Nu är det (h)jul igen

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Volvo räknar med ökad efterfrågan på hjulgrävare och kortrumpade maskiner – två egenskaper som förenas i EWR170E

Konz. Allt större delar av världens befolkning bosätter sig i stadsområden. Det betyder också att förväntningarna på entreprenadmaskiner förändras. Exempelvis räknar Volvo med ökad efterfrågan av hjulgrävare och kortrumpade maskiner – två egenskaper som förenas i EWR170E.

Hjulgrävaren EW150E blev snabbt en storsäljare för Volvo i de nordiska länderna.

–Bra sikt och kort svängradie gjorde modellen populär i trånga innerstadsmiljöer och vid arbeten nära väg där påverkan på trafiken kunde begränsas tack vare maskinens kompakta format. Vi räknar med att urbaniseringen kommer att fortsätta. Städerna kommer att fortsätta växa och med det blir behovet av smidiga maskiner som också är enkla att förflytta allt större. Därför har vi tagit fram en större efterföljare i EWR170E som blir en ny viktklass för oss. Ambitionen har varit att kombinera den kompakta maskinens fördelar med mer kraft och högre produktivitet än hos föregångaren, säger Carl Slotte, regional säljchef för Volvo CE i EMEA.

Även om modellen är ny betonar Volvos produktchef Otmar Kirsch att utvecklingsarbetet skett i nära samråd med förare och att innehållet i maskinen är väl beprövat då många komponenter hämtats från andra modeller där de visat sig fungera väl.

En väsentlig förändring är att företaget nu väljer bort monobommen på hjulgrävarna som i stället förses med tvådelade bommar, något som kommer väl till pass när maskintypen i allt större utsträckning används som redskapsbärare.

– Den nya bomkonstruktionen har utvecklats för att på bästa sätt harmonisera med maskinens korta bakdel, bland annat med avseende på balansen som är extremt viktigt, inte minst för att maskinerna ofta gräver i sidled. Vi har också dragit hydraulslangarna på ett sätt som minskar risken för skador och därmed även onödiga driftstopp. Tillvalet med flytande bom kan ge extra effekt till andra hydraulkretsar genom att pumpkraft och vätskeflödet minskas när bommen sänks. Därmed blir cykeltider kortare samtidigt som bränsleeffektiviteten ökar, säger produktspecialist Peter Bauer.

För att förbättra stabiliteten vid körning i kuperad terräng finns en lastarmsfjädring (BSS) som tillval. Tillsammans med en hydraulikkrets och gastrycksdämpare aktiveras BSS automatiskt när maskinen kommer upp i fem kilometer i timmen och absorberar stötar som kan förskjuta skopans last.

Otmar Kirsch påpekar också att det finns ett brett urval av redskap som i mångt och mycket är anpassade till maskinen för största möjliga arbetseffektivitet. Byte mellan olika redskap underlättas av maskinens inbyggda Attachment Management System som kan spara inställningar för upp till 20 olika redskap.

– Med en bakre svängradie på endast 1 790 millimeter är maskinen en av de kortaste och samtidigt mest stabila i sitt slag på marknaden. Samtidigt är den en av de mer flexibla. Exempelvis kan stödbenen och schaktbladet som bultas fast på ramen placeras valfritt fram eller bak.

Hytten är som företagets tradition bjuder rymlig, med gott om utrymme för benen och god sikt runt om tack vare stora fönster och kameror riktade bakåt och åt sidorna. Motorns placering långt bak medger också en konstruktion som tar bort skymmande maskindelar från maskinens främre, högra del. Som tillval finns Volvo Smart View – tre kameror på sidan av ramen som kombinerar bilderna till ett fågelperspektiv och därmed förenklar manövreringen i besvärliga lägen. Systemet kan integreras i maskinens display eller användas fristående.

Föraren kan välja bland ett urval joystickar som dessutom föraren kan anpassa individuellt, exempelvis genom att skapa genvägar för torkarna, kamerorna eller ljudavstängningen.

En helt ny funktion på företagets hjulgrävare är att föraren nu med hjälp av Comfort Drive Control (CDC) kan styra maskinen enbart med rullen på joysticken i upp till 20 kilometer i timmen.

Ledstänger och steg i klara färger underlättar förflyttning mellan mark och hytt. Som tillval finns även en fjärrstyrd ”välkomstbelysning”. I det nya LED-belysningspaketet finns en extra, sjunde arbetsstrålkastare, avsedd att installeras bredvid sidokameran.

Standardmodellen har 2,5 meter långa axlar, men den som behöver extra stabilitet kan få 2,75 meter i kombination med schaktblad. Som tillval finns en draganordning, typgodkänd för laster på upp till åtta ton för släpfordon med påskjutsbroms. En utdragslåda i undervagnen gör det möjligt att på ett enkelt och smidigt sätt ta med verktyg och andra mindre föremål med sammanlagd vikt på högst 130 kg.

Drivkälla är en av Volvos egna steg IV-anpassade D4-motorer på 115 kilowatt (154 hästkrafter) med utlovat högt vridmoment redan vid låga varvtal. För att hålla nere bränsleförbrukningen ser den automatiska tomgången till att varvtalet minskar till lägsta möjliga när reglagen inte använts under en viss tid. När maskinen är inaktiv under en förinställd tid stängs motorn av automatiskt.

I likhet med övriga hjulgrävmaskiner i E-serien har smörjpunkterna grupperats samtidigt som filtren sitter bakom motorluckor med stor öppningsvinkel – allt tillgängligt från marknivå. Även vattenkylare och grill är lätt tillgängliga.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

NCC på köprunda i Danmark

Förvärvet av Jakobsen & Blindkilde stärker NCC:s ställning på framför allt Jylland, men även i resten av Danmark.

Grönt ljus för Västra länken

Regeringen avslår samtliga överklaganden.

Här rivs gasklockan i Hjorthagen

Ett unikt dokument på hur landmärket från 1932 försvinner.

Yilport köper nya kranar till Gävle hamn

Målet är att fördubbla sin kapacitet.

Sverige kan gå miste om tågmiljarder

Finland och de norrländska länen vill få EU-stöd för att bli en del av Trans-European Transport Networks-nätet (TEN-T). Men svenska regeringen tvekar – något som kan göra att EU gör andra prioriteringar.

Nyhetsbrev

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Arkiv

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Ledare: Regeringens planekonom

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Kaunis Iron: "Vi har nått en viktig milstolpe i återstart av gruvan och ser fram emot produktionsstart". Brytning planeras starta till sommaren.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Reportage
Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Reportage
Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Sänd till en kollega

0.173