Greppet direkt med förstärkta däck

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det är en intensiv tid för Michelin. Fram till 2021 ska 70 procent av alla däck i företagets program för jordförflyttningsmaskiner vara utbytta. Först ut är rejält uppgraderade däck för ramstyrda dumprar och tipptruckar.

Arlanda. Det har funnits tillfällen när den sammanlagda världskonjunkturen varit bättre än i dag, men den är tillräckligt bra för att tillverkare av entreprenadmaskiner och tillbehör ska ha bråda dagar. Det gäller även tillverkare av däck till entreprenadmaskiner som ser fram mot fortsatt ökning av en redan god försäljning.

När Michelin planerar inför framtiden påverkas strategin bland annat av tillverkarnas förväntningar som är synnerligen ljusa vad gäller både ramstyrda dumprar och tipptruckar. Försäljningen av ramstyrda dumprar förväntas öka med 15 procent bara i år medan bedömningen är att försäljningen av tipptruckar kommer att öka med cirka 40 procent fram till år 2022. Den franska däckgiganten tar tillfället i akt nu när efterfrågan är stor att visa upp de första nya produkterna i en gigantisk omställningsprocess där avsikten är att byta ut de däckgenerationer som företaget hittills levererat till entreprenadmaskiner.

- Kundernas krav på ökad produktivitet blir allt mer märkbar och ett sätt är att kunna ta större last än tidigare i lastfordonens korgar. Fordonen blir starkare och genom att ta fram däck som tål större belastning än föregångarna kan vi bidra till ökad produktivitet samtidigt som miljöbelastningen minskar tack vare att transporterna blir färre, säger företagets försäljningschef Pete Goodman.

- Vi har en avancerad och fungerande teknologi i våra tunga däck som vi bland annat tagit fram just för tipptruckar. Nu har vi flyttat teknologin till de något mindre däcken där vi börjar med däcken till midjestyrda dumprar som svarar för mer än en tredjedel av alla däck till entreprenadmaskiner i Norden och Storbritannien. Även på tipptruckssidan har vi en helt ny däckgeneration framme.

Däcken till de ramstyrda dumprarna har fått produktnamnet Xtra Defend, vilket ger en fingervisning om hur däcken förändrats. Företaget utlovar betydligt större motståndskraft mot såväl slitage som belastning och skador, vilket uppnåtts genom att däcken bland annat innehåller mer gummi och mer metall än föregångarna.

- Till att börja med har vi utvecklat däck i två storlekar som passar midjestyrda dumprar som lastar 25-45 ton. Fler dimensioner kommer efter hand. Målsättningen har varit att skapa robusta däck med lång livslängd utan att de blir otympliga och försämrar rörligheten. De ska också klara att jobba på byggarbetsplatser och i offentliga miljöer såväl som i tuffa och påfrestande miljöer som gruvor och stenbrott med gott om vassa stenar och tunga laster, säger företagets produktspecialist Jock Aitken.

- Något av nyckeln till att vi nu kan lova 15 procent längre livslängd än föregångaren X-Super Terrain är en skyddande ”sköld” som skapats med hjälp av 15 procent mer gummi i sidoväggarna, 17 procent mer gummi i däckmönstret och 25 procent mer metall. Metallkablarna är dessutom skyddade mot korrossion i och med att de kapslats in i gummi, vilket gör att eventuell rost inte sprids vidare till övriga kablar om en kabel skulle skadas.

- En av de däckstorlekar vi redan presenterat är 29.5 R 25 där mönstret är 65 millimeter djupt och där däcket ska kunna klara att en 172 millimeter lång spik tränger in i däcket utan att det resulterar i en punktering. Tack vare klackarnas spetsiga form blir också däcken självrensande, vilket gör att de inte bara är effektiva på sten utan också i gyttja. Mönstrets utformning gör att mer gummi kommer i kontakt med underlaget, fästet blir bättre liksom lastfördelningen, faktorer som dessutom begränsar slitaget.

- Vi har av tradition strävat efter att göra lätta däck, men maskinerna blir tyngre och kraven ökar på att de ska kunna köra snabbare och lasta mer. Då är tyngre däck ett nödvändigt ont för att vi ska kunna uppnå de fördelar våra kunder efterlyser, säger Jock Aitken.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Svenska Maskinmässan 2018
Ny vd möter branschen på Solvalla

Chefintervju
Rentalbransch i stadig utveckling

Det går bra för de svenska maskinuthyrarna – eller rentalföretagen som branschen själv föredrar att kalla sig. Branschansvariga Leena Haabma på Swedish Rental förutspår en spännande framtid med fortsatta lyft vad gäller bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och utbildning.

Svenska Maskinmässan 2018
Självlastande dumper med sväng

Sverige först i Europa med Cat 986K

Nu kommer den legendariska maskintillverkarens nya produkter till våra breddgrader.

Nyhetsbrev

Götene Ufo presenterar nya skopor

Utvecklade med SSAB:s nya material vilket ger miljömässiga fördelar.

Arkiv

Evorex sluter samarbete med Terex

Vd:n: "Efterfrågan överträffar våra förväntningar"

Pildammsvägen i Malmö omvandlas till stadsgata

Kommunalrådet: "Nu fyller vi en av de sista ödetomterna i centrum och skapar en tät grön stadsboulevard"

Norsk-svensk maskinallians

Snabbare service och kortare leveranstider utlovas när Tokvam och Broddson ska stötta varandra på den svenska marknaden.

Sandvik avvecklar trådtillverkning

De lanserar kampanj mot homo-, bi- och transfobi

Under parollen "Byggbranschen är för bögar" vill man motverka fördomar och diskriminering.

Hüllert stärker säljorganisationen

Vinterns snöröjning utvärderas

Svenska Maskinmässan 2018
Stort och starkt hos Stig Machine

Stig Machine tar över generalagenturen för Liugong i Sverige.

Dags för spårbara metaller

Svensk gruvindustri hoppas kunna stärka sin konkurrenskraft internationellt genom att utveckla digitala lösningar som kan användas för att spåra metallers ursprung och därigenom öka viljan till återvinning.

Håll koll på sommarens vägarbeten

Trafikverket listar de projekt som påverkar dig i sommar.

Skånsk lyfthjälp satsar i Stockholm

Minikranar och en depå i Stockholmsområdet ska hjälpa skånska 3D Hyrliftar att växa ytterligare.

Amorteringskraven får mer ris

Riksbyggen stämmer nu in i kritiken mot det skärpta amorteringskravet. Bland annat poängteras att många unga hushåll nu stängs ute från bostadsmarknaden.

Energisnålt värre när Skebo bygger nytt

Svevia får fortsatt förtroende i Järva

Trafikverket förlänger uppdraget med fyra år.

Swecos vd ny hedersdoktor vid Mittuniversitetet

Åsa Bergman: "Jag är väldigt hedrad över utnämningen"

NCC kammar hem serviceavtal för 700 miljoner kronor

Uppdragen avser fyra stora nyckelområden.

Volvo avyttrar innehav i kinesisk trucktillverkare

Grönlut från pappersbruk blir täckmaterial i gruvmagasin

Vinnovaprojektet MinePap förenar gruvnäringen och pappersindustrin. Målet är att hitta en hållbar användning av grönlutslam från papperstillverkning för att täcka över sandmagasin i anslutning till gruvor.

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.157