23948sdkhjf

Ökade forskningsanslag i kampen mot förorenad mark

Tio miljoner kronor avsätts i utvecklingsprogrammet Tuffo för att skynda på utvecklingen av teknik som kan hjälpa till att sanera förorenad mark. Målet för de projekt som väljs ut är att identifiera och demonstrera praktiskt tillämpbara lösningar inom området.

Förra året tilldelades tre projekt sammanlagt drygt 7,7 miljoner kronor i utvecklingsprogrammet Tuffo (Teknikutveckling och forskning inom förorenade områden), som startats för att ta fram nya, innovativa sätt att lösa problemen med förorenad mark. De projekt som slutligen valdes ut hade valt att titta närmare på sanering med hjälp av barriärer, jordtvätt och sorption, det vill säga en jonbytesprocess som i det här fallet skiljer föroreningarna från marken i övrigt.

Inför årets ansökan, som ska vara inlämnad till SGI, Statens geotekniska institut, senast 14 december har anslaget höjts till tio miljoner kronor.

– Vi tror att höjningen leder till fler beviljade forskningsprojekt för sanering än förra året, säger Sara Holmström, programansvarig för Tuffo på SGI.

Bedömningen är att upp till fem projekt kan få ekonomiskt stöd nästa år tack vare den extra tilldelningen.

Avsikten är att de pengar som delas ut ska bidra till starkare forskningsmiljöer i Sverige och stimulera forskning som medverkar till framtagandet av innovativa tekniker. Förhoppningen är att det i sin tur ska resultera i långsiktigt hållbara åtgärder, ökad saneringstakt och minskade insatser i form av schakt, muddring och deponering.

– Frågeställningarna är generellt sett komplexa. Det krävs därför kompetens och erfarenhet från olika aktörer så att vi kan utveckla konkreta lösningar som verkligen kan komma till användning, säger Sara Holmström.

De medel som erbjuds kan sökas av forskare, men för att uppnå den önskade bredden i kunskap och erfarenheter krävs att projekten genomförs tillsammans med branschen i nära anknytning till pågående eller potentiella efterbehandlingsprojekt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109