23948sdkhjf

Klart med finansiering för Kaunisvaaragruvan

Rekryteringarna väntas börja inom några veckor. Med ett annat upplägg för anställningar hoppas Kaunis iron göra sig mindre sårbara än Northland.
Under onsdagen gick Kaunis iron ut på en presskonferens med att man har lyckats knyta åt sig drygt en halv miljard kronor i investeringar från Carnegie bank och 80 entreprenörer runt om i Sverige. Bland dessa märks Peab-grundaren Mats Paulsson och IT-miljardären Dan Olofsson.

Det här innebär att en rekryteringsprocess kan inledas, vilket kommer att göras snart. Men långt ifrån all arbetskraft som behövs för driften kommer att anställas av företaget. Entreprenörer kommer att stå för merparten av alla som ska arbeta med gruvan. Kaunis Iron själva siktar på att ha runt 40 av de 300 personer som ska arbeta med gruvan anställda hos sig, skriver TT.

– Bolaget kommer att vara litet och driften ligga på entreprenad men vi behöver rekrytera folk till nyckelfunktioner, säger platschefen Åsa Allan till SVT.

Läs också: Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Målet med det, menar hon, är att man blir mer flexibla för upp- och nedgångar och möjliggör samtidigt att man snabbare kan komma igång med driften.

En annan fördel enligt Anders Sundström, som är ordförande för Kaunis iron, är att man nu har kapital att starta upp verksamheten och slipper belåna sig såsom Northland var tvungna att göra.

Läs också: Gruvan inte påverkad av coronaviruset

– Givetvis är också den tidigare konkursen starkt bidragande till den gynnsamma ekvationen. Att vara skuldfri från start ger goda förutsättningar att driva verksamheten lönsamt, sa Anders Sundström, ordförande i den nya verksamheten, vid presskonferensen.

Den delen i ekvationen som kan bli ett problem för lönsamheten är också den som en gång i tiden var en stark orsak till Northlands konkurs, nämligen världspriserna på järnmalm. Dock tror inte Anders Sundström att det ska blir ett lika stort problem den här gången, man kommer bland annat bara producera halva mängden järnmal av vad Northland gjorde när man drev gruvan.

Anders Sundström sa till TV4 under tisdagen att man då påbörjat pumpning av vatten i gruvan. Målet är att man ska kunna vara igång med brytning den 1 juli 2018 och att då kunna producera 2 miljoner ton färdig produkt per år.

Det återstår fortfarande att ett brytningstillstånd beviljas från Bergstaten samt ett samarbetsavtal med Muonio sameby innan det är helt klart för start.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.11