23948sdkhjf

Greppet direkt med förstärkta däck

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Det är en intensiv tid för Michelin. Fram till 2021 ska 70 procent av alla däck i företagets program för jordförflyttningsmaskiner vara utbytta. Först ut är rejält uppgraderade däck för ramstyrda dumprar och tipptruckar.

Arlanda. Det har funnits tillfällen när den sammanlagda världskonjunkturen varit bättre än i dag, men den är tillräckligt bra för att tillverkare av entreprenadmaskiner och tillbehör ska ha bråda dagar. Det gäller även tillverkare av däck till entreprenadmaskiner som ser fram mot fortsatt ökning av en redan god försäljning.

När Michelin planerar inför framtiden påverkas strategin bland annat av tillverkarnas förväntningar som är synnerligen ljusa vad gäller både ramstyrda dumprar och tipptruckar. Försäljningen av ramstyrda dumprar förväntas öka med 15 procent bara i år medan bedömningen är att försäljningen av tipptruckar kommer att öka med cirka 40 procent fram till år 2022. Den franska däckgiganten tar tillfället i akt nu när efterfrågan är stor att visa upp de första nya produkterna i en gigantisk omställningsprocess där avsikten är att byta ut de däckgenerationer som företaget hittills levererat till entreprenadmaskiner.

- Kundernas krav på ökad produktivitet blir allt mer märkbar och ett sätt är att kunna ta större last än tidigare i lastfordonens korgar. Fordonen blir starkare och genom att ta fram däck som tål större belastning än föregångarna kan vi bidra till ökad produktivitet samtidigt som miljöbelastningen minskar tack vare att transporterna blir färre, säger företagets försäljningschef Pete Goodman.

- Vi har en avancerad och fungerande teknologi i våra tunga däck som vi bland annat tagit fram just för tipptruckar. Nu har vi flyttat teknologin till de något mindre däcken där vi börjar med däcken till midjestyrda dumprar som svarar för mer än en tredjedel av alla däck till entreprenadmaskiner i Norden och Storbritannien. Även på tipptruckssidan har vi en helt ny däckgeneration framme.

Däcken till de ramstyrda dumprarna har fått produktnamnet Xtra Defend, vilket ger en fingervisning om hur däcken förändrats. Företaget utlovar betydligt större motståndskraft mot såväl slitage som belastning och skador, vilket uppnåtts genom att däcken bland annat innehåller mer gummi och mer metall än föregångarna.

- Till att börja med har vi utvecklat däck i två storlekar som passar midjestyrda dumprar som lastar 25-45 ton. Fler dimensioner kommer efter hand. Målsättningen har varit att skapa robusta däck med lång livslängd utan att de blir otympliga och försämrar rörligheten. De ska också klara att jobba på byggarbetsplatser och i offentliga miljöer såväl som i tuffa och påfrestande miljöer som gruvor och stenbrott med gott om vassa stenar och tunga laster, säger företagets produktspecialist Jock Aitken.

- Något av nyckeln till att vi nu kan lova 15 procent längre livslängd än föregångaren X-Super Terrain är en skyddande ”sköld” som skapats med hjälp av 15 procent mer gummi i sidoväggarna, 17 procent mer gummi i däckmönstret och 25 procent mer metall. Metallkablarna är dessutom skyddade mot korrossion i och med att de kapslats in i gummi, vilket gör att eventuell rost inte sprids vidare till övriga kablar om en kabel skulle skadas.

- En av de däckstorlekar vi redan presenterat är 29.5 R 25 där mönstret är 65 millimeter djupt och där däcket ska kunna klara att en 172 millimeter lång spik tränger in i däcket utan att det resulterar i en punktering. Tack vare klackarnas spetsiga form blir också däcken självrensande, vilket gör att de inte bara är effektiva på sten utan också i gyttja. Mönstrets utformning gör att mer gummi kommer i kontakt med underlaget, fästet blir bättre liksom lastfördelningen, faktorer som dessutom begränsar slitaget.

- Vi har av tradition strävat efter att göra lätta däck, men maskinerna blir tyngre och kraven ökar på att de ska kunna köra snabbare och lasta mer. Då är tyngre däck ett nödvändigt ont för att vi ska kunna uppnå de fördelar våra kunder efterlyser, säger Jock Aitken.

Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
1

Maskinförarna friades

Niklas Krämer och Leo Björkman frias i tingsrätten

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

Svensk byggboom lockar gästarbetare

1

Viktig dom anser advokaten

”Nu vågar folk  ingripa om det sker ett brott utan att vara rädda att bli åtalade för olaga frihetsberövande”.

”Sverige behöver kraftsamla”

Betala vad det kostar – Maskinentreprenörerna lobbar för större utbildningssatsningar om rekryteringsbehoven i branschen ska kunna fyllas.

De vann tungt miljöpris

Nyhetsbrev

Startskottet har gått i Bromma

Arkiv

Ett steg framåt för Komatsu Forest

Humor ska öka säkerheten vid högtrycksspolning

Humor är ett bärande element i den kostnadsfria webbutbildning och checklista som Prevent erbjuder alla som jobbar med högtrycksspolning.

Bellmans bygger om

Bellman Group ändrar sin bolagsstruktur. Resultatet ska bli fyra dotterbolag och fyra varumärken.

Peab bygger i Falkenberg

Hjälp klassa förorenade massor

Signalsystem byggs ut i norr

Peab bygger åt LKAB

Rentalfusion i Jönköping

Den finska Renta-koncernen satsar nu på Jönköping där koncernbolaget Stål & Hyr går samman med J Rent.

Massa jobb för BDX

BDX kammar hem strategiskt viktigt uppdrag i Piteå.

Maxad maskinsand i Norge

Fortsatt medvind för Cat

2017 kunde Caterpillars ledning äntligen skönja en ljusare framtid efter fyra tuffa år. Och den positiva utvecklingen har fortsatt under 2018 med kraftiga förbättringar av såväl försäljning som resultat.

NCC tryggar i Kalmar

Solskenshistoria från Keestrack

Hybridteknik står i fokus när Keestrack ställer ut på Bauma, företaget aviserar också en helt soldriven nyhet.

Reportage
Rockys går på knock i väst

Rockys Entreprenad lämnar sällan Göteborg. Med ett väl avvägt team och en fyrbent personalchef har företaget mer än nog att göra på hemmaplan. –  Vi är ett litet företag men vi har bra med power.

”En milstolpe för hela staden”

Danska sopmaskiner blir schweiziska

Sopmaskiner, som hittills tillverkas av Nilfisk, övertas 31 mars av Aebi Schmidt som därmed breddar sitt utbud av produkter för gaturengöring.

Hydroscand utökar sin verksamhet i Karlskrona

NCC bygger i Helsingborg

Veidekke bygger i väst

Lifcos vd fick gå

150 miljoner för att sanera gruvan

Väst är bäst i Gävle

Ramirent levererar till NCC

Atlas Copco slår förväntningarna

Nya chefer på Wästbygg

VSM Entreprenad får uppdrag på Västlänken

Chefsbyte på Veidekke

Peab kammar hem ännu ett asfaltkontrakt

Han ska leda Svevias satsning i söder

Se alla Företagens egna nyheter

Saltängen anställer ytterligare

Kardanaxel till BMW X3

Utbyggnad av Rustas höglager Norrköping

Dieselpump till Jaguar och Ford

Golventreprenören Linotol fyller 90 år!

Motordrivna membranpumpar för industrin

Silikondamasker åter i lager!

Unik lösning levererad till asfaltsverk

Designgolv i Sollentuna Centrum

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Drivaxel till Toyota Rav 4

Främre kardan till VW Touareg

Telfa AB - industripumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Nu upp till 100 enheter!

Prissänkta kamremssatser till Volvo

Fantastiskt stort intresse för Steel Race Reuse

Cognex Releases Rugged, Ultra-High-Resolution Vision Systems

Kardan till Volvo XC90

Nokian Hakkapeliitta LT3 – nytt premium vinterdäck för lätta lastbilar

Robust membranpump för höga tryck och slitande medier

Drivknut till Nissan Navara och Pathfinder

Sandvik lanserar Ranger™ DXR-serien: Borrvagnar utan hytt vid svåra markför...

Payback Motorstabilisator

Sänkta priser på delar till drivlinan

Linotol ställer ut på Fastighetsmässan i Kista 6-7 mars

Sänd till en kollega

0.161