Intelligensen sprids till redskapet

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Utan intelligenta maskiner får maskinentreprenören svårt att hävda sig i den framtida konkurrensen, men intelligensen måste sträcka sig hela vägen till redskapen. Det menar Svab som i våras lanserade en serie produkter som lyfter såväl styrsystem som redskapshantering.

När Fredrik Eriksson, vd på Svab, pratar om framtiden för grävmaskiner sammanfattar han det i ett ord – Quantum. Det är samlingsnamnet på företagets senaste generation styrsystem och ytterligare ett flertal funktioner som kombinerar styrelektronik, kommunikation, joysticks, sensorer och manöverventiler på ett sätt som effektiviserar redskapshanteringen och utlovas medverka till både ökad produktivitet vid grävarbeten och förbättrad ergonomi för föraren.

Systemet är moduluppbyggt, vilket betyder att användaren kan välja de delar som har betydelse för de aktuella arbetsuppgifterna och därefter vid behov komplettera med ytterligare funktioner.

– Systemet kan därmed anpassas till varje användares budget och kan enkelt byggas ut med tiden med hjälp av smarta och digitala installationsguider. Det är dessutom märkesoberoende och kan installeras på alla grävmaskinsfabrikat för att styra de flesta fabrikat av tiltrotatorer och redskap, säger Fredrik Eriksson.

– Med Quantum är det lättare än någonsin att kundanpassa styrsystemet med de funktioner maskintillverkaren, återförsäljaren eller slutkunden vill ha. Förutom att man som i dag kan köpa till optioner till ett tiltrotatorstyrsystem, kommer man med den nya plattformen att kunna köpa funktionspaket, exempelvis hjulstyrning eller schaktbladsstyrning som helt fristående paket.

Quantum-plattformen, som ska vara klar för serieleverans nu under hösten, omfattar joystickstyrning av tiltrotator, hjul/band och schaktblad, redskapsigenkänning samt automatisk grävbroms.

En väsentlig del i systemet är en app som finns för smartphones med såväl Mac- som pc-baserade operativsystem. Telefonerna blir därmed den naturliga knutpunkten för trådlös kommunikation mellan maskin, redskap (med Tool Recognition) och support.

Via appen kan användaren bland annat kontrollera systemstatus, ändra inställningar eller byta mellan olika inställningsprofiler. Installerade produkter är lätta att ställa in med hjälp av enkla menyer. En funktion för fjärrsupport underlättar för den som exempelvis behöver hjälp med att justera inställningar eller få tillgång till den senaste mjukvaran.

– Det räcker med ett telefonsamtal till oss, den lokala återförsäljaren eller serviceteknikern så kopplar vi upp oss mot maskinen via appen och ger den support som behövs. Givetvis kan endast behöriga få tillgång till maskinerna, säger Fredrik Eriksson.

Redan under installationen kan verkstadens tekniker koppla upp sig mot den aktuella maskinen och få tillgång till maskinspecifika steg-för-steg-guider och verifieringstest som säkerställer att installationen blir korrekt.

Tanken är att efter hand fylla på plattformen med nya funktioner, men redan nu lanseras Tool Recognition som utlovas ge även redskapen en stor portion intelligens.

–Förutom att Tool Recognition trådlöst känner av vilket redskap som sitter monterat på maskinen kommer systemet att ha möjlighet att hålla koll på serviceintervall och visa var redskapen befinner sig, säger Fredrik Eriksson.

Systemet baseras på små batteridrivna enheter som fästs på redskapen samt Quantum-plattformens centrala kommunikationsenhet som monteras i hytten. Med en batteritid som beräknas till upp till fem år kommunicerar systemet trådlöst med såväl grävmaskin som omvärld.

–Grävmaskinen kan inte bara automatiskt känna av vilket redskap som sitter monterat, utan också tala om för föraren om och när redskapet behöver servas samt visa på en karta var redskapet är, säger Fredrik Eriksson.

Enligt Svabs tekniske chef Henrik Risberg ska det nya systemet även tillfredställa ett ofta efterfrågat behov på arbetsplatser där många olika redskap används och där flera förare delar på samma maskin.

Den nya föraren vet då inte alltid var redskapen finns. I fortsättningen hämtas dock den informationen enkelt hem via appen.

Enligt Fredrik Eriksson kan Quantum-plattformen även kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystem eller Trimble. Exempelvis elimineras en felkälla genom att föraren inte behöver byta till rätt redskap i grävsystemet när Tool Recognition används. Annars finns en risk att föraren glömmer att knappa in redskapsbytet, vilket kan medföra extra arbete eftersom grävsystemet då visar felaktiga mätvärden.

– Målet har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter, säger Steelwrists tekniske chef Markus Nilsson, som själv varit med vid utvecklingen av Tool Recongnition.

Systemet har varit ute på tester hos kunder och har, enligt Svabs försäljningschef Tony Ylitalo, tagits emot väl av användarna.

–Bland annat ser systemet hur mycket redskapen används, en uppgift som är värdefull exempelvis för hydraulhammare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.168