23948sdkhjf

Allt färre stulna maskiner återfinns

Färre maskiner rapporteras stulna, men samtidigt försämras uppklarandegraden.

Under årets nio första månader har 202 maskiner och traktorer rapporterats stulna i Sverige. Det är fem procent färre än under samma period föregående år. Endast 42 av de stulna maskinerna har dock anträffats, vilket innebär att uppklarandegraden sjunkit sedan 2016.

Antalet efterlysta maskiner och traktorer under perioden 1 januari–30 september i år var, enligt Larmtjänst, något lägre än under motsvarande period förra året. 202 maskiner och traktorer efterlystes under årets nio första månader, jämfört med 212 under samma period 2016.

– Stölderna har sjunkit fem procent, men vi har en högre andel som aldrig återfinns. En stor andel av de maskiner och traktorer som stjäls återfinns aldrig, vilket kan förklaras med att mycket försvinner utomlands, säger Peter Sundman, utredare på Larmtjänst.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Av de 202 maskiner och traktorer som stals i år till och med september har inte mer än 42 återfunnits. Det innebär att uppklarandegraden som förra året låg på låga 35 procent, nu sjunkit ytterligare, till 21 procent.

Sammantaget har 119 entreprenadmaskiner rapporterats stulna under perioden, merparten hjullastare och grävmaskiner. Resterande 83 är jordbrukstraktorer.

Enligt Peter Sundman sker flest stölder i Stockholmsområdet som toppar listan överlägset med 35 anmälda stölder. Språnget är långt till Skåne län där det noterats sju stölder och Västra Götalands län med sex.

Att Stockholm ligger så högt har flera möjliga orsaker. En är att bygg- och anläggningsverksamheten är omfattande, vilket gör att maskinerna är många. En annan är att det finns flera hamnar och flera färjelinjer i regionen, vilket minskar risken för upptäckt innan de stulna enheterna hinner lämna landet.

En märkbar trend är att det numer inte enbart är kompletta maskiner som stjäls. Det blir allt vanligare att framför allt satellitnavigeringssystem för jordbrukstraktorer monteras loss från sina basmaskiner. 20 enheter rapporterades stulna under årets tre första kvartal, varav hälften i Skåne. Inget av dessa system har återfunnits, enligt Larmtjänst.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08