Scantruck satsar högt

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Scantruck fortsätter att ta för sig på den svenska marknaden. Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan, bland annat visades en 22 meters bomlift på Entreprenad Live.

Manitou har tagit fram en serie terränggående bomliftar som med fyrhjulsdrivning och fyrhjulsstyrning primärt är tänkt för användning på byggarbetsplatser, inte minst då som uthyrningsmaskiner. Arbetshöjden varierar mellan 12 och 28 meter medan personkorgarna ska kunna bära 230-400 kg beroende på modell.

Det senaste tillskottet på svensk mark är 220 TJ där modellbeteckningen visar att arbetshöjden är 22 meter och att maskinen är försedd med en teleskoperande jibb. Kraften kommer från en fyrcylindrig dieselmotor från Kubota på 35 hästkrafter.

Modellen är ett mindre syskon till två befintliga modeller med 26 respektive 28 meters arbetshöjd. I princip har de tekniska lösningarna från de större maskinerna återanvänts i 22-metersliften, vilket skapar förutsättningar för en robust och stabil maskin.

För att hålla nere bränslekostnaderna finns ett övervakningssystem som automatiskt ska säkerställa att motorn aldrig genererar mer kraft än vad som behövs för det aktuella arbetsmomentet.

Ytterligare en finess som inte minst har betydelse för säkerheten är det patenterade system som reglerar hastigheten beroende på hur långt bommen skjutits ut.

Det finns även möjlighet till kommunikation mellan maskin och exempelvis en dator på hemmakontoret eller serviceverkstaden, vilket kan vara värdefullt vid diagnosticering och planerat underhåll.

Standardmodellen väger strax under tolv ton, men det finns också en mer robust variant som väger närmare 14 ton. En märkbar skillnad är att den lättare modellen kan ta två personer eller högst 230 kg i korgen, medan den bastantare maskinen kan ta tre personer eller 350 kg.

Med på mässan fanns även den roterande teleskoplastaren MRT3050 Privilege Plus som lyfter upp till fem ton och har en högsta lyfthöjd på 30 meter. MRT-serien täcker lyfthöjder mellan 14 och 32 meter, och trenden på i varje fall den för Manitou så viktiga Europamarknaden är att efterfrågan ökar i det övre segmentet. Därför har den franska tillverkaren nu kompletterat sitt utbud av roterande teleskoplastare med två nya modeller, MRT 2470 som lyfter sju ton och har maximal lyfthöjd på nästan 25 meter samt MRT 3050.

Båda maskinerna drivs av en Mercedes-diesel på 176 hästkrafter och är utrustade med dubbel hydrostatisk transmission. Ambitionen har varit att hitta stabila lösningar som klarar tunga lyft, ger bra förarmiljö i hytten och som dessutom är servicevänlig. Toppfarten på 40 km/h passar väl in i bilden.

–Mycket av det har uppnåtts genom att chassit och bommen sänkts, vilket bland annat gjort maskinen stabilare och gett föraren bättre sikt. Placeringen av batterierna längst bak medverkar dessutom till enklare service, säger Anker B Lemvig, affärschef för Sverige.

Enligt tillverkaren har utvecklingen av maskinerna tagit mer än tre år, vilket bland annat resulterat i att alla dragningar av hydraulik och elektricitet kunnat gömmas i chassit. Dessutom finns ett par punkter som skapar lite extra stolthet. Det gäller dels de nya stödbenen, som sägs vara de längsta på marknaden och dessutom försedda med utrustning som känner av underlagets beskaffenhet och varnar om det är för mjukt. Dels rör det sig om den mindre lastarens kapacitet på sju ton, som påstås vara den högsta för en roterande teleskoplastare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Nyhetsbrev

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Arkiv

Infrastruktur driver betongproduktion

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Förbättrad slangservice

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Svenska Maskinmässan 2018
Fortsatt kompakt satsning

Wiklund Trading visar bredden på Svenska Maskinmässan.

Hon blir ny vd för Wästbygg

Kommer närmast från en karriär hos Skanska.

Manitouverkstad i Rosersberg

Den nya anläggningen i Rosersberg gör det möjligt för Scantruck att utrusta maskinerna i Sverige, företaget anställer därför fler mekaniker och utlovar bättre service.

Komatsu har landat i Stockholm

Söderberg & Haaks nya anläggning i Rosersberg ska bli ett nav för hela Mellansverige, förutom sedvanlig försäljning, service och eftermarknad kommer man också att utrusta maskinerna inför leverans.

Svenska Maskinmässan 2018
Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.212