Liebherr satsar stort på teleskoplastare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Inför 2018 gör Liebherr en rejäl manifestation på teleskoplastarsidan. Åtta nya modeller i sammanlagt 26 olika versioner lanseras. Fortfarande handlar det dock enbart om stela modeller. Ingen roterande maskin i sikte än.

Liebherr är förhållandevis färsk som tillverkare av teleskoplastare. De första modellerna visades på Bauma 2007 och efter en start med lyfthöjd på elva och tretton meter kastade sig företaget in i det riktiga getingboet med sjumetersmaskiner för ungefär tre år sedan.

Nu är det dags för ett nytt kliv i och med lanseringen av åtta modeller med sex till tio meters lyfthöjd och med ett urval konfigurationer som sammantaget ger 26 olika versioner. Dessutom erbjuds två olika utrustningsnivåer i en anpassning till användare med helt olika behov. Den enklare modellnivån ska vara fullt tillräcklig för effektiva last- och lyftuppdrag, medan den den mer avancerade S-serien kan komma till pass vid tyngre produktionsjobb och tillsammans med redskap som exempelvis kräver kraftigare hydraulflöde.

Enligt planerna inleds produktion av fem modeller i Telfs i januari, medan övriga tre kommer senare under året. Först ut är tre sjumetersmaskiner med kapacitet att lyfta 3,2, 3,6 och 4,1 ton, en sexmetersmaskin som ska klara lyft på 3,5 ton och en tiometersvariant med 3,3 tons lastkapacitet. Senare under året kommer två kraftfullare sjumetersmaskiner som ska klara lyft på 4,6 respektive 5,5 ton samt en niometare med sex tons lyftkapacitet.

Liksom tidigare står Deutz för motorleveranserna även nu när det handlar om steg IV-anpassning. Köparen kan välja mellan 3,6-liters motorer på 74 och 100 kilowatt eller en 4,1-litersmotor på 115 kilowatt. I grunden används SCR-teknik (selektiv katalysatorreduktion) men de stora motorerna kompletteras med dieselpartikelfilter. Även den hydrostatiska transmissionen är kvar sedan tidigare, något som ska ge en dragkraft på upp till 70 kilonewton beroende på motoralternativ. Toppfarten anges till 40 kilometer i timmen.

Företaget utlovar också en kraftigt vässad arbetshydraulik, vilket framför allt kommer att tydliggöras i den mer avancerade S-serien. Bland annat ingår då en lastkännande hydraulpump som ska klara att leverera 160 liter per minut samt ett övervakningssystem som ska säkerställa att flödet är det optimala i alla lägen.

I vanlig ordning har användarna fått tycka till inför och under utvecklingsarbetet och bland de huvudsakliga kraven är bra sikt, hög säkerhet och i största allmänhet förutsättningar att driva verksamheten effektivt. Exempelvis finns därför möjlighet att förse samtliga modeller med snabbfästen som är anpassade till ett flertal andra tillverkare, bland annat Volvo.

För att förbättra sikten har bommen en låg infästning samtidigt som bland annat motorhuven fått en sluttande och smäcker utformning. Rundad vindruta och mycket glas i hytten liksom att rops/fops-strukturen placerats vid sidan av de viktigaste synfälten bidrar till bra sikt i alla riktningar.

Genom att alla funktioner placerats i ett reglage kan föraren alltid ha sin vänstra hand på den inställbara ratten. Ett urval ställbara förarsäten medverkar tillsammans med den rymliga hytten till att skapa en genomtänkt och ergonomiskt väl utformad arbetsplats. Den digra tillvalslistan innehåller bland annat vibrationsdämpning, kamerasystem, centralsmörjning, vändbar fläkt och olika belysningspaket.

För att ge försäljningen en extra knuff etablerade Liebherr ett samarbete med Claas i mars 2015 med förhoppningen att det ska hjälpa företaget att flytta fram sina positioner på lantbrukssidan. Som det ser ut håller tidplanen, vilket betyder att de första Liebherrtillverkade teleskoplastarna levereras till Claas i januari 2018.

Mer om:


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Uddevallaföretag gör stort kabeluppdrag

Trolk el och tele AB har fått uppdrag av Ellevio att gräva ner närmare 20 mil elkabel på Orust i deras moderniseringsprocess.

Dubbelt så stort i Gävle

Gävle hamn byggs ut för 700 miljoner, det som redan uppges vara Ostkustens största containerhamn ska bli dubbelt så stor. "Våra omfattande nyinvesteringar skapar helt nya förutsättningar för det som jag gärna kallar Stockholms Norra Hamn".

Kärnkraftskontrakt för Veidekke

Bra läsning hela året!

Svårt att hitta julklappar? Ett riktigt bra tips kommer här!

Utredningsledare utsedd inför slutförvaring av processavfall

Digitala backspeglar ökar säkerheten

Utökade synfält och minskat behov av kropps- och huvudrörelser är bara ett par av de fördelar som konstaterats om lastbilarnas konventionella backspeglar byts ut mot digitala. Enligt planerna lanseras produkten på marknaden under 2018.

Nyhetsbrev

Miljardsatsning på nytt gjuteri

Scania ska investera 1,5 miljarder kronor i ett helt nytt gjuteri i Södertälje. Därmed lämnar gjuteriet sin plats som granne till huvudkontoret.

Arkiv

S:t Eriks förvärvar Vinninga cementvarufabrik

Egen distribution ska stärka Atlas Copco i centrala USA

Ökad tillgång på bindemedel för betong

Starkt jobbat av småföretagen

Göteborg förbereder för autonoma fordon

Mjukvaror i samverkan ger effektivare grävjobb

Nästa steg för Forsmarks slutförvar

Ansökningarna om utbyggnad av Forsmarks slutförvaring har kungjorts av Mark- och miljödomstolen samt Strålsäkerhetsmyndigheten. Därmed går ansökan in i nästa fas.

Sandbäckens köper VVS-företag

Sveriges maskinentreprenörer förutspås en lysande framtid

2017 har utvecklats till ett rekordår för de svenska maskinentreprenörerna, men rekordet kommer att slås redan 2018. Den bedömningen gör Maskinentreprenörerna som förutspår att framtidsutsikterna i branschen är bland de bästa inom näringslivet.

NCC vinstvarnar

Avsättningar, omorganiseringskostnader och avgångsvederlag kommer att belasta NCC resultat i fjärde kvartalet, där rörelseresultatet beräknas hamna runt noll.

Första halvmiljonen passerad

Hälsa på hälsingen

Har ni träffat Jonas Jonsson än? Om inte får ni säkert chansen snart, Leveranstidningen Entreprenads nya mediechef är ivrig att få lära känna branschen. – Jag måste ut i myllan!

Full styrka med 40-årig triangel

Det är nu 40 år sedan de första serietillverkade D10:orna lämnade Caterpillars fabriksgolv. Med sin storlek och med det förhöjda drivhjulet erbjöds marknaden en bandschaktare som inte var någon annan lik.

Steelwrist förbereder dubbel produktion

Steelwrist flyttar under 2018 in i nya lokaler i Rosersberg där bland annat en helautomatisk bearbetningsanläggning hjälper till att dubblera produktionskapaciteten.

Gruvdrift i Pajala återupptas i sommar

Sommaren 2018 ska verksamheten vid Northland Resources nedsläckta gruva i Kaunisvaara vara i gång igen. Det hoppas i varje fall nystartade Kaunis Iron som räknar med att verksamheten kommer att sysselsätta drygt 300 personer.

Reportage
Tatran tar täten

"Vi kunde se hur de pendlande axlarna stod ut åt alla håll – det kändes helt underbart."

Bättre utblick ger säkrare lossning

Lindes nya gaffelspridnings- och sidoförskjutningsaggregat View, ska förbättra förarens synfält vid lastning och lossning.

Nästan hundra i Jönköping

Vice vd på Skanska avgår

Längre tunnel för mer bebyggelse

Corvara får ny hållbarhetschef

Ställnings-vd lämnar

Jernhusen rekryterar regionchef

Trafikverket svarar på mut-kritik

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Jätteinvestering i väst

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny regionchef för Cramo

Ny vd för Certex

Se alla Företagens egna nyheter

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

EFTERLYSNING FRÅN AREMA: Teleskoplastare Manitou MT1135 stulen från Rosersberg 25 november

Wow se hit

Radardetektering - en förebyggande livräddare inom arbetssäkerhet

100 st Malwa 560 producerade sedan introduktionen på Elmia Wood 2013!

Hybridtorkarbladet – En perfekt symbios mellan beprövad och modern teknologi

KIPP Nollpunktsspännsystem

Ny säljare på Metso i norra regionen

Exporterad säkerhet - Q & A med Stéphane Legret från Brigade HQ, London

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Sänd till en kollega

0.177