23948sdkhjf

Greppet direkt med förstärkta däck

Det är en intensiv tid för Michelin. Fram till 2021 ska 70 procent av alla däck i företagets program för jordförflyttningsmaskiner vara utbytta. Först ut är rejält uppgraderade däck för ramstyrda dumprar och tipptruckar.

Arlanda. Det har funnits tillfällen när den sammanlagda världskonjunkturen varit bättre än i dag, men den är tillräckligt bra för att tillverkare av entreprenadmaskiner och tillbehör ska ha bråda dagar. Det gäller även tillverkare av däck till entreprenadmaskiner som ser fram mot fortsatt ökning av en redan god försäljning.

När Michelin planerar inför framtiden påverkas strategin bland annat av tillverkarnas förväntningar som är synnerligen ljusa vad gäller både ramstyrda dumprar och tipptruckar. Försäljningen av ramstyrda dumprar förväntas öka med 15 procent bara i år medan bedömningen är att försäljningen av tipptruckar kommer att öka med cirka 40 procent fram till år 2022. Den franska däckgiganten tar tillfället i akt nu när efterfrågan är stor att visa upp de första nya produkterna i en gigantisk omställningsprocess där avsikten är att byta ut de däckgenerationer som företaget hittills levererat till entreprenadmaskiner.

- Kundernas krav på ökad produktivitet blir allt mer märkbar och ett sätt är att kunna ta större last än tidigare i lastfordonens korgar. Fordonen blir starkare och genom att ta fram däck som tål större belastning än föregångarna kan vi bidra till ökad produktivitet samtidigt som miljöbelastningen minskar tack vare att transporterna blir färre, säger företagets försäljningschef Pete Goodman.

- Vi har en avancerad och fungerande teknologi i våra tunga däck som vi bland annat tagit fram just för tipptruckar. Nu har vi flyttat teknologin till de något mindre däcken där vi börjar med däcken till midjestyrda dumprar som svarar för mer än en tredjedel av alla däck till entreprenadmaskiner i Norden och Storbritannien. Även på tipptruckssidan har vi en helt ny däckgeneration framme.

Däcken till de ramstyrda dumprarna har fått produktnamnet Xtra Defend, vilket ger en fingervisning om hur däcken förändrats. Företaget utlovar betydligt större motståndskraft mot såväl slitage som belastning och skador, vilket uppnåtts genom att däcken bland annat innehåller mer gummi och mer metall än föregångarna.

- Till att börja med har vi utvecklat däck i två storlekar som passar midjestyrda dumprar som lastar 25-45 ton. Fler dimensioner kommer efter hand. Målsättningen har varit att skapa robusta däck med lång livslängd utan att de blir otympliga och försämrar rörligheten. De ska också klara att jobba på byggarbetsplatser och i offentliga miljöer såväl som i tuffa och påfrestande miljöer som gruvor och stenbrott med gott om vassa stenar och tunga laster, säger företagets produktspecialist Jock Aitken.

- Något av nyckeln till att vi nu kan lova 15 procent längre livslängd än föregångaren X-Super Terrain är en skyddande ”sköld” som skapats med hjälp av 15 procent mer gummi i sidoväggarna, 17 procent mer gummi i däckmönstret och 25 procent mer metall. Metallkablarna är dessutom skyddade mot korrossion i och med att de kapslats in i gummi, vilket gör att eventuell rost inte sprids vidare till övriga kablar om en kabel skulle skadas.

- En av de däckstorlekar vi redan presenterat är 29.5 R 25 där mönstret är 65 millimeter djupt och där däcket ska kunna klara att en 172 millimeter lång spik tränger in i däcket utan att det resulterar i en punktering. Tack vare klackarnas spetsiga form blir också däcken självrensande, vilket gör att de inte bara är effektiva på sten utan också i gyttja. Mönstrets utformning gör att mer gummi kommer i kontakt med underlaget, fästet blir bättre liksom lastfördelningen, faktorer som dessutom begränsar slitaget.

- Vi har av tradition strävat efter att göra lätta däck, men maskinerna blir tyngre och kraven ökar på att de ska kunna köra snabbare och lasta mer. Då är tyngre däck ett nödvändigt ont för att vi ska kunna uppnå de fördelar våra kunder efterlyser, säger Jock Aitken.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.118