23948sdkhjf

Vägen till framgång går via flaket

När Scania vill stärka sin position i Indien är en av nyckelkomponenterna ett nyutvecklat, lätt och lokaltillverkat flak som gör det möjligt att lasta mer än med företagets tidigare alternativ.

Indien har vuxit fram som en av de stora enskilda marknaderna för anläggningsverksamhet. Det har även Scania tagit fasta på och gör därför en satsning för att stärka sin ställning på området i landet.

En av nycklarna till den indiska marknaden är effektiva transporter, något som bland annat kan uppnås genom att låta lastbilarna ta mer vikt i flaket. Scanias lösning är ett lättare, men fortfarande stryktåligt flak som helt enkelt skulle kunna ersätta flakets minskade vikt med mer massor av exempelvis sten eller grus.

Företaget vände sig till SSAB Shapes organisation på plats i Indien och tillsammans utvecklades ett nytt tipperflak på 20 kubikmeter avsett för lastbilsmodellen P440 8x4 Mining Tipper, som vanligtvis används i samband med tuff produktionsbrytning i gruvor och stenbrott.

SSAB Shape bidrog med forskning, design, prototyptillverkning och tester och resultatet blev ett flak som, enligt företaget, har bättre prestanda än något annat flak på den indiska marknaden.

– Efter forskning och försök rekommenderade vi att man skulle använda det slitstarka stålet Hardox 450 i det nya tipperflaket för att öka flakets prestanda. I det här omfattande produktutvecklingsprojektet kunde vi leverera ett tipperflak som var 20 procent lättare än befintliga lösningar i Indien, vilket ger cirka 1,3 ton i extra nyttolast. Dessutom har vi hjälpt Scania att få en effektiv produktionslösning med hjälp av en lokal produktionspartner, säger Hans Kell, SSAB Shape Business Manager India & Indonesia.

Den tillverkare som valdes för flakproduktionen beskrivs som en av Indiens största tillverkare av lastbilssläp. Företaget är sedan tidigare partner till SSAB och den första flakproducenten i Indien som blev medlem i producentnätverket Hardox in My Body.

Det nya, så kallade U-flaket, lanserades i Hyderabad 11 juli och har, enligt Hanna Johansson, Director Business Support på Scania India, tagits emot mycket väl av den indiska marknaden och har därmed banat väg för ökade marknadsandelar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097