23948sdkhjf

Kraftfull hjulgrävare räds inte terräng

Volvos 22-tonnare EW220E tar med sig funktionerna från sina mindre syskon och adderar till ytterligare några.

Konz. Störst i Volvos utbud av hjulgrävare är 22-tonnaren EW220E som har en räckvidd på strax över tio meter. Den tar med sig funktionerna från sina mindre syskon och adderar till ytterligare några. Bland annat kan den fås i en terrängversion med tyngre motvikt.

Snabbhet och smidighet är de vanliga honnörsorden för hjulgrävare, men ibland kan det behövas lite mer kraft, vilket Volvo haft i åtanke när företaget tog fram sin största hjulgrävarmodell, EW220E. I stort finns samtliga finesser från de mindre syskonen med, men samtidigt har mer tonvikt lagts på styrka och produktivitet. Det har dock skett till priset av en större motvikt och därmed ett större överhäng. Däremot har inget avkall gjorts på flexibiliteten.

Maskinen kan fås i två utföranden: godkänd för allmän väg eller i en terrängversion med tyngre motvikt. Kunderna kan också välja mellan enkla och dubbla däck beroende på bland annat det underlag där den ska jobba. Precis som i EWR170E finns också möjligheten att välja placering för stödben och schaktblad.

Hög markfrigång ska ge maskinen bättre möjligheter att klara besvärlig terräng. Även axlarna utlovas klara mycket hård belastning – med automatisk eller förarstyrd framaxeloscillering. Den vid det här laget mycket väletablerade grävbromsen ansätter färdbromsen automatiskt och låser oscilleringen när maskinen står stilla.

Tillverkaren utlovar en robust tvådelad bom som kan förses med extra ledningar som tillval. Därmed ska flöde och tryck vara fullt tillräckligt för redskap oavsett om flödet är enkel- eller dubbelriktat.

Den maskin som premiärvisades väckte lite extra uppmärksamhet i och med att den saknade ratt och i stället var utrustad med fabriksmonterade styrspakar. Spakstyrning blir allt mer populärt även om det finns ett inneboende motstånd bland många grävmaskinsförare. Inte minst hos hjulgrävarna kan dock de spakstyrda maskinerna bli allt mer attraktiva, bland annat för att sikten framåt förbättras avsevärt. Ytterligare en faktor som lyfts fram är att de flesta som testat spakstyrning provat eftermonterad utrustning. En vanlig uppfattning är att den fabriksmonterade spakstyrningen är mer följsam och ger därmed en mjukare och mer exakt manövrering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078