23948sdkhjf

Granskning: Gåvor och bjudmiddagar till Trafikverkets beställare

I en granskning som Kalla fakta gjort framgår att beställare på Trafikverket låtit sig bjudas på Ipads, kontanter och dyra bjudmiddagar av entreprenörer.
I programmet som sänds på TV4 i kväll framgår det via vittnesmål att beställare och projektledare på Trafikverket låtit sig bjudas på middagar och gåvor för tusentals kronor. Det ska ha gjorts av entreprenörer som haft uppdrag för Trafikverket, under pågående uppdrag.

Granskningen handlar om vägmålningsuppdrag i trakterna kring Umeå. Målningar har även beställts till vägar som inte finns.

Personerna som man har pratat med är tidigare anställda på företag som givit gåvorna. De har fått agera mellanhand mellan beslutsfattare på företag och beställare på Trafikverket.

Ett sätt att överlämna gåvorna ska, enligt tidigare anställda hos entreprenadföretag, varit att gåvorna ställts ut längs med vägbyggen för att kunna hämtas upp. Enligt personerna som Kalla fakta pratat med handlade det om allt från Ipads, svetsar och båtmotorer till pengar i rena kontanter.

Enligt vittnen ska pengar ha givits kontant till den anställda på Trafikverket som sedan godkänt fakturor för arbeten som inte utförs. I ett exempel som tas upp ska det handla om ett kuvert innehållandes 50 000 kronor som överlämnats till en beställare på Trafikverket. Sedan ska arbeten som inte utförts lagts till på fakturan.

Ett flertal personer har kontaktat Trafikverket med sina misstankar om korruptionen, men har inte fått någon respons förrän Kalla fakta granskat. Vissa händelser rapporterades redan för 1,5 år sedan.

– Jag är inte nöjd med att man inte tar kontakt under ett och ett halvt år, det bör man ha gjort om man hade tydliga grunder för det här. Det får jag fråga vår internrevisionschef om varför de kontakterna inte har tagits, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i programmet.

Ett av fallen som rapporterats till Trafikverket är just det med överlämnandet av 50 000 kronor, där anmälningen till Trafikverket skedde i våras. trafikverket har inte anmält vidare förrän nu, då Kalla faktas granskning blivit klar.

– Det ärendet har vi nu anmält till åtal. Det gjordes i vår personalansvarsnämnd förra veckan. Jag tycker själv att vi borde anmält det redan i våras, säger Lena Erixon.

Under måndagskvällen sänds hela granskningen på TV4.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172