23948sdkhjf

Dags för järnvägstunnel under Göteborg

Ett tyskt-svenskt samarbete spelar en av nyckelrollerna när tågkapaciteten ska fördubblas vid Göteborgs central. NCC och Wayss & Freytag drog det längsta strået när en 3,2 kilometer lång deletapp handlades upp för 3,8 miljarder kronor.

Malmö och Stockholm har fått sina tunnlar för att effektivisera järnvägstrafiken genom städerna. Nu är det Göteborgs tur. I dagarna fick NCC tillsammans med tyska Wayss & Freytag Ingeniurbau ingående i Royal BAM-group – uppdraget att bygga deletapp Korsvägen i den så kallade Västlänken som ska ge göteborgarna en järnvägstunnel under stadens centrala delar i kombination med tre nya stationer.

Den upphandlade etappen är cirka 3,2 kilometer lång och sträcker sig från Landala, via Korsvägen, Örgryte/Jakobsdal för att ansluta till befintliga spår i Almedal. Kontraktet är värt cirka 3,8 miljarder kronor och omfattar arbeten med mycket varierade förutsättningar.

Bland annat ingår en spårtunnel och en parallell service- och räddningstunnel som kommer att anläggas i berg. Tre avsnitt kommer att kräva schakt i lera kompletterat med betongkonstruktioner. Vid Korsvägen byggs en underjordisk station med tre uppgångar. Stationen får två spår med en mellanliggande plattform. Dessutom förbereds för ytterligare två spår med tillhörande plattform. Tänkt byggstart för etappen är våren 2018 och byggtiden beräknas till sex år.

– Vid anbudsprocessen har vi lagt stor vikt vid hur entreprenörerna valt att genomföra bygget. Anbuden har utvärderats på både deras planerade genomförande och pris, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken på Trafikverket.

Projektet är komplext och ger stort utrymme för kreativa lösningar. Det är en anledning till att så kallad prekvalificering tillämpats. Svårighetsgraden och utmaningarna har i hög grad bidragit till stort intresse även internationellt. Sammantaget fick Trafikverket in nio ansökningar om att få lämna anbud, varav fem inbjöds att gå vidare. Av dessa fem, valde tre att lämna in anbud.

Det vinnande konsortiet ägs till lika delar av NCC och Wayss & Freytag Ingeniurbau – två företag med stor erfarenhet av liknande uppdrag. NCC har exempelvis haft viktiga roller vid byggandet av Öresundsförbindelsens tunneldel, östra delen av Götatunneln, Citytunneln i Malmö, Citybanan, Norrströmstunneln i Stockholm och Singapores metrolinje Circle Line.

Wayss & Freytags meritlista finns Silberbergtunneln - en dubbelspårig järnvägstunnel i Tyskland och Diabolo Project – transformation av säckstationen vid Brussels flygplats till en kontinuerlig linjestation.

De båda företagen ingick också i ett konsortium tillsammans med franska Vinci som stupade på mållinjen när ett tunnelprojekt värt 8,7 miljarder norska kronor handlades upp i samband med utbyggnaden av den norska Follobanen.

Deletapp Korsvägen är en av fem huvudentreprenader i Västlänken. Tidigare har konsortiet Gülemak, Astaldi och Segermo tilldelats deletapp Haga. NCC har ett ECI-kontrakt (Early Contractor Involvement) för deletapp Centralen, fas ett projektering. Anbudsförfrågan för deletapp Kvarnberget skickas ut 4 december med sista anbudsdag 23 april. Entreprenad BEST (Bana, El, Signal och Tele) kommer att gå ut på anbud i början av 2019.

Västlänken är en cirka åtta kilometer lång pendel- och regiontågförbindelse, varav drygt sex kilometer i tunnel, under centrala Göteborg. Ett huvudmål är att fördubbla kapaciteten på Göteborgs central som i dag inte kan ta emot fler tåg. I projektet ingår nya stationer vid Haga och Korsvägen samt en ny stationsdel vid Göteborgs Central.

Enligt nuvarande planer sker själva byggandet 2018-2024 medan installationsarbeten och återställning beräknas till 2024-2026 med trafikstart 2026. Kostnaden beräknas till 20 miljarder kronor i 2009 års prisnivå 2009).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093