23948sdkhjf

Strabag bygger tunnlar för förbifarten

Strabag tar hem tunnelprojekt i halvmiljardklassen.

Strabag har fått uppdraget att bygga de två parallella motorvägstunnlar med en sammanlagd längd på cirka 2,5 kilometer vid Akalla som ingår i Förbifart Stockholm. Kontraktssumman anges till 442 miljoner kronor.

Enligt planerna blir det byggstart i januari 2018 och i arbetet ingår bland annat bergschakt, markarbeten, betongarbeten och inklädnad av de två tunnelrören som vart och ett är 1,23 kilometer långt. I uppdraget ingår även stationer för VA och ELDU samt utrymningstunnlar mellan motorvägstunnlarna och övriga utrymmen för installationer och eldrift. Arbetet beräknas vara avslutat i juni 2021.

Den österrikiska bygg- och anläggningskoncernen är redan på plats i och med att koncernbolaget Züblin Scandinavia sedan april 2016 är i full gång med delentreprenaden Trafikplats Akalla som också ingår i Förbifart Stockholm.

Strabag har valt en tydlig strategi i Sverige där företaget lyckats väl på anläggningssidan och bland annat medverkat i projekt som Norra Länken och Citybanan i Stockholm samt Marieholmstunneln i Göteborg. Nu görs en helhjärtad satsning på anläggningssidan genom att samordna stora delar av verksamheten i Strabag och Züblin. Samtidigt avvecklas efter hand husbyggnadsverksamheten som inte nått upp till de önskade lönsamhetsmålen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078