23948sdkhjf

Säljrekord för HVO100

HVO säljer som aldrig förr i Sverige, men fortfarande otydlighet om de långsiktiga skattevillkoren.

Hydrerade vegetabiliska oljor, HVO, har aldrig efterfrågats mer i Sverige. Under tredje kvartalet 2017 ökade försäljningen av HVO-diesel med 24 procent jämfört med motsvarande period för 2016. För HVO100 noterades all time high under september med 52 592 sålda kubikmeter.

Allt fler användare av tunga fordon väljer att använda någon form av biodiesel som drivmedel. Färska siffror från Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, visar att andelen förnybara drivmedel ökar, i synnerhet tycks marknaden ha tagit HVO-diesel till sina hjärtan.

Störst var ökningen för HVO100 – det vill säga ren HVO – som ökade med hela 111 procent. Under september såldes 52 592 kubikmeter, vilket är första gången som försäljningen över huvud taget passerade 50 000 kubikmeter under en och samma månad. Det är mer än all etanol, FAME-diesel och biogas tillsammans.

HVO tillverkas av avfalls- och restprodukter som tallolja från skogsindustrin samt återvunna vegetabiliska och animaliska oljor och fetter. FAME utgörs nästan uteslutande av rapsdiesel, RME. Biodiesel finns dels som rent biodieselbränsle, HVO100 och B100, dels som inblandning i fossil diesel. HVO100 har utvecklats till Sveriges näst största biodrivmedel bara HVO inblandad i diesel är större, enligt Svebio.

Den omfattande användningen av HVO minskar kraftigt utsläppen av växthusgaser från den svenska trafiken. Samtidigt har högkoncentrerad etanol och FAME tidvis belagts med skatt vilket sänkt försäljningen. Denna skatt tas bort vid årsskiftet. Det är viktigt för att Sverige ska kunna gå mot en fossilfri transportsektor i Sverige, ett mål som våra politiker hoppas nå en bit efter 2030, säger Svebios drivmedelsexpert Tomas Ekbom.

– Vad vi nu behöver är ytterligare klarhet om de långsiktiga skattevillkoren för biodrivmedel, så att vi kan få igång investeringar i ökad svensk produktion. Vi behöver utveckla och demonstrera ny teknik för att göra biodiesel även av andra skogsråvaror än tallolja, som är en begränsad resurs, säger Tomas Ekbom.

Sverige ligger tillsammans med Finland i toppen i Europa när det gäller att introducera biodrivmedel. De flesta av EU:s medlemsländer ligger långt från målet tio procent förnybara drivmedel 2020.

I Sverige uppnåddes under tredje kvartalet en förnybar andel av försålda drivmedel på rekordhöga 20,1 procent på energibas. Det är en kraftig höjning jämfört med 2016 då då den sammantagna andelen under helåret låg på 18,5 procent enligt Svebios statistik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11