23948sdkhjf

Finansiering klar för nästa steg i Markbygden

NCC har fått uppdraget att göra omfattande infrastrukturbyggen vid Vindkraftparken i Markbygden Ett i Piteå.
Nu är det klart med finansieringen av Svevinds stora projekt Markbygden Ett, som är en del i jätteprojektet i Markbygden. De nya ägarna GE och Green Investment Group kommer att investera nästan 8 miljarder kronor.

Totalt byggs 179 vindkraftverk, en siffra som totalt kan komma att bli 1101. De 8 miljarderna som nu kommer in är till Markbygden Ett, men sammanlagt kan det bli investeringar för närmare 70 miljarder. Under femton år har Svevind utvecklingsarbete pågått för området Markbygden 1101.

En del projekt är redan igång. BDX har sedan tidigare fått uppdrag att göra entreprenaden för två deletapper. Den här gången blir det NCC som får uppdraget.

Byggandet av delprojektet i vindkraftparken, som potentiellt kan bli den största samlade vindkraftparken i Europa, har nu påbörjats. NCC bygger parkens infrastruktur i Markbygden Ett, som byggs på mark som ägs av privatpersoner samt skogsjättarna Sveaskog Förvaltnings AB och SCA Skogsfastigheter AB.

Just samverkan med aktörer runt omkring påpekar Svevind i ett pressmeddelande som en viktig del i möjliggörandet av vindkraftparken: "Svevind värdesätter det goda samarbetet över tid med markägare, myndigheter, organisationer, föreningar, lokalinvånare och individer. Det har varit en förutsättning för projektets utvecklande och förverkligande."

För NCC:s del handlar det om bygge av 13 mil vägar i området, anlägga kranuppställningsplatser, förse parken med betongfundament för respektive vindsnurra samt att dra kabel mellan vindkraftverken.

– NCC:s uppdrag är storskaligt i flera bemärkelser, givet storleken på vindkraftparken. Det kräver en byggnation som tar stor hänsyn till miljön och omkringliggande områden, vilket vi har erfarenhet av genom lång tradition av att bygga vindkraftparker, säger Nils Bjelm, divisionschef Civil Engineering, NCC Infrastructure i ett pressmeddelande.

För NCC är affären värd ungefär 800 miljoner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094