23948sdkhjf

”Vår industris framtid”

– Vår vision är att bygga den värld som vi vill leva i, säger Carl Slotte, regional säljchef för Volvo CE i EMEA-länderna. Ett resultat av den ambitionen är EX2, prototyp till en eldriven minigrävare som utlovas ge noll utsläpp, kraftigt ökad effektivitet och betydligt lägre ljudnivå.

När Volvo i våras utlovade en helt utsläppsfri minigrävare med tio gånger högre effektivitet och tio gånger lägre ljudnivå än konventionella maskiner och dessutom plussade på med sänkt ägandekostnad verkade det nästa för bra för att vara sant, och det är det egentligen också – än så länge. Företaget betonar att den fossilfria minigrävare som fått namnet EX2 är ett rent forskningsprojekt och att det för närvarande inte finns några planer för industrialisering. Att produkten är en anpassning till framtida behov står dock helt klart.

EX2 är prototypen till en minigrävare som till 100 procent drivs av elektricitet. Produkten visades fram tillsammans med en autonom avfallslastbil och en eldriven buss, tre exempel på banbrytande innovationer som exemplifierar de tekniksprång som just nu står högt upp på prioriteringslistan bland Volvos konstruktörer.

– På Volvo CE utvecklar vi teknik som är kopplad till elektromobilitet, intelligenta maskiner och totala arbetsplatslösningar som kommer att gynna våra kunder och miljön genom att bidra till ökad maskinprestanda, produktivitet, effektivitet, säkerhet och hållbarhet. Våra framtida produkter och tjänster kommer att spela en viktig roll för att skapa ett hållbart samhälle, hävdar Thomas Bitter, Senior Vice President för Marketing and Product Portfolio.

EX2 har vuxit fram ur ett ELEXC-forskningsprojekt som bedrevs av Volvo CE tillsammans med sex partnerföretag under perioden 2012-2015. Ungefär sju miljoner euro avsattes till projektet som delvis finansierades av den franska regeringen samt olika finansieringsorgan i Frankrike. Volvo CE har därefter fortsatt med andra forskningsprojekt kopplade till EX2, bland annat hållbarhetsprov.

I prototypen har förbränningsmotorn ersatts med två litiumjonbatterier som tillsammans ger 38 kWh.

– De två batterierna lagrar tillsammans tillräckligt med elektrisk energi för att använda maskinen i åtta timmar, även om det rör sig om grävning i kompakt mark. Tio gånger högre effektivitet och underhållsfria system sänker driftkostnaderna och den totala ägandekostnaden betydligt. Även om EX2 än så länge är ett rent forskningsprojekt, har vi under resans gång blivit allt mer övertygade om att höga prestanda kan kombineras med miljöhänsyn, säger Carl Slotte.

Ytterligare en skillnad jämfört med konventionella maskiner är att även hydraulsystemet ersatts med en elektrisk arkitektur. Ett viktigt led i den konstruktionen är de elektromekaniska linjära ställdon som utlovas bidra till en optimerad överföringskedja. Genom att ta bort både förbränningsmotorn och hydraulsystemet minskar också kylbehovet och sammantaget har det lett till väsentligt lägre ljudnivåer.

– EX2 är en revolutionerande maskin. Prototypmaskinen levererar samma kraft som sin konventionella motsvarighet, men är snabbare i kombinerade rörelser. Och allt detta har uppnåtts utan att kompromissa med maskinens prestanda. Med nollutsläpp och tio gånger lägre ljudnivåer kan den lätt användas i tätbefolkade områden utan att störa människor – även på natten, säger Thomas Bitter.

Ahcène Nedjimi, chefsingenjör för elektroteknik och elektroniksystem och dessutom projektledare för EX2 är helt övertygad om att företaget är på helt rätt väg.

– Det här representerar vår industris framtid, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064