23948sdkhjf

Ledare: Hjälp till självhjälp

Anmäl alla stölder. Varje anmälan är en del i ett pussel, varje utebliven anmälan innebär att det saknas en bit som kan bidra till att sätta stopp för stölderna.

Dieselstölder har länge varit ett gissel för maskinentreprenörerna. Enligt en färsk undersökning som Industrifakta gjort på uppdrag av branschorganisationen Maskinentreprenörerna drabbades hälften av maskinentreprenörerna i Sverige av dieselstölder förra året. Inte ens hälften av stölderna polisanmäldes.

Det finns flera orsaker till detta. En är att självrisken ofta är så pass hög att det inte är mödan värt att ens anmäla stölden till försäkringsbolaget. En annan är en väl utbredd känsla av att polisen inte tar dieselstölderna på allvar. Maskinentreprenörerna hänvisar till polisens egen statistik som säger att uppklarningsgraden ligger på drygt två procent.

En tredje förklaring kan vara att en av drivkrafterna för flertalet maskinentreprenörer är att hitta lösningar, inte att skapa problem. Därför kan valet bli att strunta i en anmälan som bara tycks generera jobb, men sällan slutar med ett resultat värt namnet.

En sak står dock klar. Bästa sättet att få rättsvårdande myndigheter att förstå problemets allvar är att se till att de får information som visar hela vidden av problemet. Att bara 45 procent av stölderna polisanmäls är egentligen helt obegripligt eftersom de sammanlagda kostnaderna är omfattande även om kostnaden för varje enskilt brott kan kännas förhållandevis låg.

Enligt Maskinentreprenörerna hamnar snittkostnaden per stöld på mellan 5 000 och 10 000 kronor. Enligt undersökningen var dock snittkostnaden under hela året 2016 för de företag som drabbades 42 000 kronor. Men då tillkommer kostnader för reparationer, administration och inte minst stillestånd. Bedömningen att den sammanlagda notan enbart för maskinentreprenörerna hamnar på flera hundra miljoner kronor per år.

Polisens budskap är dock glasklart. Anmäl alla stölder. Varje anmälan är en del i ett pussel, varje utebliven anmälan innebär att det saknas en bit som kan bidra till att sätta stopp för stölderna.

Polisen betonar dock att maskinentreprenörerna inte kan glida undan sitt eget ansvar utan måste bidra med förebyggande åtgärder så gott det går. Och där kan polisen vara behjälplig genom att besöka i varje fall större byggarbetsplatser i samband med etableringen och medverka till att rätt skyddsåtgärder vidtas.

Att problemet inte är helt lätt att lösa har dock framgått tydligt av många års möten med maskinentreprenörer. Eftersom de stora kostnaderna i samband med stölderna ofta uppstår på grund av den skadegörelse som görs för att forcera någon form av skalskydd räcker det inte med grindar oavsett hur sofistikerade låsen är.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078