23948sdkhjf

Motorväg i världsarv vinner arkitekturpris

Trafikverkets arkitekturpris har tilldelats delsträckan av E6:an som går genom världsarvet Tanums hällristningar.
Trafikverkets arkitekturpris tilldelades lösningen att placera en motorväg genom ett område som är med på Unescos världsarvslista. Det är en 8 kilometer lång motorvägssträcka genom Tanums hällristningar i Bouhuslän, det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Sträckans sista etapp invigdes 2015 och kan passeras av de som åker på E6:an mellan Göteborg och Oslo.

– Ett arkitekturpris som delas ut till infrastrukturanläggningar är något mycket speciellt. I Danmark har vi inget liknande pris - det är något vi kan lära oss av, säger Helle Juul, årets prisutdelare, som är arkitekt vid Juul och Frost i Köpenhamn och medlem i arkitekturprisets jury i pressmeddelandet.

Priset instiftades 2011 och delas ut vartannat år. I samarbete med Sveriges Arkitekter delar Trafikverket ut priset på arkitekturgalan, där bland annat det prestigefyllda Kasper Salin-priset delas ut. Projekt som kan vara med och tävla om priset är anläggningar för både person- som godstransporter.

Juryns motivering:
Gestaltningen präglas av enkelhet och genomarbetade lösningar med respekt för platsens och omgivningens natur- och kulturvärden. Inför en utmanande och komplex uppgift har de ansvariga för projektet visat mod, kunskap och ödmjukhet. Samspelet mellan linjeföring och omgivning vittnar om förståelse och känsla för platsens karaktär. Byggnadens utformning och läge presenterar historia och sammanhang. Den förstärker lockelsen att ta sig vidare, ut i den spännande omgivningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094