23948sdkhjf

Ledare: Våga vara jobbig

Ta de jobbiga samtalen innan kontraktet är påskrivet. När de obetalda räkningarna pekar finger från skrivbordet är det redan för sent.

Med vem gör du affärer? I en färsk undersökning lyfter SSF Stöldskyddsföreningen fram att mer än var tionde tillfrågad blivit lurad vid handel med varor eller tjänster via nätet.

Samtidigt visar statistik från Brottsförebyggande rådet att anmälda bedrägerier med hjälp av internet ökat med närmare 50 procent under de senaste sju åren. Hälften av dessa bedrägerier består av olika former av annonsbedrägerier via exempelvis Blocket, Tradera och Facebook.

Utvecklingen är skrämmande och det är inte bara privatpersoner som drabbas utan även företagare som blir allt mer intressanta för bedragare och som också kan drabbas av beställare som av olika anledningar inte gör rätt för sig.

Flertalet beställare kontrollerar rutinmässigt okända anbudsgivare både på längden och bredden. Lika självklart borde det vara för entreprenörer att kolla sina beställare – och för all del även kunder. Ett växande problem tycks vara att maskinköpare använder falska referenser för att kunna hämta ut sina maskiner med löften om senare betalning – något som kan drabba både entreprenörer och maskinhandlare.

I veckans utgåva går Leveranstidningen Entreprenad på djupet och gör en ingående genomgång av framför allt problem som kan uppstå vid upphandlingar. För en entreprenör handlar det inte minst om att ”våga vara jobbig”. Det gäller även i en värld där priset ofta avgör vem som får uppdraget. Rädslan för att vara besvärlig och därmed kanske missa ett uppdrag måste tryckas tillbaka. Ta de jobbiga samtalen innan kontraktet är påskrivet. När de obetalda räkningarna pekar finger från skrivbordet är det redan för sent.

För de flesta entreprenörer sitter det i ryggmärgen att vara till lags, att leverera det kunden begär. Då är det lätt hänt att snällheten tar kontroll medan förnuftets krav på skärpt kontroll och krav på motprestationer får ge vika.

Det finns några enkla tumregler som kan verka självklara, men där det uppenbarligen brister i vaksamheten emellanåt. Det grundläggande är att ta referenser och kontrollera att framför allt obekanta beställare har tillräckliga ekonomiska muskler för att betala fakturorna. Det kan exempelvis göras genom krav på exempelvis bank- eller moderbolagsgaranti.

Ytterligare en åtgärd som i varje fall kan begränsa problemen är att inte låta fordringarna bli för stora. Den som skickar en faktura efter en månads arbete och har en månads betalningstid hinner bränna mycket pengar innan det visar sig om fakturamottagaren betalar.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078