Liebherr satsar stort på teleskoplastare

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Inför 2018 gör Liebherr en rejäl manifestation på teleskoplastarsidan. Åtta nya modeller i sammanlagt 26 olika versioner lanseras. Fortfarande handlar det dock enbart om stela modeller. Ingen roterande maskin i sikte än.

Liebherr är förhållandevis färsk som tillverkare av teleskoplastare. De första modellerna visades på Bauma 2007 och efter en start med lyfthöjd på elva och tretton meter kastade sig företaget in i det riktiga getingboet med sjumetersmaskiner för ungefär tre år sedan.

Nu är det dags för ett nytt kliv i och med lanseringen av åtta modeller med sex till tio meters lyfthöjd och med ett urval konfigurationer som sammantaget ger 26 olika versioner. Dessutom erbjuds två olika utrustningsnivåer i en anpassning till användare med helt olika behov. Den enklare modellnivån ska vara fullt tillräcklig för effektiva last- och lyftuppdrag, medan den den mer avancerade S-serien kan komma till pass vid tyngre produktionsjobb och tillsammans med redskap som exempelvis kräver kraftigare hydraulflöde.

Enligt planerna inleds produktion av fem modeller i Telfs i januari, medan övriga tre kommer senare under året. Först ut är tre sjumetersmaskiner med kapacitet att lyfta 3,2, 3,6 och 4,1 ton, en sexmetersmaskin som ska klara lyft på 3,5 ton och en tiometersvariant med 3,3 tons lastkapacitet. Senare under året kommer två kraftfullare sjumetersmaskiner som ska klara lyft på 4,6 respektive 5,5 ton samt en niometare med sex tons lyftkapacitet.

Liksom tidigare står Deutz för motorleveranserna även nu när det handlar om steg IV-anpassning. Köparen kan välja mellan 3,6-liters motorer på 74 och 100 kilowatt eller en 4,1-litersmotor på 115 kilowatt. I grunden används SCR-teknik (selektiv katalysatorreduktion) men de stora motorerna kompletteras med dieselpartikelfilter. Även den hydrostatiska transmissionen är kvar sedan tidigare, något som ska ge en dragkraft på upp till 70 kilonewton beroende på motoralternativ. Toppfarten anges till 40 kilometer i timmen.

Företaget utlovar också en kraftigt vässad arbetshydraulik, vilket framför allt kommer att tydliggöras i den mer avancerade S-serien. Bland annat ingår då en lastkännande hydraulpump som ska klara att leverera 160 liter per minut samt ett övervakningssystem som ska säkerställa att flödet är det optimala i alla lägen.

I vanlig ordning har användarna fått tycka till inför och under utvecklingsarbetet och bland de huvudsakliga kraven är bra sikt, hög säkerhet och i största allmänhet förutsättningar att driva verksamheten effektivt. Exempelvis finns därför möjlighet att förse samtliga modeller med snabbfästen som är anpassade till ett flertal andra tillverkare, bland annat Volvo.

För att förbättra sikten har bommen en låg infästning samtidigt som bland annat motorhuven fått en sluttande och smäcker utformning. Rundad vindruta och mycket glas i hytten liksom att rops/fops-strukturen placerats vid sidan av de viktigaste synfälten bidrar till bra sikt i alla riktningar.

Genom att alla funktioner placerats i ett reglage kan föraren alltid ha sin vänstra hand på den inställbara ratten. Ett urval ställbara förarsäten medverkar tillsammans med den rymliga hytten till att skapa en genomtänkt och ergonomiskt väl utformad arbetsplats. Den digra tillvalslistan innehåller bland annat vibrationsdämpning, kamerasystem, centralsmörjning, vändbar fläkt och olika belysningspaket.

För att ge försäljningen en extra knuff etablerade Liebherr ett samarbete med Claas i mars 2015 med förhoppningen att det ska hjälpa företaget att flytta fram sina positioner på lantbrukssidan. Som det ser ut håller tidplanen, vilket betyder att de första Liebherrtillverkade teleskoplastarna levereras till Claas i januari 2018.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Reportage
Håkan hittade hem

En teleskoplastare fick Håkan Olofsson att hitta gnistan igen, entreprenören sadlade om till maskinleverantör och säljer nu både italienska, amerikanska och koreanska maskiner. – Min styrka är att jag vet hur man använder maskinerna.

Kraftigt minskat bostadsbyggande

Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport förutspår en minskning med ungefär en tredjedel från 2017 till 2019. Möjligheten att erbjuda en bostad till elva miljoner invånare år 2025 blir allt mindre.

Nytt grepp för Maskino

Maskino startar webbshop för grävmaskiner, den som handlar erbjuds dessutom fast månadskostnad i tre år oavsett hur mycket maskinen går. "Kubota ligger i teknologisk framkant och det ska vi på Maskino också göra".

Han blir tillförordnad vd på Higab

Kommer närmast från Granit Management.

Jula köper Dryport Skaraborg

Tågterminalen Dryport Skaraborg i Falköping köps upp av Jula. Terminalen är redan en central del i företagets logistikkedja och nu ska den utvecklas vidare.

De bygger Sveriges modernaste tågdepå

Projektet är det största någonsin för Norrköpingsbolaget.

Nyhetsbrev

Nu ska Sundsvall få en ny "Storbro"

Bygget som ersätter den 82-åriga Storbron beräknas vara klart 2020.

Arkiv

Maskinleverantörerna växer i het marknad

Björn Bäckström kan se ljust på framtiden. Som vd för branschföreningen Maskinleverantörerna kan han konstatera att maskinförsäljningen i Sverige nådde all time high under 2017. Samtidigt växer medlemsantalet och vårens entreprenadmaskinmässa på Solvalla är fullbokad – igen.

Se när Trafikverket utför världens största bergsspräckning

Metoden är unik och det finns endast sex verktyg i hela världen.

Regeringen vill förlänga korridor till Norrland

När EU reviderar stomnätskorridorerna vill regeringen få en förlängning som inkluderar Norrland.

Svegs flygplats kan rustas upp för miljonbelopp

Asfaltering är en av de mest aktuella investeringarna.

Trejon på offensiven i Finland

Ett förstärkt samarbete med den finska maskinleverantören Turun Konekeskus gör att Trejon nu får tillgång till ett rikstäckande försäljningsnätverk i Finland för sitt skogsprogram. Förhoppningen är en mer än fördubblad omsättning i Finland.

Ramboll klimatanpassar Göteborg

Efter översvämningarna i Malmö och Köpenhamn vill Göteborgs stad vara tidigt ute.

Avtagbart motorpaket – ett lyft för ekonomi och miljö

Efter många om och men kan Keestracks krossverk fås med avtagbart motorpaket.

Allt fler maskinköp sker online

Parallellt med försäljningen av nya maskiner sker en omfattande begagnathandel. Ett sätt är via auktioner med Ritchie Bros som global dominant. Inte minst med de nordiska länderna i fokus fortsätter den kanadensiska auktionsjätten satsningen på onlinebaserad verksamhet.

Högre krav i Enköping

Svevia fortsätter att ta hand om Enköpings driftområde, med 85 mil väg och en pulserande Europaväg. "Säkerhetsnivån på E18 kommer att bli den högsta från och med nästa säsong då Trafikverket valt att höja kraven från klass två till klass ett".

Nu ska Västerås hamn saneras – kan lukta illa

Notan väntas landa på 37,6 miljoner kronor.

Han blir ny vd för Persson Hyrmaskiner

Den nya vd:n kommer närmast från Porsche Center i Göteborg.

Här är järnvägsprojektet i Göteborg som ska komplettera Västlänken

Bangården vid Olskroken kommer att få ett rejält lyft de kommande åren.

Nu får Västlänken prövningtillstånd om verkställighet

Det massiva tunnelbygget har tagit ännu ett steg närmare verklighet.

Årets vinter ett dråpslag för tusentals tåg

Snö och kyla har gjort att dubbelt så många tåg hamnat på verkstad.

Sopsaltare – framtiden för Stockholms snöröjning

Tester på utvalda trottoarer i huvudstaden bådar gott för framtiden.

Omvälvande planer för Lund

Genom att bygga en underjordisk järnvägsstation och täcka över spårområdet frigörs en yta stor som 40 fotbollsplaner i centrala Lund. Förslaget som tagits fram av Sweco kan ge plats för omkring 2 500 boende samt lokaler för kontor, service och handel.

Bostadsbyggandet oroar byggkonsulter

2017 blev ett bra år för de byggtekniska konsulterna. En undersökning gjord av Industrifakta visar dock att en stor del av företagsledningarna befarar en avmattning i bostadsbyggandet under 2018.

Nya fartkameror mellan Slätte och Hova

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Unibap får order på 1,8 miljoner kronor

Peab Asfalt köper västsvensk konkurrent

Fassi Group ställer ut på IFAT-mässan – tillsammans med Cranab och Marrel

Trafikverket utvärderar fossilfrihet för fartyg

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Se alla Företagens egna nyheter

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

GT Trading Maskiner AB

Kardan till Nissan Navara

Nytt namn förstärker positionen som ledande förvaringsproducent

Ny anställning!

Automatisering för E-handel

Kardaner till Nissan Navara

Över 300 kardanaxlar i lager

Kipp´s "Clamping technology" katalog 2018, ute nu!

Steelwrist dubblerar produktionskapaciteten och flyttar verksamheten till Rosersberg

Personal nytt!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

LINAK lanserar kraftfull lyftpelare för arbetsstationer inom industrin

Kipp´s nya "Clamping technology" katalog, 2018

Begagnad IPN Paternoster till salu!

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Sänd till en kollega

0.382