Scantruck satsar högt

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan

Scantruck fortsätter att ta för sig på den svenska marknaden. Manitous teleskoplastare säljer som aldrig förr, intresset ökar för Mustangs kompaktlastare och nu satsas allt hårdare även på plattformssidan, bland annat visades en 22 meters bomlift på Entreprenad Live.

Manitou har tagit fram en serie terränggående bomliftar som med fyrhjulsdrivning och fyrhjulsstyrning primärt är tänkt för användning på byggarbetsplatser, inte minst då som uthyrningsmaskiner. Arbetshöjden varierar mellan 12 och 28 meter medan personkorgarna ska kunna bära 230-400 kg beroende på modell.

Det senaste tillskottet på svensk mark är 220 TJ där modellbeteckningen visar att arbetshöjden är 22 meter och att maskinen är försedd med en teleskoperande jibb. Kraften kommer från en fyrcylindrig dieselmotor från Kubota på 35 hästkrafter.

Modellen är ett mindre syskon till två befintliga modeller med 26 respektive 28 meters arbetshöjd. I princip har de tekniska lösningarna från de större maskinerna återanvänts i 22-metersliften, vilket skapar förutsättningar för en robust och stabil maskin.

För att hålla nere bränslekostnaderna finns ett övervakningssystem som automatiskt ska säkerställa att motorn aldrig genererar mer kraft än vad som behövs för det aktuella arbetsmomentet.

Ytterligare en finess som inte minst har betydelse för säkerheten är det patenterade system som reglerar hastigheten beroende på hur långt bommen skjutits ut.

Det finns även möjlighet till kommunikation mellan maskin och exempelvis en dator på hemmakontoret eller serviceverkstaden, vilket kan vara värdefullt vid diagnosticering och planerat underhåll.

Standardmodellen väger strax under tolv ton, men det finns också en mer robust variant som väger närmare 14 ton. En märkbar skillnad är att den lättare modellen kan ta två personer eller högst 230 kg i korgen, medan den bastantare maskinen kan ta tre personer eller 350 kg.

Med på mässan fanns även den roterande teleskoplastaren MRT3050 Privilege Plus som lyfter upp till fem ton och har en högsta lyfthöjd på 30 meter. MRT-serien täcker lyfthöjder mellan 14 och 32 meter, och trenden på i varje fall den för Manitou så viktiga Europamarknaden är att efterfrågan ökar i det övre segmentet. Därför har den franska tillverkaren nu kompletterat sitt utbud av roterande teleskoplastare med två nya modeller, MRT 2470 som lyfter sju ton och har maximal lyfthöjd på nästan 25 meter samt MRT 3050.

Båda maskinerna drivs av en Mercedes-diesel på 176 hästkrafter och är utrustade med dubbel hydrostatisk transmission. Ambitionen har varit att hitta stabila lösningar som klarar tunga lyft, ger bra förarmiljö i hytten och som dessutom är servicevänlig. Toppfarten på 40 km/h passar väl in i bilden.

–Mycket av det har uppnåtts genom att chassit och bommen sänkts, vilket bland annat gjort maskinen stabilare och gett föraren bättre sikt. Placeringen av batterierna längst bak medverkar dessutom till enklare service, säger Anker B Lemvig, affärschef för Sverige.

Enligt tillverkaren har utvecklingen av maskinerna tagit mer än tre år, vilket bland annat resulterat i att alla dragningar av hydraulik och elektricitet kunnat gömmas i chassit. Dessutom finns ett par punkter som skapar lite extra stolthet. Det gäller dels de nya stödbenen, som sägs vara de längsta på marknaden och dessutom försedda med utrustning som känner av underlagets beskaffenhet och varnar om det är för mjukt. Dels rör det sig om den mindre lastarens kapacitet på sju ton, som påstås vara den högsta för en roterande teleskoplastare.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han utreder järnvägsunderhållet

Det blir kommunstyrelsens ordförande i Valdemarsvik, Erland Olauson, som ska tala om för regeringen hur det basunderhåll för järnvägen som i dag genomförs av Infranord ska överföras till Trafikverket.

Vd-skifte i järnvägsbyggare

Infranords före detta vd Lars Öhman tillträder 15 september tjänsten som vd för VR Track Sweden, verksamt inom bland annat järnvägsbyggnad.

Delar av Storgatan i Växjö byggs om

Målet: Ökad framkomlighet.

De bygger kulturkvarter i Örebro

Återvinningsstation i Lindesberg får ny plats

Och här hittar du den.

Helsingborg blir mer framkomligt

Ett antal åtgärder ska genomföras för att underlätta vistelse i centrum.

Nyhetsbrev

Ny tungviktare från Komatsu

Komatsus nya 142 tons tipptruck, är den första CE-certifierade HD1500-modellen och tillverkaren utlovar bland annat låg bränsleförbrukning, god förarkomfort och förbättrade säkerhetsfunktioner i den nya maskinen.

Arkiv

Norskt samarbete bygger elektriskt och självkörande containerfartyg 

Yara automatiserar sina transporter mellan fabriken och hamnarna i Brevik och Larvik.

Maskintillverkarna nära drömgräns

Närmare en miljon entreprenadmaskiner till ett samlat värde av 99 miljarder US-dollar kommer att säljas i år, förutspår Off Highway Research.

Norberg och Lundh från Stoppafusket i samarbete med Sveriges Byggindustrier

Vd Catharina Elmsäter-Svärd: "Nu tar vi ytterligare ett steg för att skapa en attraktiv, sund och säker byggbransch"

Miljörivarna utökar i syd

Miljörivarna förvärvar en majoritetspost i ett småländskt rivningsbolag. – I och med förvärvet expanderar vi mot Småland, Halland och Östergötland.

Snabbare stackläggning

En ny stackläggare kombinerar svängkrans och larver, ett koncept som ska göra det enklare att skapa lagringseffektiva solfjäderformade upplag hävdar Fredheim Maskin.

Precisionsgrävning i Paris

Tiltrotatorn fortsätter att erövra världen, SMP Parts utvecklar därför sina enklare produkter och förklarar att marknaden mognar även utanför Norden. – På sikt kommer även de att vilja ha mer avancerade produkter.

Stor skärm på ny dator

En ny fältdator ska förbättra och förenkla mätning i fält lovar Trimble som lanserar nya kontrollenheten TSC7.

Kompositpanel för tunga laster

Säkrare brobygge med prefab

Ökad säkerhet för brobyggarna och minskad risk för störningar i tågtrafiken utlovas när förtillverkade brobalkar används vid ett brobygge i Härnösand.

Maskinpyssel för stora och små

Årets julklapp för stora och små älskare av entreprenadmaskiner har just hittat ut till butikshyllorna.

Stort och smått för Liebherr

Liebherrs tornkranar och jättegrävare väckte uppmärksamhet i mässans största monter, de mindre maskinerna var dock lika viktiga. – Vi ser en tendens i hela Europa att man vill ha kompaktare maskiner.

Lättare ladda elbilar i norr

700 laddplatser för elbilar ska etableras på lättillgängliga platser mellan Gävle och Luleå under de närmaste tre åren.

Maskinjätte växlar upp

Det går bra för maskinjätten som återigen höjer vinstprognosen för helåret 2018.

Ansöker om miljötillstånd för gruva i Lycksele

Fick inte lön för sitt jobb – slog sönder villor med grävskopa

Vittnet: " Det såg ut som om det hade varit jordbävning eller som ett bombnedslag"

Nytt asfaltsavtal för Svevia

Ersätter Örebro kommuns förra ramavtal.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på LASTBIL 2018 den 22-24 augusti på Elmia!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och sorteringsanläggningar

NYHET!!! Maskin Mekano VSI 1203 T7

Saltängen levererar kedja

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

Sänd till en kollega

0.163