23948sdkhjf

Intelligensen sprids till redskapet

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Utan intelligenta maskiner får maskinentreprenören svårt att hävda sig i den framtida konkurrensen, men intelligensen måste sträcka sig hela vägen till redskapen. Det menar Svab som i våras lanserade en serie produkter som lyfter såväl styrsystem som redskapshantering.

När Fredrik Eriksson, vd på Svab, pratar om framtiden för grävmaskiner sammanfattar han det i ett ord – Quantum. Det är samlingsnamnet på företagets senaste generation styrsystem och ytterligare ett flertal funktioner som kombinerar styrelektronik, kommunikation, joysticks, sensorer och manöverventiler på ett sätt som effektiviserar redskapshanteringen och utlovas medverka till både ökad produktivitet vid grävarbeten och förbättrad ergonomi för föraren.

Systemet är moduluppbyggt, vilket betyder att användaren kan välja de delar som har betydelse för de aktuella arbetsuppgifterna och därefter vid behov komplettera med ytterligare funktioner.

– Systemet kan därmed anpassas till varje användares budget och kan enkelt byggas ut med tiden med hjälp av smarta och digitala installationsguider. Det är dessutom märkesoberoende och kan installeras på alla grävmaskinsfabrikat för att styra de flesta fabrikat av tiltrotatorer och redskap, säger Fredrik Eriksson.

– Med Quantum är det lättare än någonsin att kundanpassa styrsystemet med de funktioner maskintillverkaren, återförsäljaren eller slutkunden vill ha. Förutom att man som i dag kan köpa till optioner till ett tiltrotatorstyrsystem, kommer man med den nya plattformen att kunna köpa funktionspaket, exempelvis hjulstyrning eller schaktbladsstyrning som helt fristående paket.

Quantum-plattformen, som ska vara klar för serieleverans nu under hösten, omfattar joystickstyrning av tiltrotator, hjul/band och schaktblad, redskapsigenkänning samt automatisk grävbroms.

En väsentlig del i systemet är en app som finns för smartphones med såväl Mac- som pc-baserade operativsystem. Telefonerna blir därmed den naturliga knutpunkten för trådlös kommunikation mellan maskin, redskap (med Tool Recognition) och support.

Via appen kan användaren bland annat kontrollera systemstatus, ändra inställningar eller byta mellan olika inställningsprofiler. Installerade produkter är lätta att ställa in med hjälp av enkla menyer. En funktion för fjärrsupport underlättar för den som exempelvis behöver hjälp med att justera inställningar eller få tillgång till den senaste mjukvaran.

– Det räcker med ett telefonsamtal till oss, den lokala återförsäljaren eller serviceteknikern så kopplar vi upp oss mot maskinen via appen och ger den support som behövs. Givetvis kan endast behöriga få tillgång till maskinerna, säger Fredrik Eriksson.

Redan under installationen kan verkstadens tekniker koppla upp sig mot den aktuella maskinen och få tillgång till maskinspecifika steg-för-steg-guider och verifieringstest som säkerställer att installationen blir korrekt.

Tanken är att efter hand fylla på plattformen med nya funktioner, men redan nu lanseras Tool Recognition som utlovas ge även redskapen en stor portion intelligens.

–Förutom att Tool Recognition trådlöst känner av vilket redskap som sitter monterat på maskinen kommer systemet att ha möjlighet att hålla koll på serviceintervall och visa var redskapen befinner sig, säger Fredrik Eriksson.

Systemet baseras på små batteridrivna enheter som fästs på redskapen samt Quantum-plattformens centrala kommunikationsenhet som monteras i hytten. Med en batteritid som beräknas till upp till fem år kommunicerar systemet trådlöst med såväl grävmaskin som omvärld.

–Grävmaskinen kan inte bara automatiskt känna av vilket redskap som sitter monterat, utan också tala om för föraren om och när redskapet behöver servas samt visa på en karta var redskapet är, säger Fredrik Eriksson.

Enligt Svabs tekniske chef Henrik Risberg ska det nya systemet även tillfredställa ett ofta efterfrågat behov på arbetsplatser där många olika redskap används och där flera förare delar på samma maskin.

Den nya föraren vet då inte alltid var redskapen finns. I fortsättningen hämtas dock den informationen enkelt hem via appen.

Enligt Fredrik Eriksson kan Quantum-plattformen även kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystem eller Trimble. Exempelvis elimineras en felkälla genom att föraren inte behöver byta till rätt redskap i grävsystemet när Tool Recognition används. Annars finns en risk att föraren glömmer att knappa in redskapsbytet, vilket kan medföra extra arbete eftersom grävsystemet då visar felaktiga mätvärden.

– Målet har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter, säger Steelwrists tekniske chef Markus Nilsson, som själv varit med vid utvecklingen av Tool Recongnition.

Systemet har varit ute på tester hos kunder och har, enligt Svabs försäljningschef Tony Ylitalo, tagits emot väl av användarna.

–Bland annat ser systemet hur mycket redskapen används, en uppgift som är värdefull exempelvis för hydraulhammare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Risa och Volvo i jätteaffär

Volvos 95-tonskoloss EC950EL ingår i ett maskinpaket på cirka 635 ton som beställts av norska Risa Service.

Alla Caterpillarmaskiner ska DNA-märkas

"Vår förhoppning är att fler följer efter så det blir en branschstandard."

Dansk lyfthjälp med ökat fokus på Sverige

Jehander överlåter sjötransport

2

Seg e-handel inom bygg

E-handeln växer snabbt, men inom bygg går det långsamt.

Bauma blir ännu större

Den världsledande fackmässan utökar ytan och gör samtidigt uppdelningen i olika utställningssektorer ännu tydligare.

Nyhetsbrev

Ledare: Var finns den vuxne i rummet?

Alla pratar om blocköverskridande lösningar, men när det kommer till kritan är det polarisering som gäller.

Arkiv

Klinkerföretaget ska vässa entreprenörerna

Ett nytt nätverk ska göra det enklare att handla upp murverksentreprenörer.

Tung besiktning i Norrköping

Mångmiljonsatsning i Närke

Huddig drar västerut

”Vi vill positionera Huddig hos järnvägsbolagen i USA.”

ID-scanner försvårar för fuskare

En ID-scanner utlovas minska risken för fusk och öka säkerheten på bland annat byggarbetsplatser.

Andra generationen elmaskiner för gruvdrift

Sänkta kostnader och hälsosammare arbetsmiljö utlovas med Epirocs andra generation batteridrivna maskiner för gruvdrift.

Ökad produktion av holländska däck

Ny Cat matchar truckarna

Caterpillars nya hjullastare 986K ska täcka in gapet mellan 982 och 988 och beskrivs som en långlivad och väl dimensionerad maskin. –  Det är en fruktansvärt ärlig maskinkonstruktion.

Bollsensor mäter trycket

En liten boll inne i däcket ska leverera information om både däcktryck och temperatur, viktiga data för att undvika stillestånd anser Secub, som visade Ball sensor på Load up North.

Diamantklinga med ljuddämpning

Fräck larvbandsstöld i Nordmaling

”Jordtransplantation” i stadsrumsprojekt

Cramo förbättrar logistiken

Sorteringsverk att hyra

Ett samarbete mellan Fredheim Maskin och Arema Rental ökar nu möjligheterna att hyra sorteringsverk.

”Äntligen har vi lock up”

Volvos klassiska hjullastare har fått en efterlängtad uppgradering, flera nya features ska förbättra maskinerna, en funktion som ska göra att maskinen orkar mer, inte minst i snöröjningen.

Politiska hinder för bostadsaffärer

Reavinstskatt och skärpta amorteringskrav är effektiva hinder som förhindrar bostadsaffärer, enligt en färsk undersökning.

Tyréns ska få fart på historiskt intressant järnväg

Malmproduktionen på topp

Inte redo för extremregnen

Gasdriven dammbekämpning

Maskinförmedlare stöder Mustaschkampen

Jumboplats för Jämtland

Fullt ös i Östergötland

Japaner får stororder från Boliden

Sweco pusslar i Skåne

Ramirent blir en av Veidekkes huvudleverantörer

Sorteringsgrip för minigrävare

Ekerö får ytterligare en återvinningsstation

Veidekke köper borrfirma

Många nya i Trafikutskottet

Se alla Företagens egna nyheter

Självsugande centrifugalpump för industrier

Nokian Tyres är Sveriges mest rekommenderade däckmärke

Nyanställning och digitaltjänst

Large hollow shaft encoders with Industrial Ethernet from TR Electronic

Träffa oss på KIPP Scandinavia under Elmia Subcontractor 13-16 november

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Hur dränerar du och isolerar du på rätt sätt?

Är du nästa Saltängare?

DEEP LEARNING for factory automation

EAB levererar lagerinredning och ger plats till 180.000 kartonger

Enkel datalogging från TR Electronic/Secomea

Absolutgivare med I/O Link från TR electronic

Självsugande centrifugalpump för industrier

GT Trading ökar sin närvaro på södra sidan av Stockholm.

Lönsamma lagersystem, Logistik & Transport

Nytt racingfett

Läs senaste numret av tidningen stålbyggnad här

Ny gymnasieskola byggs i Göteborg

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktober

PROFIsafe SIL3 absolutgivare i standard storlek 58 mm

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

DISAB-TELLA AB stärker säljorganisationen

Intelligent Datainsamling

Telfa AB -industripumpar ställer ut på Processteknik i Göteborg 9-11 oktobe...

Produktnyhet: V14 - ny självrengörande elkontakt för SQ-fästen

Sänd till en kollega

0.176