23948sdkhjf

Intelligensen sprids till redskapet

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Utan intelligenta maskiner får maskinentreprenören svårt att hävda sig i den framtida konkurrensen, men intelligensen måste sträcka sig hela vägen till redskapen. Det menar Svab som i våras lanserade en serie produkter som lyfter såväl styrsystem som redskapshantering.

När Fredrik Eriksson, vd på Svab, pratar om framtiden för grävmaskiner sammanfattar han det i ett ord – Quantum. Det är samlingsnamnet på företagets senaste generation styrsystem och ytterligare ett flertal funktioner som kombinerar styrelektronik, kommunikation, joysticks, sensorer och manöverventiler på ett sätt som effektiviserar redskapshanteringen och utlovas medverka till både ökad produktivitet vid grävarbeten och förbättrad ergonomi för föraren.

Systemet är moduluppbyggt, vilket betyder att användaren kan välja de delar som har betydelse för de aktuella arbetsuppgifterna och därefter vid behov komplettera med ytterligare funktioner.

– Systemet kan därmed anpassas till varje användares budget och kan enkelt byggas ut med tiden med hjälp av smarta och digitala installationsguider. Det är dessutom märkesoberoende och kan installeras på alla grävmaskinsfabrikat för att styra de flesta fabrikat av tiltrotatorer och redskap, säger Fredrik Eriksson.

– Med Quantum är det lättare än någonsin att kundanpassa styrsystemet med de funktioner maskintillverkaren, återförsäljaren eller slutkunden vill ha. Förutom att man som i dag kan köpa till optioner till ett tiltrotatorstyrsystem, kommer man med den nya plattformen att kunna köpa funktionspaket, exempelvis hjulstyrning eller schaktbladsstyrning som helt fristående paket.

Quantum-plattformen, som ska vara klar för serieleverans nu under hösten, omfattar joystickstyrning av tiltrotator, hjul/band och schaktblad, redskapsigenkänning samt automatisk grävbroms.

En väsentlig del i systemet är en app som finns för smartphones med såväl Mac- som pc-baserade operativsystem. Telefonerna blir därmed den naturliga knutpunkten för trådlös kommunikation mellan maskin, redskap (med Tool Recognition) och support.

Via appen kan användaren bland annat kontrollera systemstatus, ändra inställningar eller byta mellan olika inställningsprofiler. Installerade produkter är lätta att ställa in med hjälp av enkla menyer. En funktion för fjärrsupport underlättar för den som exempelvis behöver hjälp med att justera inställningar eller få tillgång till den senaste mjukvaran.

– Det räcker med ett telefonsamtal till oss, den lokala återförsäljaren eller serviceteknikern så kopplar vi upp oss mot maskinen via appen och ger den support som behövs. Givetvis kan endast behöriga få tillgång till maskinerna, säger Fredrik Eriksson.

Redan under installationen kan verkstadens tekniker koppla upp sig mot den aktuella maskinen och få tillgång till maskinspecifika steg-för-steg-guider och verifieringstest som säkerställer att installationen blir korrekt.

Tanken är att efter hand fylla på plattformen med nya funktioner, men redan nu lanseras Tool Recognition som utlovas ge även redskapen en stor portion intelligens.

–Förutom att Tool Recognition trådlöst känner av vilket redskap som sitter monterat på maskinen kommer systemet att ha möjlighet att hålla koll på serviceintervall och visa var redskapen befinner sig, säger Fredrik Eriksson.

Systemet baseras på små batteridrivna enheter som fästs på redskapen samt Quantum-plattformens centrala kommunikationsenhet som monteras i hytten. Med en batteritid som beräknas till upp till fem år kommunicerar systemet trådlöst med såväl grävmaskin som omvärld.

–Grävmaskinen kan inte bara automatiskt känna av vilket redskap som sitter monterat, utan också tala om för föraren om och när redskapet behöver servas samt visa på en karta var redskapet är, säger Fredrik Eriksson.

Enligt Svabs tekniske chef Henrik Risberg ska det nya systemet även tillfredställa ett ofta efterfrågat behov på arbetsplatser där många olika redskap används och där flera förare delar på samma maskin.

Den nya föraren vet då inte alltid var redskapen finns. I fortsättningen hämtas dock den informationen enkelt hem via appen.

Enligt Fredrik Eriksson kan Quantum-plattformen även kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystem eller Trimble. Exempelvis elimineras en felkälla genom att föraren inte behöver byta till rätt redskap i grävsystemet när Tool Recognition används. Annars finns en risk att föraren glömmer att knappa in redskapsbytet, vilket kan medföra extra arbete eftersom grävsystemet då visar felaktiga mätvärden.

– Målet har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter, säger Steelwrists tekniske chef Markus Nilsson, som själv varit med vid utvecklingen av Tool Recongnition.

Systemet har varit ute på tester hos kunder och har, enligt Svabs försäljningschef Tony Ylitalo, tagits emot väl av användarna.

–Bland annat ser systemet hur mycket redskapen används, en uppgift som är värdefull exempelvis för hydraulhammare.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Åklagaren överklagar inte

Åklagaren kommer inte att driva fallet vidare, men står fast vid att maskinförarna gjorde fel när de grep dieseltjuven.

Fossilfritt arbetsfordon på spår

Kewab förvärvar i Dalarna

Familjeägda anläggningsföretaget Eilab i Lima förvärvas av Karlstadbaserade Kewabgruppen.

Svevia drar till fjälls

Så mycket kostade Alfrida

Försäkringsbolagen räknar med utbetalningar för närmare 11 000 skador som hittills konstaterats i spåren efter stormen Alfrida.

Hållbar Norjehistoria

Nyhetsbrev

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

Arkiv
1

Viktig dom anser advokaten

”Nu vågar folk  ingripa om det sker ett brott utan att vara rädda att bli åtalade för olaga frihetsberövande”.

1

Maskinförarna friades

Niklas Krämer och Leo Björkman frias i tingsrätten

2

Svensk byggboom lockar gästarbetare

”Sverige behöver kraftsamla”

Betala vad det kostar – Maskinentreprenörerna lobbar för större utbildningssatsningar om rekryteringsbehoven i branschen ska kunna fyllas.

De vann tungt miljöpris

Startskottet har gått i Bromma

Ett steg framåt för Komatsu Forest

Bellmans bygger om

Bellman Group ändrar sin bolagsstruktur. Resultatet ska bli fyra dotterbolag och fyra varumärken.

Humor ska öka säkerheten vid högtrycksspolning

Humor är ett bärande element i den kostnadsfria webbutbildning och checklista som Prevent erbjuder alla som jobbar med högtrycksspolning.

Peab bygger i Falkenberg

Hjälp klassa förorenade massor

Signalsystem byggs ut i norr

Peab bygger åt LKAB

Fortsatt medvind för Cat

2017 kunde Caterpillars ledning äntligen skönja en ljusare framtid efter fyra tuffa år. Och den positiva utvecklingen har fortsatt under 2018 med kraftiga förbättringar av såväl försäljning som resultat.

Rentalfusion i Jönköping

Den finska Renta-koncernen satsar nu på Jönköping där koncernbolaget Stål & Hyr går samman med J Rent.

Massa jobb för BDX

BDX kammar hem strategiskt viktigt uppdrag i Piteå.

NCC tryggar i Kalmar

NCC bygger i Helsingborg

Veidekke bygger i väst

Lifcos vd fick gå

150 miljoner för att sanera gruvan

Väst är bäst i Gävle

Ramirent levererar till NCC

Nya chefer på Wästbygg

Atlas Copco slår förväntningarna

VSM Entreprenad får uppdrag på Västlänken

Chefsbyte på Veidekke

Peab kammar hem ännu ett asfaltkontrakt

Han ska leda Svevias satsning i söder

Se alla Företagens egna nyheter

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

Saltängen anställer ytterligare

Kardanaxel till BMW X3

Utbyggnad av Rustas höglager Norrköping

Dieselpump till Jaguar och Ford

Golventreprenören Linotol fyller 90 år!

Motordrivna membranpumpar för industrin

Silikondamasker åter i lager!

Unik lösning levererad till asfaltsverk

Designgolv i Sollentuna Centrum

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Drivaxel till Toyota Rav 4

Främre kardan till VW Touareg

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Nu upp till 100 enheter!

Prissänkta kamremssatser till Volvo

Fantastiskt stort intresse för Steel Race Reuse

Cognex Releases Rugged, Ultra-High-Resolution Vision Systems

Kardan till Volvo XC90

Nokian Hakkapeliitta LT3 – nytt premium vinterdäck för lätta lastbilar

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Nissan Navara och Pathfinder

Sandvik lanserar Ranger™ DXR-serien: Borrvagnar utan hytt vid svåra markför...

Payback Motorstabilisator

Sänd till en kollega

0.147