Intelligensen sprids till redskapet

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Utan intelligenta maskiner får maskinentreprenören svårt att hävda sig i den framtida konkurrensen, men intelligensen måste sträcka sig hela vägen till redskapen. Det menar Svab som i våras lanserade en serie produkter som lyfter såväl styrsystem som redskapshantering.

När Fredrik Eriksson, vd på Svab, pratar om framtiden för grävmaskiner sammanfattar han det i ett ord – Quantum. Det är samlingsnamnet på företagets senaste generation styrsystem och ytterligare ett flertal funktioner som kombinerar styrelektronik, kommunikation, joysticks, sensorer och manöverventiler på ett sätt som effektiviserar redskapshanteringen och utlovas medverka till både ökad produktivitet vid grävarbeten och förbättrad ergonomi för föraren.

Systemet är moduluppbyggt, vilket betyder att användaren kan välja de delar som har betydelse för de aktuella arbetsuppgifterna och därefter vid behov komplettera med ytterligare funktioner.

– Systemet kan därmed anpassas till varje användares budget och kan enkelt byggas ut med tiden med hjälp av smarta och digitala installationsguider. Det är dessutom märkesoberoende och kan installeras på alla grävmaskinsfabrikat för att styra de flesta fabrikat av tiltrotatorer och redskap, säger Fredrik Eriksson.

– Med Quantum är det lättare än någonsin att kundanpassa styrsystemet med de funktioner maskintillverkaren, återförsäljaren eller slutkunden vill ha. Förutom att man som i dag kan köpa till optioner till ett tiltrotatorstyrsystem, kommer man med den nya plattformen att kunna köpa funktionspaket, exempelvis hjulstyrning eller schaktbladsstyrning som helt fristående paket.

Quantum-plattformen, som ska vara klar för serieleverans nu under hösten, omfattar joystickstyrning av tiltrotator, hjul/band och schaktblad, redskapsigenkänning samt automatisk grävbroms.

En väsentlig del i systemet är en app som finns för smartphones med såväl Mac- som pc-baserade operativsystem. Telefonerna blir därmed den naturliga knutpunkten för trådlös kommunikation mellan maskin, redskap (med Tool Recognition) och support.

Via appen kan användaren bland annat kontrollera systemstatus, ändra inställningar eller byta mellan olika inställningsprofiler. Installerade produkter är lätta att ställa in med hjälp av enkla menyer. En funktion för fjärrsupport underlättar för den som exempelvis behöver hjälp med att justera inställningar eller få tillgång till den senaste mjukvaran.

– Det räcker med ett telefonsamtal till oss, den lokala återförsäljaren eller serviceteknikern så kopplar vi upp oss mot maskinen via appen och ger den support som behövs. Givetvis kan endast behöriga få tillgång till maskinerna, säger Fredrik Eriksson.

Redan under installationen kan verkstadens tekniker koppla upp sig mot den aktuella maskinen och få tillgång till maskinspecifika steg-för-steg-guider och verifieringstest som säkerställer att installationen blir korrekt.

Tanken är att efter hand fylla på plattformen med nya funktioner, men redan nu lanseras Tool Recognition som utlovas ge även redskapen en stor portion intelligens.

–Förutom att Tool Recognition trådlöst känner av vilket redskap som sitter monterat på maskinen kommer systemet att ha möjlighet att hålla koll på serviceintervall och visa var redskapen befinner sig, säger Fredrik Eriksson.

Systemet baseras på små batteridrivna enheter som fästs på redskapen samt Quantum-plattformens centrala kommunikationsenhet som monteras i hytten. Med en batteritid som beräknas till upp till fem år kommunicerar systemet trådlöst med såväl grävmaskin som omvärld.

–Grävmaskinen kan inte bara automatiskt känna av vilket redskap som sitter monterat, utan också tala om för föraren om och när redskapet behöver servas samt visa på en karta var redskapet är, säger Fredrik Eriksson.

Enligt Svabs tekniske chef Henrik Risberg ska det nya systemet även tillfredställa ett ofta efterfrågat behov på arbetsplatser där många olika redskap används och där flera förare delar på samma maskin.

Den nya föraren vet då inte alltid var redskapen finns. I fortsättningen hämtas dock den informationen enkelt hem via appen.

Enligt Fredrik Eriksson kan Quantum-plattformen även kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystem eller Trimble. Exempelvis elimineras en felkälla genom att föraren inte behöver byta till rätt redskap i grävsystemet när Tool Recognition används. Annars finns en risk att föraren glömmer att knappa in redskapsbytet, vilket kan medföra extra arbete eftersom grävsystemet då visar felaktiga mätvärden.

– Målet har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter, säger Steelwrists tekniske chef Markus Nilsson, som själv varit med vid utvecklingen av Tool Recongnition.

Systemet har varit ute på tester hos kunder och har, enligt Svabs försäljningschef Tony Ylitalo, tagits emot väl av användarna.

–Bland annat ser systemet hur mycket redskapen används, en uppgift som är värdefull exempelvis för hydraulhammare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Mobilt hyttgolv får hjulen att rulla

Uppfinningsrikedom kan komma väl till pass ute i skogen. Sara Bengtsson underlättar vardagen med ett egenkonstruerat avtagbart golv.

Klart: Västlänken vinner laga kraft

Mark- och Miljööverdomstolen ger klartecken.

Kranpunkten storsatsar – köper in 200 maskiner

Det är bråda tider för Kranpunkten. Efterfrågan på maskiner för vertikala transporter är stor och företaget investerar därför cirka 80 miljoner kronor för att stärka sin uthyrningsflotta med i runda tal 200 nya maskiner.

Kompetens för deponering av konstgräs saknas i Sverige

Istället måste varje plan skickas utomlands, till exempelvis Danmark, och det blir en riktigt dyr historia.

Land Rover mobiltelefonidebuterar på MWC i april

Nu kastar sig även Land Rover in i mobiltelefonernas värld. Stor batterikapacitet och god funktionalitet även då händerna är våta eller försedda med handskar utlovas.

VM i Åre ställer krav på fungerande vintervägar 2019

Svevia ska ta hand om drygt tusen kilometer statlig väg i Krokoms driftområde, ett uppdrag som blir lite extra krävande 2019 då alpina VM anordnas i Åre.

Nyhetsbrev

Här är Caterpillars nya mobiltelefon

S61 är byggd för att klara de hårda tag byggbranschen kräver.

Arkiv

Gruvschakt öppnar möjlighet för nya sätt att lagra energi

Ett skotskt företag vid namna Gravitricitys vill lagra energi i luften.

NCC på köprunda i Danmark

Förvärvet av Jakobsen & Blindkilde stärker NCC:s ställning på framför allt Jylland, men även i resten av Danmark.

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Grönt ljus för Västra länken

Regeringen avslår samtliga överklaganden.

Här rivs gasklockan i Hjorthagen

Ett unikt dokument på hur landmärket från 1932 försvinner.

Yilport köper nya kranar till Gävle hamn

Målet är att fördubbla sin kapacitet.

Sverige kan gå miste om tågmiljarder

Finland och de norrländska länen vill få EU-stöd för att bli en del av Trans-European Transport Networks-nätet (TEN-T). Men svenska regeringen tvekar – något som kan göra att EU gör andra prioriteringar.

Ledare: Regeringens planekonom

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Sänd till en kollega

0.225