Intelligensen sprids till redskapet

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Utan intelligenta maskiner får maskinentreprenören svårt att hävda sig i den framtida konkurrensen, men intelligensen måste sträcka sig hela vägen till redskapen. Det menar Svab som i våras lanserade en serie produkter som lyfter såväl styrsystem som redskapshantering.

När Fredrik Eriksson, vd på Svab, pratar om framtiden för grävmaskiner sammanfattar han det i ett ord – Quantum. Det är samlingsnamnet på företagets senaste generation styrsystem och ytterligare ett flertal funktioner som kombinerar styrelektronik, kommunikation, joysticks, sensorer och manöverventiler på ett sätt som effektiviserar redskapshanteringen och utlovas medverka till både ökad produktivitet vid grävarbeten och förbättrad ergonomi för föraren.

Systemet är moduluppbyggt, vilket betyder att användaren kan välja de delar som har betydelse för de aktuella arbetsuppgifterna och därefter vid behov komplettera med ytterligare funktioner.

– Systemet kan därmed anpassas till varje användares budget och kan enkelt byggas ut med tiden med hjälp av smarta och digitala installationsguider. Det är dessutom märkesoberoende och kan installeras på alla grävmaskinsfabrikat för att styra de flesta fabrikat av tiltrotatorer och redskap, säger Fredrik Eriksson.

– Med Quantum är det lättare än någonsin att kundanpassa styrsystemet med de funktioner maskintillverkaren, återförsäljaren eller slutkunden vill ha. Förutom att man som i dag kan köpa till optioner till ett tiltrotatorstyrsystem, kommer man med den nya plattformen att kunna köpa funktionspaket, exempelvis hjulstyrning eller schaktbladsstyrning som helt fristående paket.

Quantum-plattformen, som ska vara klar för serieleverans nu under hösten, omfattar joystickstyrning av tiltrotator, hjul/band och schaktblad, redskapsigenkänning samt automatisk grävbroms.

En väsentlig del i systemet är en app som finns för smartphones med såväl Mac- som pc-baserade operativsystem. Telefonerna blir därmed den naturliga knutpunkten för trådlös kommunikation mellan maskin, redskap (med Tool Recognition) och support.

Via appen kan användaren bland annat kontrollera systemstatus, ändra inställningar eller byta mellan olika inställningsprofiler. Installerade produkter är lätta att ställa in med hjälp av enkla menyer. En funktion för fjärrsupport underlättar för den som exempelvis behöver hjälp med att justera inställningar eller få tillgång till den senaste mjukvaran.

– Det räcker med ett telefonsamtal till oss, den lokala återförsäljaren eller serviceteknikern så kopplar vi upp oss mot maskinen via appen och ger den support som behövs. Givetvis kan endast behöriga få tillgång till maskinerna, säger Fredrik Eriksson.

Redan under installationen kan verkstadens tekniker koppla upp sig mot den aktuella maskinen och få tillgång till maskinspecifika steg-för-steg-guider och verifieringstest som säkerställer att installationen blir korrekt.

Tanken är att efter hand fylla på plattformen med nya funktioner, men redan nu lanseras Tool Recognition som utlovas ge även redskapen en stor portion intelligens.

–Förutom att Tool Recognition trådlöst känner av vilket redskap som sitter monterat på maskinen kommer systemet att ha möjlighet att hålla koll på serviceintervall och visa var redskapen befinner sig, säger Fredrik Eriksson.

Systemet baseras på små batteridrivna enheter som fästs på redskapen samt Quantum-plattformens centrala kommunikationsenhet som monteras i hytten. Med en batteritid som beräknas till upp till fem år kommunicerar systemet trådlöst med såväl grävmaskin som omvärld.

–Grävmaskinen kan inte bara automatiskt känna av vilket redskap som sitter monterat, utan också tala om för föraren om och när redskapet behöver servas samt visa på en karta var redskapet är, säger Fredrik Eriksson.

Enligt Svabs tekniske chef Henrik Risberg ska det nya systemet även tillfredställa ett ofta efterfrågat behov på arbetsplatser där många olika redskap används och där flera förare delar på samma maskin.

Den nya föraren vet då inte alltid var redskapen finns. I fortsättningen hämtas dock den informationen enkelt hem via appen.

Enligt Fredrik Eriksson kan Quantum-plattformen även kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystem eller Trimble. Exempelvis elimineras en felkälla genom att föraren inte behöver byta till rätt redskap i grävsystemet när Tool Recognition används. Annars finns en risk att föraren glömmer att knappa in redskapsbytet, vilket kan medföra extra arbete eftersom grävsystemet då visar felaktiga mätvärden.

– Målet har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter, säger Steelwrists tekniske chef Markus Nilsson, som själv varit med vid utvecklingen av Tool Recongnition.

Systemet har varit ute på tester hos kunder och har, enligt Svabs försäljningschef Tony Ylitalo, tagits emot väl av användarna.

–Bland annat ser systemet hur mycket redskapen används, en uppgift som är värdefull exempelvis för hydraulhammare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Nyhetsbrev

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Arkiv

Infrastruktur driver betongproduktion

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.161