23948sdkhjf

Betongproduktion på högvarv

2016 var ett bra år för de svenska betongproducenterna och 2017 ser ut att bli ännu bättre. En stor del av flerbostadshusen byggs i betong och även investeringarna i infrastruktur kräver stora mängder.

– De senaste åren har vi sett en ökad efterfrågan på betong i Sverige, en utveckling som fortsätter under 2017 och ger en fortsatt hög nivå på betongproduktionen. Signalerna från våra medlemsföretag är att de jobbar för högtryck och ser en fortsatt stark efterfrågan framöver. För andra tertialet var produktionen nästan två miljoner kubikmeter vilket är cirka tre procent mer än jämförande period 2016, säger Malin Löfsjögård, vd för branschorganisationen Svensk Betong.

Under 2016 tillverkades ungefär 5 800 000 kubikmeter betong, vilket innebar en ökning med hela 13 procent jämfört med året innan. Även om tillväxttakten mattats fortsätter produktionen att öka även i år.

– Byggtakten inom bostadsbyggande ligger på en hög nivå i Sverige jämfört med för några år sedan och merparten av flerbostadshusen i Sverige byggs i betong, säger Malin Löfsjögård, som dock tvingas konstatera att uppgången på husbyggnadssidan stannar kring en procent. En anledning är en något lägre byggtakt under sommarperioden där betongproduktionen i juli var avsevärt lägre än under samma månad föregående år.

– Glädjande nog ser vi däremot att den ökade betongproduktionen under våren för kategori infrastruktur har fortsatt även under sommarmånaderna. Det pågår en utbyggnad och upprustning av infrastrukturen i Sverige som nu ger effekt på betongproduktionen. Ökningen landar på tio procent för andra tertialet 2017 jämfört med samma period föregående år, säger Malin Löfsjögård.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081