Starkare än någonsin efter 40 år

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

I 40 år har brittiska JCB tillverkat sina teleskoplastare. Förra året kunde företaget fira tillkomsten av den 200 000:e teleskoplastaren och fler ska det bli. För närvarande produceras drygt 30 modeller i mer än 1 000 konfigurationer i Rocesterfabriken.

Åtta timmar. Det är den ungefärliga tid som krävs för att sätta ihop ungefär 3 000 komponenter till en teleskoplastare i JCB:s fabrik i Rocester. För att klara uppgiften krävs 300 personer som arbetar med komponenttillverkningen och mer än 460 som arbetar med montering av lastarna. Sammantaget sysselsätts, enligt företaget, runt 1 200 anställda tack vare teleskoplastarna.

Av stor vikt för produktionen är den erfarenhet som företaget byggt upp under sina 40 år som tillverkare av vid det här laget cirka 220 000 teleskoplastare. Då handlar det inte bara om maskinens konstruktion utan också om utformningen och placeringen av de arbetsstationer där maskinen passerar 35 stationer innan den står färdig för leverans.

Något mer komplicerat blir det genom att företaget i dag tillhandahåller 34 teleskoplastarmodeller och om man räknar in de olika valmöjligheterna av motor, transmission, bommar och hytter kan köparna välja bland mer än 1 000 olika konfigurationer i fabriken i Rocester.

Möjligen kan den digra floran av modeller vara en bidragande orsak till att företaget just nu säljer fler teleskoplastare än någonsin tidigare. Bedömningen är att årets produktion kommer att hamna ungefär 25 procent högre än 2016 som var ett riktigt bra år. För närvarande lämnar en maskin fabriken ungefär var sjätte minut.

Allt sedan starten 20 oktober 1977 har drygt 220 000 enheter lämnat fabriksgolvet till ett sammanlagt värde kring sju miljarder pund, motsvarande ungefär 75 miljarder kronor. Av detta hänförs runt 4,5 miljarder pund till export. Efterfrågan har över tid ökat mycket kraftigt. Det tog närmare 30 år innan de första 100 000 maskinerna nått ut till sina kunder. Mindre än tio år sedan var siffran fördubblad och redan nu kan företaget börja planera för det jubileum som berättar om en kvarts miljon tillverkade maskiner.

– När vi lanserade Loadall 1977 sålde vi inte fler än 64 teleskoplastare första året. Vi var dock övertygade om att teleskoplastaren skulla öka i popularitet eftersom den gör arbetet så mycket lättare på både byggarbetsplatser och lantbruk. Det tog heller inte lång tid innan succén var ett faktum och det förtroende vi kände för maskintypen för 40 år sedan har verklligen betalats tillbaka, säger företagets ordförande Lord Bamford.

I fabriken görs det mesta från det inledande arbetet med utskärning, bockning och svetsning av bommar och chassin till montering av avancerad elektronik. Arbetet sker med en väl uttänkt mix av robotar och manuellt hantverk. Under ett normalår åtgår drygt 35 000 ton stål för att sätta samman bland annat chassi, stabiliseringsben och bommar. De stålkomponenter som behövs skärs exempelvis ut med hjälp av datorstyrda laserenheter och CNC-plasmaskärare. De två chassisidorna tar ungefär 45 minuter att tillverka, ytterligare 7–12 minuter används för att borra och gänga de hål som krävs.

Chassin och bommar häftsvetsas för hand. Uppföljande svetsning utförs sedan till 70 procent av robotar, med manuellt ingripande vid svåråtkomliga ställen. Som kuriosa kan nämnas att årsförbrukningen av svetstråd uppgår till ungefär 14,5 miljoner meter.

Även borrning och gängning sker med stöd av elektronik. Exempelvis används två datorstyrda maskiner, värda nästan 14 miljoner kronor vardera för nödvändig borrning och gängning vid färdigställandet av bommen.

Lackeringsprocessen tar ungefär två timmar och inleds med blästring för att få bort föroreningar och förbereda stålet i bommar, chassin och stabiliseringsben för lackering. Under ett år förbrukas runt73 000 liter grundfärg och 50 000 liter lack i produktionen.

JCB-gult dominerar förstås, men kunderna kan få sin maskin i det egna företagets färger om så önskas.

De färdiga delarna bakas slutligen i 90–120 grader för att få fram starkast möjligast yta.

Utöver de primära monteringsstationerna finns understationer vid sidan av monteringslinjen. Där förbereds bland annat kabelstammar, motorer, transmissioner, hytter och axlar innan de levereras till huvudlinjen för att minska risken för produktionsstörningar.

Sent i produktionsprocessen monteras den fullt utrustade hytten tillsammans med kylarenheten. Längs vägen passeras dessutom tre inspektionspunkter för att minska risken för onödiga framtida problem.

När oljor och andra vätskor fyllts på flyttas samtliga teleskoplastare till ett rullband där motor och transmission testas i 13 minuter för att kalibrera drivlinan. De första vätskorna innehåller ett spårämne som gör att hydraulikkomponenterna i varje maskin kan kontrolleras med hjälp av ultraviolett ljus i ett specialinrett rum.

Därefter väntar en testavdelning med tio förare som genomför intensiva driftstester som bland annat inkluderar tester för uppvärmning, styrning och vikt. Även de tillbehör som omfattas av ordern ingår i testen.

Efter ytterligare en uv-test väntar inspektionscentret och det så kallade kundfokuscenter som öppnades i augusti 2016.

Där testas maskinerna ytterligare en gång, dekaler sätts på och eventuella extra anpassningar utförs. Bland annat monteras verktygslådor, belysning och en del andra tillbehör.

Ett viktigt tillskott i kundfokuscentret är kommandocentret där det samlas och sammanställs information från företagets teknikwebbtjänst och kundsamtal som rör lastare över hela världen. Kommandocentralen får även information från varje enskild lastare som samtliga är utrustade med företagets telematiksystem Live Link.

Om ett problem identifieras och visar sig vara ett tillverkningsfel meddelas fabriken för att snabbt kunna hitta en lösning. Dessutom håller kommandocentret extra koll på nästa uppsättning maskiner som tillverkas, för att säkerställa att problemet inte lever vidare.

Okända fakta

JCB teleskoplastare

  • 34 modeller med mer än 1 000 konfiguratiuoner
  • Årlig förbrukning av stål: Drygt 35 000 ton.
  • Årlig förbrukning av svetstråd: 14,5 miljoner meter.
  • Monteringstid: Cirka åtta timmar.
  • Färgförbrukning: 73 000 liter grundfärg och 50 000 liter lack per år.


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Reportage
Håkan hittade hem

En teleskoplastare fick Håkan Olofsson att hitta gnistan igen, entreprenören sadlade om till maskinleverantör och säljer nu både italienska, amerikanska och koreanska maskiner. – Min styrka är att jag vet hur man använder maskinerna.

Kraftigt minskat bostadsbyggande

Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport förutspår en minskning med ungefär en tredjedel från 2017 till 2019. Möjligheten att erbjuda en bostad till elva miljoner invånare år 2025 blir allt mindre.

Nytt grepp för Maskino

Maskino startar webbshop för grävmaskiner, den som handlar erbjuds dessutom fast månadskostnad i tre år oavsett hur mycket maskinen går. "Kubota ligger i teknologisk framkant och det ska vi på Maskino också göra".

Han blir tillförordnad vd på Higab

Kommer närmast från Granit Management.

Jula köper Dryport Skaraborg

Tågterminalen Dryport Skaraborg i Falköping köps upp av Jula. Terminalen är redan en central del i företagets logistikkedja och nu ska den utvecklas vidare.

De bygger Sveriges modernaste tågdepå

Projektet är det största någonsin för Norrköpingsbolaget.

Nyhetsbrev

Nu ska Sundsvall få en ny "Storbro"

Bygget som ersätter den 82-åriga Storbron beräknas vara klart 2020.

Arkiv

Maskinleverantörerna växer i het marknad

Björn Bäckström kan se ljust på framtiden. Som vd för branschföreningen Maskinleverantörerna kan han konstatera att maskinförsäljningen i Sverige nådde all time high under 2017. Samtidigt växer medlemsantalet och vårens entreprenadmaskinmässa på Solvalla är fullbokad – igen.

Se när Trafikverket utför världens största bergsspräckning

Metoden är unik och det finns endast sex verktyg i hela världen.

Regeringen vill förlänga korridor till Norrland

När EU reviderar stomnätskorridorerna vill regeringen få en förlängning som inkluderar Norrland.

Svegs flygplats kan rustas upp för miljonbelopp

Asfaltering är en av de mest aktuella investeringarna.

Trejon på offensiven i Finland

Ett förstärkt samarbete med den finska maskinleverantören Turun Konekeskus gör att Trejon nu får tillgång till ett rikstäckande försäljningsnätverk i Finland för sitt skogsprogram. Förhoppningen är en mer än fördubblad omsättning i Finland.

Ramboll klimatanpassar Göteborg

Efter översvämningarna i Malmö och Köpenhamn vill Göteborgs stad vara tidigt ute.

Avtagbart motorpaket – ett lyft för ekonomi och miljö

Efter många om och men kan Keestracks krossverk fås med avtagbart motorpaket.

Allt fler maskinköp sker online

Parallellt med försäljningen av nya maskiner sker en omfattande begagnathandel. Ett sätt är via auktioner med Ritchie Bros som global dominant. Inte minst med de nordiska länderna i fokus fortsätter den kanadensiska auktionsjätten satsningen på onlinebaserad verksamhet.

Högre krav i Enköping

Svevia fortsätter att ta hand om Enköpings driftområde, med 85 mil väg och en pulserande Europaväg. "Säkerhetsnivån på E18 kommer att bli den högsta från och med nästa säsong då Trafikverket valt att höja kraven från klass två till klass ett".

Nu ska Västerås hamn saneras – kan lukta illa

Notan väntas landa på 37,6 miljoner kronor.

Han blir ny vd för Persson Hyrmaskiner

Den nya vd:n kommer närmast från Porsche Center i Göteborg.

Här är järnvägsprojektet i Göteborg som ska komplettera Västlänken

Bangården vid Olskroken kommer att få ett rejält lyft de kommande åren.

Nu får Västlänken prövningtillstånd om verkställighet

Det massiva tunnelbygget har tagit ännu ett steg närmare verklighet.

Årets vinter ett dråpslag för tusentals tåg

Snö och kyla har gjort att dubbelt så många tåg hamnat på verkstad.

Sopsaltare – framtiden för Stockholms snöröjning

Tester på utvalda trottoarer i huvudstaden bådar gott för framtiden.

Omvälvande planer för Lund

Genom att bygga en underjordisk järnvägsstation och täcka över spårområdet frigörs en yta stor som 40 fotbollsplaner i centrala Lund. Förslaget som tagits fram av Sweco kan ge plats för omkring 2 500 boende samt lokaler för kontor, service och handel.

Bostadsbyggandet oroar byggkonsulter

2017 blev ett bra år för de byggtekniska konsulterna. En undersökning gjord av Industrifakta visar dock att en stor del av företagsledningarna befarar en avmattning i bostadsbyggandet under 2018.

Nya fartkameror mellan Slätte och Hova

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Unibap får order på 1,8 miljoner kronor

Peab Asfalt köper västsvensk konkurrent

Fassi Group ställer ut på IFAT-mässan – tillsammans med Cranab och Marrel

Trafikverket utvärderar fossilfrihet för fartyg

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Se alla Företagens egna nyheter

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

GT Trading Maskiner AB

Kardan till Nissan Navara

Nytt namn förstärker positionen som ledande förvaringsproducent

Ny anställning!

Automatisering för E-handel

Kardaner till Nissan Navara

Över 300 kardanaxlar i lager

Kipp´s "Clamping technology" katalog 2018, ute nu!

Steelwrist dubblerar produktionskapaciteten och flyttar verksamheten till Rosersberg

Personal nytt!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

LINAK lanserar kraftfull lyftpelare för arbetsstationer inom industrin

Kipp´s nya "Clamping technology" katalog, 2018

Begagnad IPN Paternoster till salu!

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Sänd till en kollega

0.165