23948sdkhjf

Tvåstegskrossning av rivningsavfall

En kombinerad kvarn och käftkross förvandlar rivningsavfall till råvara.

Den som vill bryta ner betong och rivningsavfall i mer lätthanterliga och användbara delar kan exempelvis använda Impaktor 250, en kombinerad kvarn och käftkross från tyska Arjes som premiärvisats i Sverige nu i höst.

På fjolårets Bauma introducerade Arjes sin nya Impaktor-serie. Det är en lättflyttad kombination av kvarn och käftkross som också utlovas vara snabb och enkel vid såväl etablering som avetablering. Bland annat används ett hydrauliskt sänkbart chassi som medverkar till att det inte ska ta mer än två minuter att etablera krossen.

Redan där är ett par grundläggande krav uppfyllda för maskiner som inte minst tagits fram för att hantera rivningsavfall och därmed ofta kommer att flyttas runt mellan olika byggarbetsplatser.

Enligt Svend M Andersen, vd för den svenska återförsäljaren Andersen Contractor, kan användaren räkna med hög kapacitet och exakta slutfraktioner på det material som passerar maskinens krossningsprocess i två steg. Först krossas materialet av två kraftfulla valsar för att sedan sekundärkrossas med hjälp av dubbla mothåll i kombination med en vibroplatta. En automatisk backslagning vid stopp minskar risken för onödiga maskinskador vid krossningen.

Enligt Svend Andersen klarar maskinen att omvandla betong, tegel, asfalt och annat byggavfall till fraktioner på 0 till 55 millimeter. Kapaciteten anges till upp till 95 ton per timme för betong och upp till 110 ton per timme för annat bygg- och rivningsavfall.

Maskinen, som har en matchvikt på cirka 13,5 ton, drivs antingen av en steg IV-anpassad dieselmotor från Volvo Penta på 220 hästkrafter eller i stationärt utförande av en 160 kilowatts elmotor. Den förhållandevis låga vikten och ett kompakt format underlättar inte minst transporterna mellan arbetsplatserna liksom lastväxlarsystemet. Dessutom utlovas god mobilitet på arbetsplatsen tack vare larvbandsunderredet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141