23948sdkhjf

Färre maskinstölder – men färre återfinns

Larmtjänsts kvartalsstatistik visar att antalet återfunna maskiner som stulits minskat jämfört med föregående år, samtidigt som det totala antalet stölder minskat.
Enligt statistik som Larmtjänst tagit fram har det fram till den sista september i år efterlyst 202 maskiner och traktorer. Det är tio maskiner färre än samma period förra året. Däremot har andelen maskiner som återfunnits minskat från 35 procent till dryga 20 procent.

– Stölderna har sjunkit fem procent, men vi har en högre andel som aldrig återfinns. Vi ser fortfarande att det försvinner flest maskiner i Storstockholm, säger Peter Sundman som är utredare på Larmtjänst i pressmeddelandet.

Det är i storstadsregionerna som de allra flesta maskinstölderna sker. Stockholm toppar den statistiken med 35 stulna maskiner under perioden. I Västra Götaland var antalet 6 och i Skåne län 7.

– En stor andel av de maskiner och traktorer som stjäls återfinns aldrig vilket kan förklaras med att mycket försvinner utomlands, säger Peter Sundman.

I en intervju med Svenska dagbladet säger Larmtjänst vd Mats Galvenius att det kan vara en indikation på att internationella stöldligor har ökat sin närvaro.

Totalt försvann 20 stycken satellitnavigeringssystem till traktorer, där Skåne drabbades hårdast med hälften av stölderna. Ingen av dessa har återfunnits.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078