23948sdkhjf

Case blandar sig i bandschaktarleken

För ett par år sedan gjorde Liebherr en kraftfull inbrytning som leverantör av bandschaktare i Sverige. I år är det Case som tagit för sig ordentligt. Under september levererades den första ur den nya M-serien och innan månaden var till ända hade ytterligare ett par maskiner beställts.

Ring Knutstorp. Det har hunnit gå fyra år sedan Case lanserade en ny generationen bandschaktare i M-serien på sin amerikanska hemmaplan. Serien bestod av fem modeller, från 750M på 92 hästkrafter upp till 2050M med en mer kraftfull motor på 214 hästkrafter. Nu har serien uppgraderats och har då begränsats till de tre största: 1150M, 1650M och 2050M i storlekar på cirka 14,5 ton, 17,5 ton och 21 ton.

Jämfört med föregångarna har sikten förbättrats, hytten är bekvämare med avsevärt bättre förarmiljö och maskinerna är förstås också uppgraderade miljömässigt för att klara de senaste emissionkraven. Bland förbättingarna finns ett rejält förbättrat underrede som utlovas vara stabilare och mer stryktåligt än sina föregångare och dessutom bidra till bättre balans än tidigare.

På höstens Entreprenad Live visade företagets svenska generalagent Maskinia fram storebror i samlingen, 2050M som också är den första maskinen i serien som levererats i Sverige. Köpare är Specialistgrävaren Roland Karlsson AB med säte i Varberg, ett företag med drygt 30 år på nacken och verksamt i södra Sverige.

– Maskinen överträffar mina förväntningar, säger Anders Larsson som är den som ska spaka maskinen.

– Jag fick välja märke helt fritt av min arbetsgivare och jag hade inte tänkt mig en Case från början, men när jag fick testa maskinen blev jag imponerad. Framför allt är sikten överlägsen alla andra konkurrenters maskiner och det tycker jag är det viktigaste, man vill se så mycket av larven och bladet som möjligt, detta ger bäst resultat och säkerhet. Detta tillsammans med komforten ger en perfekt arbetsmiljö. Maskinen är också jäkligt stark och man känner att det finns resurser i motorn, säger Anders Larsson.

Han uppskattar också möjligheten att välja mellan ett flertal olika utföranden, exempelvis genom olika typer av blad, med eller utan rivare samt att maskinerna är kompatibla med de vanligaste leverantörerna av maskinstyrningssystem.

Bland annat valdes de bredare larvbanden som minskar marktrycket. Det så kallade PAT-bladet kan höjas, sänkas och tiltas och är dessutom fällbart, något som minskar bredden och därmed underlättar transporterna mellan uppdragen.

– Maskinia har gjort en bra leverans där de anpassat maskinen efter mina behov, jag är mycket nöjd med både maskin och servicen i samband med leverans, säger Anders Larsson.

Enligt Case har företagets kunder haft stor betydelse för maskinernas utformning. Dels hävdar företaget att bortåt 80 användare har använts som testpiloter för att värdera nykomlingarna. Enligt företaget har 45 maskiner byggts under utvecklingsprocessen och använts i mer än 12 500 timmer för att de färdiga maskinerna ska vara så nära fulländning som det bara är möjligt.

Ett av de väsentligaste önskemålen har varit dragförmågan, något som lyckats väldigt bra, enligt Peter Strand, försäljningschef för Case hos den svenska generalagenten Maskinia.

– Konstruktörerna har lyckats väldigt väl hela vägen från ett nyutvecklat och robust underrede till den bekväma hytten med en ergonomiskt utformad arbetsplats som dessutom är både avvibrerad och ljuddämpad. Enspaksmanövreringen underlättar arbetet ytterligare i och med att den gör det möjligt att reglera både riktning och hastighet helt steglöst, säger Peter Strand.

Även de två mindre modellerna har hittat en köpare i Norrvidinge AB som nu fyller på sin uthyrningsflotta med ett par bandschaktare som beräknas levereras i början av 2018.

– Det finns framför allt många äldre maskinentreprenörer som har projekt, men saknar egen maskin. Nu har vi förstärkt vår maskinpark med ett par lättskötta och lättmanövrerade bandschaktare som vi tror kommer att bli väldigt eftertraktade som hyrmaskiner utan förare, säger företagets vd Martin Nilsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062