Case blandar sig i bandschaktarleken

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

För ett par år sedan gjorde Liebherr en kraftfull inbrytning som leverantör av bandschaktare i Sverige. I år är det Case som tagit för sig ordentligt. Under september levererades den första ur den nya M-serien och innan månaden var till ända hade ytterligare ett par maskiner beställts.

Ring Knutstorp. Det har hunnit gå fyra år sedan Case lanserade en ny generationen bandschaktare i M-serien på sin amerikanska hemmaplan. Serien bestod av fem modeller, från 750M på 92 hästkrafter upp till 2050M med en mer kraftfull motor på 214 hästkrafter. Nu har serien uppgraderats och har då begränsats till de tre största: 1150M, 1650M och 2050M i storlekar på cirka 14,5 ton, 17,5 ton och 21 ton.

Jämfört med föregångarna har sikten förbättrats, hytten är bekvämare med avsevärt bättre förarmiljö och maskinerna är förstås också uppgraderade miljömässigt för att klara de senaste emissionkraven. Bland förbättingarna finns ett rejält förbättrat underrede som utlovas vara stabilare och mer stryktåligt än sina föregångare och dessutom bidra till bättre balans än tidigare.

På höstens Entreprenad Live visade företagets svenska generalagent Maskinia fram storebror i samlingen, 2050M som också är den första maskinen i serien som levererats i Sverige. Köpare är Specialistgrävaren Roland Karlsson AB med säte i Varberg, ett företag med drygt 30 år på nacken och verksamt i södra Sverige.

– Maskinen överträffar mina förväntningar, säger Anders Larsson som är den som ska spaka maskinen.

– Jag fick välja märke helt fritt av min arbetsgivare och jag hade inte tänkt mig en Case från början, men när jag fick testa maskinen blev jag imponerad. Framför allt är sikten överlägsen alla andra konkurrenters maskiner och det tycker jag är det viktigaste, man vill se så mycket av larven och bladet som möjligt, detta ger bäst resultat och säkerhet. Detta tillsammans med komforten ger en perfekt arbetsmiljö. Maskinen är också jäkligt stark och man känner att det finns resurser i motorn, säger Anders Larsson.

Han uppskattar också möjligheten att välja mellan ett flertal olika utföranden, exempelvis genom olika typer av blad, med eller utan rivare samt att maskinerna är kompatibla med de vanligaste leverantörerna av maskinstyrningssystem.

Bland annat valdes de bredare larvbanden som minskar marktrycket. Det så kallade PAT-bladet kan höjas, sänkas och tiltas och är dessutom fällbart, något som minskar bredden och därmed underlättar transporterna mellan uppdragen.

– Maskinia har gjort en bra leverans där de anpassat maskinen efter mina behov, jag är mycket nöjd med både maskin och servicen i samband med leverans, säger Anders Larsson.

Enligt Case har företagets kunder haft stor betydelse för maskinernas utformning. Dels hävdar företaget att bortåt 80 användare har använts som testpiloter för att värdera nykomlingarna. Enligt företaget har 45 maskiner byggts under utvecklingsprocessen och använts i mer än 12 500 timmer för att de färdiga maskinerna ska vara så nära fulländning som det bara är möjligt.

Ett av de väsentligaste önskemålen har varit dragförmågan, något som lyckats väldigt bra, enligt Peter Strand, försäljningschef för Case hos den svenska generalagenten Maskinia.

– Konstruktörerna har lyckats väldigt väl hela vägen från ett nyutvecklat och robust underrede till den bekväma hytten med en ergonomiskt utformad arbetsplats som dessutom är både avvibrerad och ljuddämpad. Enspaksmanövreringen underlättar arbetet ytterligare i och med att den gör det möjligt att reglera både riktning och hastighet helt steglöst, säger Peter Strand.

Även de två mindre modellerna har hittat en köpare i Norrvidinge AB som nu fyller på sin uthyrningsflotta med ett par bandschaktare som beräknas levereras i början av 2018.

– Det finns framför allt många äldre maskinentreprenörer som har projekt, men saknar egen maskin. Nu har vi förstärkt vår maskinpark med ett par lättskötta och lättmanövrerade bandschaktare som vi tror kommer att bli väldigt eftertraktade som hyrmaskiner utan förare, säger företagets vd Martin Nilsson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ledare: Underkänd näringspolitik

Slutbedömningen är att företagsklimatet i Sverige är det sämsta sedan den här typen av undersökningar inleddes 2008.

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Asfaltering väckte arga känslor

Koelis affärsområdeschef: "Oacceptabelt".

Svenska Maskinmässan 2018
Större däck på ny hjullastare

JCB tar med sig sin 419S hjullastare till Svenska Maskinmässan.

Svenska Maskinmässan 2018
Förarfokus i ny bandgrävare

JCB:s nya tunga grävare hänger med till Solvalla, företaget visar sin 220X som premiärvisades i England tidigare i vår, en maskin där man anser sig ha månat extra mycket om förarens komfort.

Nyhetsbrev

Svenska Maskinmässan 2018
Tunga nyheter från Wirtgen Group

Wirtgen Group, med både Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann och Benninghoven bjuder in till en Solvallamonter packad med vältar, läggare, fräsar, krossar och siktar.

Arkiv

Tvåårskontrakt på bullerplank

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Reportage
Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Sweco ska massanställa – för tillväxten

15 000 ska bli drygt 18 000.

Reportage
Intensivt nattskift för stora maskiner

Sex grävmaskiner står tätt i Täby en vårvinternatt – en bro över motorvägen ska rivas, en insats som kräver god koordination och snabba redskapsbyten. "Det blir inga kafferaster förrän klockan är på vår sida!"

Infrastruktur driver betongproduktion

Peab får fler väguppdrag

Kontraktet omfattar vinterväghållning och barmarksunderhåll.

Svenska Maskinmässan 2018
Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
JCB drar ner volymen

JCB tar med sig sin nya elgrävare till Svenska Maskinmässan. Grävmaskinen lanserades i mars och den brittiska tillverkaren beskriver den som den tystaste i sitt segment och lyfter fram att utsläppen blir noll.

Reportage
Bökigt för Bellmans vid Slussen

En långsmal remsa mellan storstadstrafiken och Saltsjön, mer plats finns det inte när Bellmans ska bygga vid Slussen. – När jag kom hit fick jag börja med att städa upp lite, annars gick det inte ens att vrida maskinen.

Återvunnen asfalt på dansk motorväg

Stora mängder återvunnen asfalt i ett av Danmarks största motorvägsprojekt.

Maskinerna allt viktigare för Bellmans

Bellmans grundades i början av 1970-talet av Ulf Bellman. Fokus låg inledningsvis mest på bygg- och anläggningstransporter men med tiden kom även entreprenadmaskinerna in i bilden.

Svenska Maskinmässan 2018
Japansk maskin i svensk tappning

Bomfjädring, flytläge och hjulstyrning direkt från fabrik. Söderberg & Haak har sett till att Komatsus nya 15-tonnare ska vara redo för kräsna svenska entreprenörer.

Svenska Maskinmässan 2018
Minigrävare auktioneras ut

Förbättrad slangservice

Asfaltsgruppen levererar mark och anläggningsarbeten till Kardonbanan i Ostlänken

Vd:n: "Det känns hedrande".

Nyab ansvarar för ren- och viltstängsel i norr

Kontrakten avser Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Luleå hamn får klartecken från domstolen

YH expanderar

Ramboll köper tysk sjukhuslogistiker

Geely köper mark i Göteborg

Derome öppnar lager i syd

Se alla Företagens egna nyheter

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi har

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Maskino blir först i världen med webbshop för grävmaskiner

Linotols skandinaviska satsning ger uppdrag i Norge

"Kunden så nöjd att vi fick komma tillbaka"

"Wow vilken historia"

Kipp Scandinavia AB ser mycket ljust på framtiden.

Sara förstärker teamet på ekonomiavdelningen

Ny kardan till VW Amarok

TR Electronic is the exclusive distributor for Cognex in Scandinavia

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

Sänd till en kollega

0.175