23948sdkhjf

Nu har även byggbranschen ett upprop

Tusentals har skrivit under uppropet #sistaspikenikistan för att sätta ner foten gentemot sexuella trakasserier, övergrepp och sexism inom branschen.
Nu har även byggbranschen anslutit till Me too-kampanjen, genom uppropet som går under namnet #sistaspikenikistan. 4627 personer har skrivit under, där cirka 200 ger vittnesmål om trakasserier, övergrepp och sexism.

Bakom starten av uppropet står snickaren Emmelie Renlund och arkitekten Cajsa Winge, som menar att kampanjen framförallt har syftet att identifiera strukturella problem inom byggbranschen, skriver Aftonbladet .

"Det är kollegor som tar sig friheter, skämt som skapar rädsla, svårigheter för kvinnor att avancera och arbetsgivare som inte tar ansvar. Några av oss är så pass vana att vi slutat rygga tillbaka. Några av oss undrar om branschen verkligen är något för dem. Och ytterligare några har kämpat men till slut lämnat branschen. Med #sistaspikenikistan väcker vi kampen och hoppas att sista spiken en dag ligger i vår hand," går det att läsa i ur uppropstexten för #sistaspikenikistan.

Fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm uttalar sig för Aftonbladet hur han ser på de berättelser som kommit fram i samband med uppropet:

– Det är förfärligt och helt oacceptabelt att så många i branschen har blivit utsatta för sexuella trakasserier och olika former av sexism. Som fackförbund vill vi ju att alla ska känna sig trygga och må bra på sin arbetsplats, säger han till tidningen .

Enligt Johan Lindholm ser man att många kvinnor lämnar branschen till följd av klimatet. Han menar också att man sedan tidigare uppmärksammat problemen inom branschen och påbörjat insatser för att bekämpa dem.

– Sedan kongressen 2014 har vi på allvar tagit tag i det faktum att branschen måste bli bättre och mer jämställd, säger Johan Lindholm till Aftonbladet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063