23948sdkhjf

Snabbt och precist med 3D i grävarhytten

En app-baserad plattform för maskinstyrning visades nyligen upp av Trimble för den sydsvenska marknaden.

Ring Knutstorp. Årets Conexpo blev det internationella avstampet för Trimbles app-baserade plattform för maskinstyrning, Earthworks. Systemet utlovas effektivisera arbetet för såväl nybörjare som erfarna grävmaskins- och bandschaktarförare och visades nyligen fram för sydsvenska maskinentreprenörer på Entreprenad Live.

Med Earthworks har Trimble utvecklat en helt ny plattform för maskinstyrning som ska passa såväl stora maskinentreprenörer som det lilla företaget som bygger husgrunder. Världslanseringen gjordes på Conexpo i mars, svensk premiär var det på Maskinexpo i våras och när det var dags att visa upp den nya tekniken för den sydsvenska publiken i september fanns redan en del system i full drift runt om i landet.

– Norden driver helt klart tekniken framåt. Inte minst de svenska maskinentreprenörerna är mångsidiga och kräver maskiner med stor flexibilitet. Arbetsuppgifterna växlar och kraven på snabbhet och precision på utfört arbete är stora. Då är maskinstyrningssystemen ett svårslaghet hjälpmedel, säger Sitechs vd Thomas Höglund.

Inledningsvis har det app-baserade systemet – dock enbart för Android - tagits fram för grävmaskiner i och med att nyttan för föraren är märkbar och volymerna stora. Den modulbaserade appen är, enligt Thomas Höglund, lätt att anpassa till helt olika typer av projekt, oavsett storlek. Samtidigt görs alla uppdateringar direkt i appen.

Mjuk- och hårdvara har utvecklats för att alla typer av förare, oavsett erfarenhet och körstil, dels ska kunna förstå och lära sig använda systemet, dels för att också kunna använda systemet på effektivast möjliga sätt.

För att nå dit finns tillgång till en tiotums touchskärm, färgstark och lättbegriplig grafik, naturliga kommandon och funktioner som användaren enkelt kan utforska på egen hand. En inbyggd manual finns för den som behöver. Varje förare kan anpassa gränssnittet efter eget huvud och med en rad olika inställningsbara vyer blir det enklare att både komma igång med arbetet och att ta till sig den information som efterfrågas.

Earthworks utlovas vara kompatibelt med flertalet befintliga Trimble-system som därmed enkelt ska kunna uppgraderas till den nya maskinstyrningsgenerationen. Givetvis fungerar systemet även tillsammans med de stora svenska tillverkarna av tiltrotatorer: Rototilt, Engcon, Steelwrist och SMP.

– Vi är först i branschen med att erbjuda ett automatiskt 3D-system för grävmaskiner som kan eftermonteras och integreras med system som används av flertalet stora maskintillverkare. Med autoläget aktiverat styr föraren stickan, medan systemet styr bommen och skopan för att så snabbt som möjligt nå det önskade resultatet, oavsett om ytan är plan eller lutande. Samtidigt kan utvalda filer med automatik överföras mellan exempelvis kontor och maskin för att alla ska vara helt uppdaterade med aktuella och relevanta data, säger Thomas Höglund.

– Vi har också inlett ett samarbete med ME-skolan där vi eftermonterar utrustningen i deras grävmaskiner. Därmed får eleverna chansen att tidigt komma i kontakt med teknik som kan underlätta deras blivande arbete väsentligt. Förmodligen dröjer det inte länge innan maskintillverkarna kommer att montera utrustningen direkt i sina fabriker, säger Thomas Höglund.

Även om grävmaskinerna fått ligga i frontlinjen är tanken att utveckla liknande utrustning för andra entreprenadmaskiner efter hand. Redan nu finns en konfiguration för bandschaktare. En direkt märkbar yttre skillnad på dessa kraftfulla jordförflyttare är att de båda GNSS-mottagarna kunnat flyttas från bladet till förarhyttens tak. Traditionellt bladmonterade master och kablage kan undvikas helt, något som minskar risken för skador liksom behovet att montera loss de dyrbara mottagarna på kvällen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093