23948sdkhjf

Långtidsarrende ska ge schaktmassor nytt liv

I industriområdet Torsvik utanför Jönköping kommer Skanska arrendera en tomt för lagring av schaktmassor som sedan ska kunna användas till annat.
Ett arrendeavtal har slutits mellan det kommunala bolaget Södra Munksjön utvecklings AB och Skanska industrial solutions AB för ett område i Moilden strax söder om Jönköping. Tanken är att man på platsen ska kunna återanvända gamla schaktmassor, skriver Jönköpings kommun.

– Det här är ett viktigt projekt för Skanska, vår ambition är att vara klimatneutrala 2050. Moliden har flera uppsidor, på grund av sin lokalisering nära flera bergtäkter kommer anläggningstransporterna minska då lastbilarna kan åka med mjuka massor åt ena hållet, och tillbaka med bergmaterial. Flera avfallsslag kommer ta steg upp på "avfallstrappan", och gå från deponi till återanvändning, Jens Bucknall Henning, projektutvecklare återvinning väst, Skanska industrial solutions AB.

Avtalet sträcker sig över en tioårsperiod och när de tio åren har gått hoppas Södra Munksjön utvecklings AB kunna sälja fastigheten som industrifastighet.

– Löptiden på tio år gör att vi kan arbeta mer långsiktigt, något vi tror kommer leda till att vi kommer upptäcka nya återvinningsflöden och lösningar i Jönköping, säger Jens Bucknall Henning.

Bland det som ska skapas av massorna är matjord och vägmaterial. För Södra Munksjön utvecklings AB finns det en uppsida bortom att den kuperade tomten hyrs ut. De kommer nämligen få den tillbaka om tio år, då markbhandlad så framtida byggnationer blir lättare för nästa köpare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078