Greppet direkt med förstärkta däck

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det är en intensiv tid för Michelin. Fram till 2021 ska 70 procent av alla däck i företagets program för jordförflyttningsmaskiner vara utbytta. Först ut är rejält uppgraderade däck för ramstyrda dumprar och tipptruckar.

Arlanda. Det har funnits tillfällen när den sammanlagda världskonjunkturen varit bättre än i dag, men den är tillräckligt bra för att tillverkare av entreprenadmaskiner och tillbehör ska ha bråda dagar. Det gäller även tillverkare av däck till entreprenadmaskiner som ser fram mot fortsatt ökning av en redan god försäljning.

När Michelin planerar inför framtiden påverkas strategin bland annat av tillverkarnas förväntningar som är synnerligen ljusa vad gäller både ramstyrda dumprar och tipptruckar. Försäljningen av ramstyrda dumprar förväntas öka med 15 procent bara i år medan bedömningen är att försäljningen av tipptruckar kommer att öka med cirka 40 procent fram till år 2022. Den franska däckgiganten tar tillfället i akt nu när efterfrågan är stor att visa upp de första nya produkterna i en gigantisk omställningsprocess där avsikten är att byta ut de däckgenerationer som företaget hittills levererat till entreprenadmaskiner.

- Kundernas krav på ökad produktivitet blir allt mer märkbar och ett sätt är att kunna ta större last än tidigare i lastfordonens korgar. Fordonen blir starkare och genom att ta fram däck som tål större belastning än föregångarna kan vi bidra till ökad produktivitet samtidigt som miljöbelastningen minskar tack vare att transporterna blir färre, säger företagets försäljningschef Pete Goodman.

- Vi har en avancerad och fungerande teknologi i våra tunga däck som vi bland annat tagit fram just för tipptruckar. Nu har vi flyttat teknologin till de något mindre däcken där vi börjar med däcken till midjestyrda dumprar som svarar för mer än en tredjedel av alla däck till entreprenadmaskiner i Norden och Storbritannien. Även på tipptruckssidan har vi en helt ny däckgeneration framme.

Däcken till de ramstyrda dumprarna har fått produktnamnet Xtra Defend, vilket ger en fingervisning om hur däcken förändrats. Företaget utlovar betydligt större motståndskraft mot såväl slitage som belastning och skador, vilket uppnåtts genom att däcken bland annat innehåller mer gummi och mer metall än föregångarna.

- Till att börja med har vi utvecklat däck i två storlekar som passar midjestyrda dumprar som lastar 25-45 ton. Fler dimensioner kommer efter hand. Målsättningen har varit att skapa robusta däck med lång livslängd utan att de blir otympliga och försämrar rörligheten. De ska också klara att jobba på byggarbetsplatser och i offentliga miljöer såväl som i tuffa och påfrestande miljöer som gruvor och stenbrott med gott om vassa stenar och tunga laster, säger företagets produktspecialist Jock Aitken.

- Något av nyckeln till att vi nu kan lova 15 procent längre livslängd än föregångaren X-Super Terrain är en skyddande ”sköld” som skapats med hjälp av 15 procent mer gummi i sidoväggarna, 17 procent mer gummi i däckmönstret och 25 procent mer metall. Metallkablarna är dessutom skyddade mot korrossion i och med att de kapslats in i gummi, vilket gör att eventuell rost inte sprids vidare till övriga kablar om en kabel skulle skadas.

- En av de däckstorlekar vi redan presenterat är 29.5 R 25 där mönstret är 65 millimeter djupt och där däcket ska kunna klara att en 172 millimeter lång spik tränger in i däcket utan att det resulterar i en punktering. Tack vare klackarnas spetsiga form blir också däcken självrensande, vilket gör att de inte bara är effektiva på sten utan också i gyttja. Mönstrets utformning gör att mer gummi kommer i kontakt med underlaget, fästet blir bättre liksom lastfördelningen, faktorer som dessutom begränsar slitaget.

- Vi har av tradition strävat efter att göra lätta däck, men maskinerna blir tyngre och kraven ökar på att de ska kunna köra snabbare och lasta mer. Då är tyngre däck ett nödvändigt ont för att vi ska kunna uppnå de fördelar våra kunder efterlyser, säger Jock Aitken.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Regeringen kritisk till EU:s utsläppsmål

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.173