för Volvo CE i EMEA.

Även om modellen är ny betonar Volvos produktchef Otmar Kirsch att utvecklingsarbetet skett i nära samråd med förare och att innehållet i maskinen är väl beprövat då många komponenter hämtats från andra modeller där de visat sig fungera väl.

En väsentlig förändring är att företaget nu väljer bort monobommen på hjulgrävarna som i stället förses med tvådelade bommar, något som kommer väl till pass när maskintypen i allt större utsträckning används som redskapsbärare.

– Den nya bomkonstruktionen har utvecklats för att på bästa sätt harmonisera med maskinens korta bakdel, bland annat med avseende på balansen som är extremt viktigt, inte minst för att maskinerna ofta gräver i sidled. Vi har också dragit hydraulslangarna på ett sätt som minskar risken för skador och därmed även onödiga driftstopp. Tillvalet med flytande bom kan ge extra effekt till andra hydraulkretsar genom att pumpkraft och vätskeflödet minskas när bommen sänks. Därmed blir cykeltider kortare samtidigt som bränsleeffektiviteten ökar, säger produktspecialist Peter Bauer.

För att förbättra stabiliteten vid körning i kuperad terräng finns en lastarmsfjädring (BSS) som tillval. Tillsammans med en hydraulikkrets och gastrycksdämpare aktiveras BSS automatiskt när maskinen kommer upp i fem kilometer i timmen och absorberar stötar som kan förskjuta skopans last.

Otmar Kirsch påpekar också att det finns ett brett urval av redskap som i mångt och mycket är anpassade till maskinen för största möjliga arbetseffektivitet. Byte mellan olika redskap underlättas av maskinens inbyggda Attachment Management System som kan spara inställningar för upp till 20 olika redskap.

– Med en bakre svängradie på endast 1 790 millimeter är maskinen en av de kortaste och samtidigt mest stabila i sitt slag på marknaden. Samtidigt är den en av de mer flexibla. Exempelvis kan stödbenen och schaktbladet som bultas fast på ramen placeras valfritt fram eller bak.

Hytten är som företagets tradition bjuder rymlig, med gott om utrymme för benen och god sikt runt om tack vare stora fönster och kameror riktade bakåt och åt sidorna. Motorns placering långt bak medger också en konstruktion som tar bort skymmande maskindelar från maskinens främre, högra del. Som tillval finns Volvo Smart View – tre kameror på sidan av ramen som kombinerar bilderna till ett fågelperspektiv och därmed förenklar manövreringen i besvärliga lägen. Systemet kan integreras i maskinens display eller användas fristående.

Föraren kan välja bland ett urval joystickar som dessutom föraren kan anpassa individuellt, exempelvis genom att skapa genvägar för torkarna, kamerorna eller ljudavstängningen.

En helt ny funktion på företagets hjulgrävare är att föraren nu med hjälp av Comfort Drive Control (CDC) kan styra maskinen enbart med rullen på joysticken i upp till 20 kilometer i timmen.

Ledstänger och steg i klara färger underlättar förflyttning mellan mark och hytt. Som tillval finns även en fjärrstyrd ”välkomstbelysning”. I det nya LED-belysningspaketet finns en extra, sjunde arbetsstrålkastare, avsedd att installeras bredvid sidokameran.

Standardmodellen har 2,5 meter långa axlar, men den som behöver extra stabilitet kan få 2,75 meter i kombination med schaktblad. Som tillval finns en draganordning, typgodkänd för laster på upp till åtta ton för släpfordon med påskjutsbroms. En utdragslåda i undervagnen gör det möjligt att på ett enkelt och smidigt sätt ta med verktyg och andra mindre föremål med sammanlagd vikt på högst 130 kg.

Drivkälla är en av Volvos egna steg IV-anpassade D4-motorer på 115 kilowatt (154 hästkrafter) med utlovat högt vridmoment redan vid låga varvtal. För att hålla nere bränsleförbrukningen ser den automatiska tomgången till att varvtalet minskar till lägsta möjliga när reglagen inte använts under en viss tid. När maskinen är inaktiv under en förinställd tid stängs motorn av automatiskt.

I likhet med övriga hjulgrävmaskiner i E-serien har smörjpunkterna grupperats samtidigt som filtren sitter bakom motorluckor med stor öppningsvinkel – allt tillgängligt från marknivå. Även vattenkylare och grill är lätt tillgängliga.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.179