23948sdkhjf

Finland nästa för virtuell matchning av sten och jord

Efter en lyckad start i Sverige och Danmark tar nu Loop Rocks, NCC:s virtuella marknadsplats där användarna kan matcha utbud och efterfrågan på sten och jord, steget över till Finland.

– Loop Rocks befinner sig just nu i en stark tillväxtfas. Vi får upp till 100 nya användare varje dag. Det tydliga intresset visar att det finns en stark efterfrågan för det Loop Rocks erbjuder. Det görs fler och fler affärer på vår transparenta marknadsplats och det gynnar våra användare som får tillgång till ett större utbud av byggmaterial och bättre matchningar, säger Anders Torell, chef för Digital and Loop Rocks.

Verksamheten lanserades i Sverige förra året och etablerades i Danmark tidigare i år. Det rör sig om en öppen plattform och app för effektivare hantering av sten, jord och andra sekundära konstruktionsmaterial på byggarbetsplatser mellan företag och privatpersoner. Förhoppningen är att möjligheten att ”loopa” materialet direkt mellan platserna ska leda till att en stor del av det material som i dag hamnar på deponier i stället ska återvinnas.

Enligt företaget finns redan i dag mer än 7 000 användare i Sverige och Danmark – och nu tas klivet över till Finland. Bedömningen är att den finska marknaden för hantering av jord och sten i dag uppgår till cirka 25 miljarder kronor.

– Vi ser en stor potential för en billigare och mer hållbar hantering av fyllnadsmassor mellan olika byggarbetsplatser i Finland. Loop Rocks bidrar till sänkta kostnader för alla i branschen samtidigt som vi minskar miljöpåverkan till följd av lägre koldioxidutsläpp och minskar andelen utvinning av nya massor, hävdar Jukka Viitanen, chef för Sustainable Development på NCC i Finland.

Lanseringen görs i samband med ett av de största byggevenemangen i Finland, Smart City 2017, där ett huvudsyfte är att diskutera hållbart och smart byggande.

– Smart City 2017 är en unik möjlighet för oss att träffa representanter för den finska byggbranschen och lansera Loop Rocks i ett lämpligt sammanhang. Hållbarhetsagendan är precis rätt för Loop Rocks verksamhet och vi ser fram emot att inleda nya samarbeten med den finska byggbranschen, säger Anders Torell.

Metoden har redan rönt viss internationell uppmärksamhet, bland annat genom en utmärkelse inom hållbara transporter från E-Prize samt ett hedersomnämnande från In Use Awards.

Därutöver har World Economic Forum utsett Loop Rocks som finalist till priset årets Digital Disruptor inom cirkulär ekonomi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063