23948sdkhjf

Jättebygge av vindkraft i havet

Vattenfall bygger Danmarks största vindkraftpark till havs.
Just nu pågår byggnationen av vad som kommer att bli Danmarks största havsbaserade vindkraftpark, Horns rev 3. Totalt handlar det om 49 vindkraftverk som byggs, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

Innan borrningen av fundamenten startade genomfördes en geologisk undersökning. Efter det sprängdes gamla havsminor bort. Fundamentet består av stålpelare som är 6,5 meter i diameter och ca 40-50 meter. De slås ner 30 meter i havsbotten för att kunna hålla upp MHI Vestas 8,3 MW-vindkraftverk.

– Horns rev 3 är det första av totalt tre havsbaserade vindkraftverk som Vattenfall bygger i Danmark under de närmaste åren. De här parkerna kommer i högsta grad att bidra till vår strategi och vår ambition att uppnå en fossilfri energiproduktion inom en generation, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfalls vindkraftsverksamhet.

För att minska bullernivån runt byggnationerna på botten läggs en ridå av luftbubblor ut som ett sätt att minska påverkan på de havslevande däggdjuren i området.

Vindkraftparken byggs på ett 99 kvadratkilometer stort område. Utöver Horns rev 3 kommer Vattenfall de närmaste åren även bygga vindkraftparker vid Kriegers flak och Vesterhav syd och nord.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109