Snabbt och precist med 3D i grävarhytten

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

En app-baserad plattform för maskinstyrning visades nyligen upp av Trimble för den sydsvenska marknaden.

Ring Knutstorp. Årets Conexpo blev det internationella avstampet för Trimbles app-baserade plattform för maskinstyrning, Earthworks. Systemet utlovas effektivisera arbetet för såväl nybörjare som erfarna grävmaskins- och bandschaktarförare och visades nyligen fram för sydsvenska maskinentreprenörer på Entreprenad Live.

Med Earthworks har Trimble utvecklat en helt ny plattform för maskinstyrning som ska passa såväl stora maskinentreprenörer som det lilla företaget som bygger husgrunder. Världslanseringen gjordes på Conexpo i mars, svensk premiär var det på Maskinexpo i våras och när det var dags att visa upp den nya tekniken för den sydsvenska publiken i september fanns redan en del system i full drift runt om i landet.

– Norden driver helt klart tekniken framåt. Inte minst de svenska maskinentreprenörerna är mångsidiga och kräver maskiner med stor flexibilitet. Arbetsuppgifterna växlar och kraven på snabbhet och precision på utfört arbete är stora. Då är maskinstyrningssystemen ett svårslaghet hjälpmedel, säger Sitechs vd Thomas Höglund.

Inledningsvis har det app-baserade systemet – dock enbart för Android - tagits fram för grävmaskiner i och med att nyttan för föraren är märkbar och volymerna stora. Den modulbaserade appen är, enligt Thomas Höglund, lätt att anpassa till helt olika typer av projekt, oavsett storlek. Samtidigt görs alla uppdateringar direkt i appen.

Mjuk- och hårdvara har utvecklats för att alla typer av förare, oavsett erfarenhet och körstil, dels ska kunna förstå och lära sig använda systemet, dels för att också kunna använda systemet på effektivast möjliga sätt.

För att nå dit finns tillgång till en tiotums touchskärm, färgstark och lättbegriplig grafik, naturliga kommandon och funktioner som användaren enkelt kan utforska på egen hand. En inbyggd manual finns för den som behöver. Varje förare kan anpassa gränssnittet efter eget huvud och med en rad olika inställningsbara vyer blir det enklare att både komma igång med arbetet och att ta till sig den information som efterfrågas.

Earthworks utlovas vara kompatibelt med flertalet befintliga Trimble-system som därmed enkelt ska kunna uppgraderas till den nya maskinstyrningsgenerationen. Givetvis fungerar systemet även tillsammans med de stora svenska tillverkarna av tiltrotatorer: Rototilt, Engcon, Steelwrist och SMP.

– Vi är först i branschen med att erbjuda ett automatiskt 3D-system för grävmaskiner som kan eftermonteras och integreras med system som används av flertalet stora maskintillverkare. Med autoläget aktiverat styr föraren stickan, medan systemet styr bommen och skopan för att så snabbt som möjligt nå det önskade resultatet, oavsett om ytan är plan eller lutande. Samtidigt kan utvalda filer med automatik överföras mellan exempelvis kontor och maskin för att alla ska vara helt uppdaterade med aktuella och relevanta data, säger Thomas Höglund.

– Vi har också inlett ett samarbete med ME-skolan där vi eftermonterar utrustningen i deras grävmaskiner. Därmed får eleverna chansen att tidigt komma i kontakt med teknik som kan underlätta deras blivande arbete väsentligt. Förmodligen dröjer det inte länge innan maskintillverkarna kommer att montera utrustningen direkt i sina fabriker, säger Thomas Höglund.

Även om grävmaskinerna fått ligga i frontlinjen är tanken att utveckla liknande utrustning för andra entreprenadmaskiner efter hand. Redan nu finns en konfiguration för bandschaktare. En direkt märkbar yttre skillnad på dessa kraftfulla jordförflyttare är att de båda GNSS-mottagarna kunnat flyttas från bladet till förarhyttens tak. Traditionellt bladmonterade master och kablage kan undvikas helt, något som minskar risken för skador liksom behovet att montera loss de dyrbara mottagarna på kvällen.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Nyhetsbrev

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Arkiv

Infrastruktur driver betongproduktion

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.228