23948sdkhjf

Oljan ger svaren

Oljeprover är ett viktigt verktyg för Swecon. – Det minskar driftstörningarna, förkortar reparationstiderna och gör det enklare att undvika stillestånd.

Entreprenadmaskiner ska inte bara rulla utan också jobba hårt, ofta i flera skift varje dag.

Oplanerade stillestånd är därför inte bara ett störningsmoment, de kan ställa till det ordentligt för maskinägaren.

Ett sätt att minska risken för haverier är att analysera oljan, för att få en bild av maskinens hälsotillstånd.

– Det är ett bra sätt att se om det är ett haveri på gång, säger Johan Landberg, senior produktspecialist på Volvos Construction Equipments svenska återförsäljare Swecon.

Genom att spåra metaller i oljan får teknikerna en vink om vad som händer i maskinens inre, förhöjda nivåer väcker misstanken om slitage.

– Det gör det möjligt att till exempel planera ett komponentbyte, vi ser att det är på gång innan något hunnit gå sönder.

Inte bara motoroljan bör analyseras, genom att undersöka till exempel transmissionsoljan kan risken för skador minskas.

– Man får en uppfattning om hur det står till med lameller och lager, säger Johan Landberg.

Hydrauloljan är en annan viktig olja att hålla koll på.

– Förutom att kontrollera förekomsten av föroreningar är det mycket viktigt att hålla koll på hur mycket vatten som finns i hydrauloljan, vatten är mycket skadligt för hydraulsystemet, säger Johan Landberg.

Vattnet kan smyga sig in i form av kondens när oljan värms upp när maskinen körs, när maskinen sedan står still bildas vatten.

Bland annat därför är det viktigt att använda oljan i rätt temperatur, det påverkar både slitage och bildandet av vatten, säger Johan Landberg.

Swecon erbjuder oljeanalyser, men det ingår inte i standardavtalen för service utan finns som tillval, enligt Johan Landberg är det väldigt få av kunderna som tecknat avtal där oljeanalys ingår.

– Men det kommer mer och mer, särskilt för hydrauloljan och vi rekommenderar att man väljer oljeanalys.

Swecon har arbetat med oljeprover ända sedan företaget föddes för snart 20 år sedan. Verksamheten har dock utvecklats en hel del sedan dess.

– Vi har radikalt förbättrat hela hanteringen, till exempel med förmärkta flaskor. Vi arbetar dessutom bara med laboratorier som specialiserat sig på just detta, då får vi rapporter som är relevanta för våra maskiner, säger Johan Landberg.

Framförallt lägger företaget större vikt vid att se till att analyserna görs.

– Det minskar driftstörningarna, förkortar reparationstiderna och gör det enklare att undvika stillestånd – när något måste bytas kan vi göra det planerat i samband med service, inte akut för att något hunnit gå sönder.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062