Case blandar sig i bandschaktarleken

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

För ett par år sedan gjorde Liebherr en kraftfull inbrytning som leverantör av bandschaktare i Sverige. I år är det Case som tagit för sig ordentligt. Under september levererades den första ur den nya M-serien och innan månaden var till ända hade ytterligare ett par maskiner beställts.

Ring Knutstorp. Det har hunnit gå fyra år sedan Case lanserade en ny generationen bandschaktare i M-serien på sin amerikanska hemmaplan. Serien bestod av fem modeller, från 750M på 92 hästkrafter upp till 2050M med en mer kraftfull motor på 214 hästkrafter. Nu har serien uppgraderats och har då begränsats till de tre största: 1150M, 1650M och 2050M i storlekar på cirka 14,5 ton, 17,5 ton och 21 ton.

Jämfört med föregångarna har sikten förbättrats, hytten är bekvämare med avsevärt bättre förarmiljö och maskinerna är förstås också uppgraderade miljömässigt för att klara de senaste emissionkraven. Bland förbättingarna finns ett rejält förbättrat underrede som utlovas vara stabilare och mer stryktåligt än sina föregångare och dessutom bidra till bättre balans än tidigare.

På höstens Entreprenad Live visade företagets svenska generalagent Maskinia fram storebror i samlingen, 2050M som också är den första maskinen i serien som levererats i Sverige. Köpare är Specialistgrävaren Roland Karlsson AB med säte i Varberg, ett företag med drygt 30 år på nacken och verksamt i södra Sverige.

– Maskinen överträffar mina förväntningar, säger Anders Larsson som är den som ska spaka maskinen.

– Jag fick välja märke helt fritt av min arbetsgivare och jag hade inte tänkt mig en Case från början, men när jag fick testa maskinen blev jag imponerad. Framför allt är sikten överlägsen alla andra konkurrenters maskiner och det tycker jag är det viktigaste, man vill se så mycket av larven och bladet som möjligt, detta ger bäst resultat och säkerhet. Detta tillsammans med komforten ger en perfekt arbetsmiljö. Maskinen är också jäkligt stark och man känner att det finns resurser i motorn, säger Anders Larsson.

Han uppskattar också möjligheten att välja mellan ett flertal olika utföranden, exempelvis genom olika typer av blad, med eller utan rivare samt att maskinerna är kompatibla med de vanligaste leverantörerna av maskinstyrningssystem.

Bland annat valdes de bredare larvbanden som minskar marktrycket. Det så kallade PAT-bladet kan höjas, sänkas och tiltas och är dessutom fällbart, något som minskar bredden och därmed underlättar transporterna mellan uppdragen.

– Maskinia har gjort en bra leverans där de anpassat maskinen efter mina behov, jag är mycket nöjd med både maskin och servicen i samband med leverans, säger Anders Larsson.

Enligt Case har företagets kunder haft stor betydelse för maskinernas utformning. Dels hävdar företaget att bortåt 80 användare har använts som testpiloter för att värdera nykomlingarna. Enligt företaget har 45 maskiner byggts under utvecklingsprocessen och använts i mer än 12 500 timmer för att de färdiga maskinerna ska vara så nära fulländning som det bara är möjligt.

Ett av de väsentligaste önskemålen har varit dragförmågan, något som lyckats väldigt bra, enligt Peter Strand, försäljningschef för Case hos den svenska generalagenten Maskinia.

– Konstruktörerna har lyckats väldigt väl hela vägen från ett nyutvecklat och robust underrede till den bekväma hytten med en ergonomiskt utformad arbetsplats som dessutom är både avvibrerad och ljuddämpad. Enspaksmanövreringen underlättar arbetet ytterligare i och med att den gör det möjligt att reglera både riktning och hastighet helt steglöst, säger Peter Strand.

Även de två mindre modellerna har hittat en köpare i Norrvidinge AB som nu fyller på sin uthyrningsflotta med ett par bandschaktare som beräknas levereras i början av 2018.

– Det finns framför allt många äldre maskinentreprenörer som har projekt, men saknar egen maskin. Nu har vi förstärkt vår maskinpark med ett par lättskötta och lättmanövrerade bandschaktare som vi tror kommer att bli väldigt eftertraktade som hyrmaskiner utan förare, säger företagets vd Martin Nilsson.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Han blir ordförande för nystartade LRF Entreprenad

Förbundet kommer bland annat arbeta med digitalisering.

Kinesiska pengar ska inte alls betala järnväg mellan Stockholm och Oslo

Den utpekade organisationen säger sig vara helt ovetande.

Västlänkendom överklagas – av Trafikverket

Myndigheten tycker att byggstarten går för långsamt.

Löfven: Norrbotniabanan ska börja byggas i år

Under en intervju avslöjat statsministern att Norrbotniabanan ska börja byggas denna mandatperioden.

Sweco ska förbättra Polypetide Groups avfallshantering

"Det är spännande att få vara en del av ett projekt som har så höga ambitioner när det gäller miljö-, hälso-, och säkerhetsfrågor"

Nyhetsbrev

Alliansen vill skärpa kraven för återvinning

"Både insamling och återvinning av avfall behöver utvecklas för bättre service och större miljönytta", skriver oppositionens miljöpolitiska företrädare i en debattartikel.

Arkiv

Skanska moderniserar tjeckisk motorväg

Ordern är värd cirka 300 miljoner kronor.

Ledare: Regeringens planekonom

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Abecede blir Kaunis Iron efter köp

Kaunis Iron: "Vi har nått en viktig milstolpe i återstart av gruvan och ser fram emot produktionsstart". Brytning planeras starta till sommaren.

Reportage
Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Reportage
Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Karlstadlaken även bra för att binda damm

Halkbekämpningen med lake fick en oväntad bonuseffekt som Karlstad kommun spann vidare på, nu används lake även för att binda damm.

Laken dög när flingorna flög

Att byta torrsalt mot lake löste inte bara problemet med dammiga skogsvägar, det gav Peab helt nya affärsmöjligheter. "I stället för en återkommande årlig kostnad har vi nu intäkter med bra förtjänst".

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Översyn av trafikfarlig bro får inget gehör

Trafikverket hänvisar till andra instanser när det gäller bron till Rossön.

Rätt rutt med röststyrning

Med GPS-styrd halkbekämpning ska alla förare, oavsett rutin, kunna göra exakt samma jobb varje gång, inga gator ska hoppas över och inga breddningar eller avsmalningar ska missas.

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Sjukhusjobb i Skövde

Caterpillars vinst bättre än förväntat

Två nya kranar ska få godshanteringen i Malmö att gå som på räls

Bäverhot mot riksväg – nu ska djuret drivas bort

Decked är ett nytt innovativt lastsystem för arbetsfordon

Bygget av Förbifart Stockholm pausas – till följd av dispyt

Nu har en av Sveriges största industriinvesteringar färdigställts

Se alla Företagens egna nyheter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Enkel styrning med CAN bus

35 % ökning

KIPP´s Handtag, bygelhandtag, stånghandtag och greppskålar.

TR Electronic medverkar på IndustriMässan i Karlstad, den 24-25 januari.

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Marknadens bästa maskin?

Personalnytt från Metso Sverige

Ny kund!

KIPP´s knoppar och vred

Få helikoptervy med Brigade – Nu lanserar vi generation 2 av Backeye 360!

PRESTONE® och Ringbrothers Custom 1972 AMX Javelin

KIPP Produktnyheter

PRESTONE® firar 90 år!

NYTT! RUBIA OPTIMA 1100 FE 10W-30, högkvalitativ motorolja, med API CK & VO...

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

Sänd till en kollega

0.331