23948sdkhjf

Caterpillar utlovar smarta grävare

Caterpillar lanserar en ny generation grävmaskiner som redan från fabrik ska vara försedda med alla nödvändiga sensorer och, som standard, är försedda med en rad integrerade tekniska system.

Malaga. De tekniska system som ingår i standardutrustningen ska enligt Caterpillar innebära upp till 45 procents ökad effektivitet, upp till 25 procents minskad bränsleförbrukning och upp till 15 procents minskad underhållskostnader.

Först ut i den nya generationen är grävmaskiner i 20-tonsklassen: modellerna 320 och 323 men även basmaskinen 320GC, som dock i sitt avskalade skick inte är aktuell för den svenska marknaden.

Produktionen påbörjas inom kort och de första europeiska leveranserna väntas våren 2018.

Caterpillar anser sig ”transformera” grävarvärlden med den nya generationen och gör en jämförelse med mobiltelefoner som gått från verktyg man ringer och skickar SMS med till utbyggbara multiverktyg som kan förses med appar.

– Vi har satt i komponenter och sensorer som gör att vi kan programmera maskinerna som vi vill under de kommande 20 åren. Varje komponent kan programmeras för effektivitet, bränsleförbrukning, säkerhet, förklarade Damien Giraud, vice president Construction and infrastructure industries, på en pressvisning i oktober.

De nya maskinerna ska också minska problemet med förarbrist, tanken är att de olika systemen ska göra även de oerfarna förarna bra nog.

– Alla ska kunna göra jobbet, förarna ska gå från att vara OK till att bli bäst i klassen, säger Damien Giraud.

Transformationen ska ske snabbt, enligt Caterpillar börjar man med 20-tonsklassen men de andra ska komma snabbt – inom bara ett par år ska uppåt 80 procent av grävarna finnas i Next Gen Hex.

Fler artiklar om Caterpillars nya maskiner finns att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078