Liebherr satsar stort på teleskoplastare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Inför 2018 gör Liebherr en rejäl manifestation på teleskoplastarsidan. Åtta nya modeller i sammanlagt 26 olika versioner lanseras. Fortfarande handlar det dock enbart om stela modeller. Ingen roterande maskin i sikte än.

Liebherr är förhållandevis färsk som tillverkare av teleskoplastare. De första modellerna visades på Bauma 2007 och efter en start med lyfthöjd på elva och tretton meter kastade sig företaget in i det riktiga getingboet med sjumetersmaskiner för ungefär tre år sedan.

Nu är det dags för ett nytt kliv i och med lanseringen av åtta modeller med sex till tio meters lyfthöjd och med ett urval konfigurationer som sammantaget ger 26 olika versioner. Dessutom erbjuds två olika utrustningsnivåer i en anpassning till användare med helt olika behov. Den enklare modellnivån ska vara fullt tillräcklig för effektiva last- och lyftuppdrag, medan den den mer avancerade S-serien kan komma till pass vid tyngre produktionsjobb och tillsammans med redskap som exempelvis kräver kraftigare hydraulflöde.

Enligt planerna inleds produktion av fem modeller i Telfs i januari, medan övriga tre kommer senare under året. Först ut är tre sjumetersmaskiner med kapacitet att lyfta 3,2, 3,6 och 4,1 ton, en sexmetersmaskin som ska klara lyft på 3,5 ton och en tiometersvariant med 3,3 tons lastkapacitet. Senare under året kommer två kraftfullare sjumetersmaskiner som ska klara lyft på 4,6 respektive 5,5 ton samt en niometare med sex tons lyftkapacitet.

Liksom tidigare står Deutz för motorleveranserna även nu när det handlar om steg IV-anpassning. Köparen kan välja mellan 3,6-liters motorer på 74 och 100 kilowatt eller en 4,1-litersmotor på 115 kilowatt. I grunden används SCR-teknik (selektiv katalysatorreduktion) men de stora motorerna kompletteras med dieselpartikelfilter. Även den hydrostatiska transmissionen är kvar sedan tidigare, något som ska ge en dragkraft på upp till 70 kilonewton beroende på motoralternativ. Toppfarten anges till 40 kilometer i timmen.

Företaget utlovar också en kraftigt vässad arbetshydraulik, vilket framför allt kommer att tydliggöras i den mer avancerade S-serien. Bland annat ingår då en lastkännande hydraulpump som ska klara att leverera 160 liter per minut samt ett övervakningssystem som ska säkerställa att flödet är det optimala i alla lägen.

I vanlig ordning har användarna fått tycka till inför och under utvecklingsarbetet och bland de huvudsakliga kraven är bra sikt, hög säkerhet och i största allmänhet förutsättningar att driva verksamheten effektivt. Exempelvis finns därför möjlighet att förse samtliga modeller med snabbfästen som är anpassade till ett flertal andra tillverkare, bland annat Volvo.

För att förbättra sikten har bommen en låg infästning samtidigt som bland annat motorhuven fått en sluttande och smäcker utformning. Rundad vindruta och mycket glas i hytten liksom att rops/fops-strukturen placerats vid sidan av de viktigaste synfälten bidrar till bra sikt i alla riktningar.

Genom att alla funktioner placerats i ett reglage kan föraren alltid ha sin vänstra hand på den inställbara ratten. Ett urval ställbara förarsäten medverkar tillsammans med den rymliga hytten till att skapa en genomtänkt och ergonomiskt väl utformad arbetsplats. Den digra tillvalslistan innehåller bland annat vibrationsdämpning, kamerasystem, centralsmörjning, vändbar fläkt och olika belysningspaket.

För att ge försäljningen en extra knuff etablerade Liebherr ett samarbete med Claas i mars 2015 med förhoppningen att det ska hjälpa företaget att flytta fram sina positioner på lantbrukssidan. Som det ser ut håller tidplanen, vilket betyder att de första Liebherrtillverkade teleskoplastarna levereras till Claas i januari 2018.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fortsatt het maskinmarknad

Gott om jobb för maskinentreprenörerna - svårare att hitta rätt kompetens.

Allt värre bostadsbrist

Glappet mellan behovet av bostäder och det faktiska nybyggandet bli allt större, enligt Boverket.

Regeringen kritisk till EU:s utsläppsmål

Swedwatch: "Volvo bryter mot FN:s ansvarsregler"

Svenska företagets maskiner används vid utvinning av jade – en industri som ligger till grund för stort mänskligt lidande.

Skanska nya order är värd en halv miljard

Avser Trafikplats Vinsta för E4 Förbifart Stockholm.

Nyhetsbrev

Jobbet med Älvsborgsbron inget för höjdrädda

Den 50 år gamla bron kräver särskild omsorg.

Arkiv

Svenska Maskinmässan 2018
Finska finesser på mässan

Växellådan har flyttats bak på Veekmas RG281, en förändring som ska bland annat ska förbättra sikten i den finska hyveln och ge maskinen en mer optimal viktfördelning.

Svenska Maskinmässan 2018
Större hytt på ny maskin

Den som sitter skönt jobbar bättre.  Det tror i alla fall Maskino som visade upp en ny Kubotagrävare med stor hytt och fjädrat säte. Företaget slog också ett slag för sitt nya koncept All inclusive.

Svenska Maskinmässan 2018
Mångsidig arm från Ystamaskiner

Ystamaskiner har arbetat tätt tillsammans med tillverkaren och hann precis få med sig en redskapsarm för fem olika redskap. "Den görs bara för oss i Sverige".

Svenska Maskinmässan 2018
Stabil maskin med högre tipplast

Smidigare snöröjning utlovas med Liebherrs nya hjullastare som  ska orka hålla emot även om snön är tung. "Bakhjulen följer med och när snön är tung slipper man att hela maskinen svänger".

Sveriges Byggindustrier nöjda med nya entreprenörsansvarslagen

"Vi kan nu konstatera att regeringen lyssnat på oss och låter de kollektivavtal i sektorn som innehåller ett entreprenörsansvar vara fredade"

Han ropade hem svarta grävaren

Maskinia avslöjar nu vem som vann auktionen och var Doosan DX140W-5 Black Edition numera hör hemma. "Jag blev mycket glad när jag såg att det var jag som till slut tog hem maskinen", säger vinnaren.

Här är regeringens infrasturtursatsningar i Väst

Läs hela listan över projekten som regeringen vill finansiera.

Svenska Maskinmässan 2018
Jättemixer för blöta massor

När en ny produkt ska lanseras räcker det ibland inte att få entreprenörerna att köpa den – beställarna måste också inse att den behövs, ett uppdrag Allu Sverige tagit på allvar.

Svenska Maskinmässan 2018
Tigon ska ut i verkligheten

Steg IV-motor, drivna järnvägshjul och ett nytt styrsystem är några av finesserna på Huddigs nya serie 1260D. Företaget avslöjar också att Tigon ska testas i verkligheten nästa år.

Svenska Maskinmässan 2018
Blixtrande nyheter från Ljungby

Ljungby Maskin gungar vidare, nu med bättre belysning – ett led i företagets säkerhetstänk. "Det är viktigt att synas bättre till exempel vid vägarbeten".

Svenska Maskinmässan 2018
OP System visade bredden

En nedstrippad sikt, en materialhanterare som går på el och en betongsax med mer kraft i cylindrarna stod att finna när OP System ställde ut på Svenska Maskinmässan.

Han tar över i Helsingborgs hamn

Blir ny vd efter Niels Vallø.

Strängnäs ska modernisera reningsverk – beräknas kosta 350 miljoner kronor

Oppositionen i kommunen kritisk: "Vi vill att Sevabs tjänstemän tar fram ett par tre alternativ som vi i fullmäktige kan ta ställning till"

Riksdagen röstar om entreprenörsansvar imorgon – Byggnads är positiva

Den eventuella lagen kommer även bli underlag i reviderade kollektivavtal.

Han blir ny anläggningschef på Göteborgs hamn

"Min ambition är att Göteborgs hamn skall ha en infrastruktur som stärker hamnens konkurrenskraft"

Svenska Maskinmässan 2018
Uppsving för hjulgrävare

Hjulgrävarna tar för sig i städerna, det hävdar Wacker Neuson som också ser ett allt större intresse för företagets emissionsfria maskiner.

Nyab tecknar kontrakt med Lkab

Företaget ska bygga ny dricksvattenreservoar.

Svenska Maskinmässan 2018
Nordiska krav uppfylldes

Keestracks avlyftbara motorpaket är en finess som har sin grund i krav från norska och svenska kunder. "Det var ett önskemål från marknaden som vi förde vidare till Keestrack, säger Per-Olav Fredheim."

Världens längsta linbana avstängd för betongprover

563 miljoner i stöd till tågtransporter

Hüllert blir agent för Arccon

Sagax bygger lager i Bromma

Svenska Maskinmässan 2018
Enkät: Vi tar tempen på Svenska Maskinmässans utställare

Grönt ljus för ny tunnelbana i Stockholm

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Se alla Företagens egna nyheter

Linotol Danmark utökar med ytterligare en säljare/projektledare

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi ...

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Sänd till en kollega

0.166