23948sdkhjf

Lantbrukslastare för entreprenörer

De sydsvenska entreprenörerna fick för några veckor sedan en förhandstitt på det senaste tillskottet i JCB:s hjullastarprogram.

Årets Agritechnica som arrangeras nu i november innebär Europapremiär för JCBs hjullastare 419S. Den svenska marknaden fick dock ta en tjuvtitt på maskinen redan i september i Borgeby. Förhoppningen är att lastaren, främst avsedd för lantbruk också ska attrahera traditionella maskinentreprenörer.

Få, om ens någon, lantbrukare klarar sig utan lastmaskin. Det har JCB tagit fasta på och erbjuder i dag en bred flora väl utrustade hjullastare som ska klara det många gånger tuffa slitet på ett lantbruk.

Den senaste nykomlingen i produktprogrammet är 419S som väger in från ungefär 10,5 ton och som ersätter den äldre 418S. En Cumminsdiesel på 183 hästkrafter, transmission och axlar från ZF och hydraulpump från Rexroth som ger ett hydraulflöde på 180 liter per minut är de huvudkomponenter som ska säkerställa att arbetet utförs snabbt och säkert.

En skillnad mot föregångaren är längre hjulbas som ger bättre stabilitet och ökar dragkraften, en annan en kraftigt uppgraderad hytt som bland annat blivit 15 procent större.

JCB:s huvudstrategi för att klara emissionskraven är att undvika dieselpartikelfilter, vilket går igen även i den nya hjullastaren. Den sexcylindriga motorn på 6,7 liter arbetar i stället tillsammans med SCR-teknik (selektiv katalytisk reduktion) och tillskott av Adblue.

Den sexstegade powershift-transmissionen utlovas bland annat ge ett högt vridmoment över hela registret med extra kraft vid riktigt låga hastigheter. Dessutom ska maskinen klara en topphastighet på 48 kilometer i timmen.

– Storleksmässigt ligger maskinen ungefär som en Volvo L60 och är väl anpassad till nordiska förhållanden med kraftfull hydraulik som gör att den mycket väl kan användas vid exempelvis snöröjning och vägunderhåll. Stor hytt med ställbar ratt och ett urval förarsäten gör sitt till för att attrahera även maskinentreprenörer, säger Markus Möller, försäljningschef för JCB i Sverige.

Den brittiska tillverkaren har också breddat utbudet neråt genom 2,5-tonnaren 403 Agri som kan transporteras på ett enkelt maskinsläp eller rulla fram för egen maskin i 20 kilometer i timmen. Som option finns även 30 kilometer i timmen.

Drivkälla är en dieselmotor på 35,5 hästkrafter (26,5 kilowatt) från Kubota med ett vridmoment på 92 newtonmeter. Bosch-Rexroth levererar den tvåstegade hydrostatiska transmissionen och ZF axlarna.

Även här handlar det i grunden om en lantbruksmaskin, men med stora förhoppningar om att locka köpare från exempelvis kyrkogårdsförvaltningar och förvaltare av grönytor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094