23948sdkhjf

Trafikverket: pyramidmattorna fungerar

Trafikverket har under ett års tid utvärderat ett nytt sätt att hindra personer att gå över spåren.
En ny metod för att minska antalet obehöriga på tågspåren har testats det senaste året. Gummimattor beståendes av pyramidformade taggar har lagt ut på vid sex testorter. 38 procent mindre obehöriga på spåren har det lett till, det visar den utvärdering av projektet som har genomförts det senaste året, skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Testplatserna har varit Hudiksvall, Gävle, Helsingborg, Sävenäs, Älvsjö och Kalmar. Vid testplatserna i Gävle, Sävenäs och Ramlösa har fast kameraövervakning använts, där har man kunnat se en minskning av obehöriga på spårområdet med 38 procent i jämförelse med referensplatserna.

Förutom rent säkerhetsmässiga anledningar menar Trafikverket att det är finns stora tidsvinster att göra, då obehöriga på spåren orsakar förseningar.

– Det räcker med att vi sparar 12 förseningsminuter per år och plats för att det ska vara samhällsekonomiskt lönsamt. För att få mest effekt ska pyramidmattorna placeras på rätt sätt, på rätt plats och i kombination med exempelvis stängsel, säger Kenneth Svensson, projektledare på Trafikverket.

Pyramidmattorna är en del i den säkerhetssatsning på en miljard kronor som Trafikverket gör de kommande fyra åren.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095