23948sdkhjf

Segt och hårt för ökad styrka

Upp till dubbelt så lång livslängd som Hardox 400 utlovas med nya Hardox 500 Tuf. Enligt tillverkaren handlar det om en ny generation slitplåt som kombinerar styrka, hårdhet och seghet.

Nya Hardox 500 Tuf utlovas kombinera de bästa egenskaperna hos Hardox 400 och Hardox 500 och därmed lämpa sig synnerligen väl som konstruktionsmaterial i kraftfulla lastbilsflak, skopor och containrar. Stålet har enligt tillverkaren SSAB bland annat visat goda prestanda i kalla klimat och vid extrem kyla. Det gäller bland annat motståndskraft mot slitage och förmåga att stå emot stötar och slag.

Slitplåten beskrivs som speciellt lämplig vid lastning och lossning av sprängsten i grustag och gruvor, hantering av tungt stålskrot och rivningsarbeten där till exempel bitar av betong med armeringsjärn lastas eller släpps på flaket.

Företaget stöder sina utfästelser om materialets fördelar på krävande fullskaletester som gjorts innan materialet släpptes på marknaden. Bland annat har ett flak som transporterat mer än 40 000 ton krossad sten under drygt ett år studerats. Mätningar av tjockleken i den bakre delen av den sex millimeter tjocka bottenplåten visade då, enligt SSAB, på ett genomsnittligt slitage på enbart fem procent.

fakta

Hardox 500 Tuf

• 85-100 procent längre livslängd än Hardox 400.
• Garanterad slagenergi 27 J vid -20 °C

• Snävt hårdhetsintervall på 475-505 HBW.
• Stor motståndskraft mot bucklor och sprickor från vassa och tunga föremål.

Källa: SSAB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125