23948sdkhjf

Snålare grävare

Caterpillar utlovar sänkt bränsleförbrukning i de nya grävarna, sänkta varvtal och ett nytt fläktsystem är några skäl till att maskinerna drar mindre förklarar företaget.

Caterpillars maskiner ansågs länge vara mycket törstiga, företaget anser sig dock numera vara i toppklass när det gäller bränsleförbrukningen och hävdar att den nya generationen grävare är ännu snålare.

– De nya maskinerna drar upp till 25 procent mindre bränsle, från ett redan lågt utgångsläge, säger Damien Giraud, vice president Construction och infrastructure.

– Vi är redan bäst, men nu blir vi ännu bättre – i dag drar 320 F 15-17 liter i timmen, nästa generation blir det 11-12 liter.

Caterpillar hävdar att de minskat bränsleförbrukningen genom att vidta flera åtgärder, till exempel har varvtalen i motorn minskats och en större hydraulisk pump ska kompensera för det lägre varvtalet.

Pilotpumparna har dessutom tagits bort, ett nytt fläktsystem ska också dra mindre bränsle.

Det nya fläktsystemet består av fem individuellt styrda reversibla elektriska fläktar som kyler olika delar av motorn. Om någon inte behövs står den stilla, att jämföra med den äldre fläkten som gick hela tiden.

Maskinerna har också fått flera körlägen: Eco mode, smart mode och power mode.

Tomgångskörning drar också onödigt bränsle, en maskin som går på tomgång innebär ökade utsläpp, uppäten garantitid, minskade serviceintervaller och sänkt andrahandsvärde resonerar Caterpillar som redovisar flera sätt som tomgångskörningen kan minskas på, till exempel Automatic Engine Control, som stänger av fem sekunder efter det att föraren släpper spaken och Engine Idle Shutdown, som kan programmeras så att motorn stängs av efter 60 sekunders tomgång.

Företaget pekar också på att Eco mode bidrar till minskad tomgångskörning och att maskinstyrningssystem som Cat Grade med 2D också hjälper till eftersom maskinen inte behöver stå still lika länge i väntan på utsättare.

Fler artiklar om Caterpillars nya maskiner finns att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08