23948sdkhjf

Styrkan finns i bredden

Wacker Neuson lyfter fram att företagets breda hjullastarprogram också är användbart under hårda skandinaviska vintrar.

Wacker Neuson har med varumärken som Weidemann, Kramer och Neuson blivit en leverantör med allt bredare produktprogram. Inför vintern slår företaget nu ett slag för sina tolv hjullastarmodeller som med stöd från mer än 50 påbyggnadsredskap ska klara en mängd olika arbetsuppgifter.

Flexibilitet och mångsidighet är ett par ord som används allt oftare när olika typer av entreprenadmaskiner ska beskrivas. Den gamla redskapsbäraren har blivit multimaskin medan hjullastaren är redskapsbärare, eller allroundmaskin som Wacker Neuson föredrar att beskriva sin senaste hjullastargeneration med skopstorlekar från 0,2 till 1,1 kubikmeter.

Företaget vill komma bort från det traditionella tänket att hjullastaren enbart är avsedd för lastning och förflyttning av gods och lyfter fram maskinens värde som redskapsbärare i vått och torrt, eller i varmt och kallt. Likaväl som maskinen används vid sommarens grönyteskötsel ska den kunna användas vid vinterns snöröjningsuppdrag.

Nyckelorden är individuell anpassning. Flera alternativ vad gäller bland annat hydraulik och motorer ska tillsammans med mer än 50 fabriksmonterade påbyggnadsredskap bidra till att utforma hjullastarmodeller för helt olika insatsområden och branscher.

I utbudet finns den klassiska jordskopan liksom bland annat pallgaffel, asfaltfräs, snöslunga, sop- och skärmaskiner. Ett flertal hydraulalternativ gör det möjligt att konfigurera maskinen utifrån tänkt användning, exempelvis vid transport av tunga laster i högre hastigheter eller i ojämn terräng.

En högflödesfunktion kan monteras för arbeten som kräver extra hydraulikflöde, exempelvis vid användning av asfaltfräs eller snöslunga. Som tillval finns även en tredje manöverkrets (elektrisk, proportionell, seriell) som gör att hydrauliska påbyggnadsredskap kan användas samtidigt som arbetshydrauliken. För att ytterligare förbättra valmöjligheterna erbjuds olika varianter av bakre hydraulikuttag och ett urval däck.

Att företaget också erbjuder hydrauliska snabbfästen som underlättar snabba redskapsbyten direkt från förarstolen är förstås en förutsättning för att även svenska förare ska vara intresserade.

Företagets serie med utsläppslösa maskiner har också ”smittat” av sig till hjullastarna där den eldrivna tvåtonnaren WL20e som lanserades 2015 tagits emot med stort intresse av branschen. Bland annat var Lambertsson snabbt framme med en beställning för att ha en eldriven lastare i beredskap för de kunder som vill köra utsläppsfritt – och dessutom med en maskin som utlovas behålla en produktivitet som inte är sämre än den motsvarande konventionella modellen.

I det senaste utförandet utlovas batteriet klara fem timmars arbete på en laddning. Bredden på en meter underlättar såväl transporter mellan arbetsplatserna som förflyttningar inomhus. För den som också behöver en lågbyggd modell kan maskinen vid behov klara sig under två meters höjd med hjälp av ett förarskyddstak som är manuellt nedfällbart eller hydrauliskt nedsänkbart.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095