23948sdkhjf

Timret flyttas när mörkret faller

"Jag är en nattuggla och sover mest på dagarna ändå"
Madeleine Morberg från Fåker, 20 år, arbetar natt på Gällö timber, vilket innebär att hon börjar sina arbetspass klockan tio på kvällen och slutar klockan sex morgonen därpå. Att jobba ensam i en maskin under nattens mörka timmar är inte alltid lika ensamt som det kanske låter, arbetskamraterna finns bara ett knapptryck, och några frekvenser, bort.

– Vi har radiokontakt hela tiden, sen har vi även fikarasterna där man kan skämta lite och hålla sig pigg. Annars är jag en nattuggla, jag sover mest på dagarna ändå.

Hon kör en höglyftare – en Volvo L180H, och har hand om timmerplanen på sågverket.

– Jag flyttar timmer och lossar lastbilarna när de kommer in och jag har hand om timmerplanen. Det här är det bästa jag vet, säger hon, och förklarar hur ett arbetspass, där de lastar upp till 5 000- 10 000 stock per natt, ser ut.

– Först kommer jag dit, sen sitter vi och tjoar och tjimmar. Sen går vi ut och sätter oss, de kör igång banan och lastar på mätstationen och så börjar vi sortera ut allt, tömma facken och se till att allt inte rasar och sprutar virke överallt. Man måste hålla igång sågen hela tiden, det är stressigt men kul.

Ny på jobbet
När Madeleine Morberg började köra höglyft på sågverket i mitten av augusti var det någonting helt nytt för henne.

– Jag har aldrig kört en höglyft innan jag började, så jag fick hoppa in helt färsk och bara lära mig allteftersom. Och det har gått riktigt bra, jag har bra arbetskamrater som stöttar mig.

I våras, innan Madeleine satte sig bakom spakarna på Volvon, tog hon sin maskinförarexamen som ledde till praktik på Gällö timber, men då var det inte att flytta timmer som stod på agendan.

– Jag gick personbilsgymnasiet och efter det var jag bonddräng ett tag. Sedan började jag en maskinförarutbildning för hjullastare och är ganska nyutbildad, jag blev klar i april i år. Efter det fick jag praktik och körde städtraktor. Sen kom chefen och frågade om jag ville byta och köra höglyft istället, så då hoppade jag på det.

Städtraktor körde hon i ungefär tre månader och då var hennes arbetsuppgifter att bland annat skopa bort allt skräpvirke och städbark samt att skrapa rent timmerplanen. Men nu kör hon som sagt höglyft och flyttar timmer, vilket hon trivs bättre med eftersom man får axla en större roll på sågverket och vara närmare produktionen.

– Det är det bästa jag vet. Man har frihet i det här jobbet. Man kan ta den tid man behöver för att få jobbet gjort, att samtidigt ha ett bra flöde hela tiden. Det är nya utmaningar varje dag.

Vad gillar du med maskinen du kör, Volvo L180H?
– Jag älskar spakstyrningen, den är så lättmanövrerad. Den är så stark i hydrauliken så det är helt sjukt, allting bara flyter på.

Finns det någonting du saknar hos den?
– Nej, den har typ allt jag kan önska mig. Det är en riktigt härlig maskin att köra.

Finns det några/någon annan maskin du har siktet på att köra?
– En Volvo 350, den är ännu större och kan ta ännu större gripar. Man kan lasta på mycket mer och hålla ett bättre flöde.

Ett möjligt framtidsmål är att inta landets vägar.

– Jag funderar på att ta lastbilskort, det verkar intressant att köra timmerbil, säger Madeleine.

Artikeln är en del av vårt tema om Min maskin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.484