23948sdkhjf

Wiklund fortsätter sin offensiv

Lika offensivt som Yanmar är i sin breddning av produktprogrammet lika offensivt är Wiklund Trading i Sverige. På Entreprenad Live syntes satsningen i form av bland annat en eldriven hjullastare, världspremiär för en sex tons bandgrävare och en hjulgrävare ur det nyligen förvärvade Terex-programmet.

Ring Knutstorp. När Yanmar förvärvade Terex tillverkning av kompaktmaskiner i Tyskland innebar det att företaget kunde komplettera sin tillverkning av minigrävare i Frankrike med tillverkning av bland annat hjullastare och hjulgrävare som tidigare gick under varumärket Schaeff i Europa.

- Vi fick därmed en betydelsefull breddning av vårt program med intressanta maskintyper. Tills vidare jobbar vi dock vidare med dubbla sälj- och serviceorganisationer. De nya maskinerna tillverkas i både Yanmars och Schaeffs färger och respektive organisation jobbar vidare med samma försäljnings- och serviceorganisation som tidigare. Däremot har vi avslutat samarbetet med slovakiska Way Industries som tillverkat skidsteers åt oss, säger Magnus Täljemark som är försäljningschef i Europa för Yanmar och numer även för Schaeffs produkter.

Besökarna kunde själva ta del av de båda alternativen i Sundahl Maskins respektive Wiklund Tradings montrar där det fanns exempel på grävmaskiner med såväl Schaeffs som Yanmars varumärken.

En av inryckarna i Wiklunds monter var hjulgrävaren B110W som väger in kring elva ton och är försedd med en turbodieselmotor från

Deutz på 85 kilowatt (116 hästkrafter). Modellen är den största i en serie på tre där de två minsta väger ungefär 7,5 respektive 9,5 ton.

Elvatonnaren klarar trots sitt kompakta utförande uppgifter som annars brukar kräva betydligt större maskiner. Hög lyftkapacitet och ett högkvalitativt hydraulsystem medverkar till att maskinen klarar arbetsuppgifter som materialtransporter och positionering på ett sätt som annars brukar kräva större maskiner, säger Magnus Täljemark.

Ett urval olika grävaggregat och belysningsalternativ samverkar tillsammans med bland annat möjligheter att komplettera med extra stödben och schaktblad till att maskinen kan skräddarsys till en mängd olika arbetsuppgifter.

Yanmar lägger annars mycket krut på sina Vio-maskiner som klarar svängen helt innanför bandbredden, men den hetaste grävmaskinen i montern var nog ändå företagets SV60, en bandgrävare på ungefär 5,6 ton som knappt hann rulla ut från fabriksgolvet innan den kördes till Sverige där de sydsvenska entreprenörerna var bland de första i världen att få bekanta sig med nykomlingen.

– SV60 är svaret på en resa vi gjorde bland svenska entreprenörer för fyra-fem år sedan tillsammans med ett gäng japaner från Yanmar. Det är mycket synpunkterna från de svenska maskinförarna som fått styra utvecklingsarbetet som leddes från St Dizier. I praktiken är resultatet en maskin utvecklad i Europa för den europeiska marknaden, vilket bland annat satt sin prägel på ett helt nytt hyttkoncept med en mycket genomtänkt förarmiljö. Dessutom fyller den ett hål i produktutbudet där vi tidigare haft en femtonsmaskin, säger Magnus Täljemark.

Kraften hämtas från en av Yanmars egna fyrcylindriga motorer på 45 hästkrafter och grävdjupet anges till strax under fyra meter. Med en bredd strax under två meter och en höjd som anges till 2,55 meter är det inte orimligt att den kommer att synas i exempelvis innerstadsjobb där utrymmena är begränsade när den börjar levereras under nästa år.

På lastarsidan koncentrerades mycket intresse till Kramers eldrivna fyratons hjullastare 5055e som tidigare presenterats i Leveranstidningen Entreprenad. Den lanserades för en bredare publik på förra årets Bauma, men visades nu på mässa i Sverige för första gången.

– Det var roligt att se hur besökarna samlades kring maskinen. Miljöintresset är stort bland de svenska maskinentreprenörerna och eftersom maskinens prestanda är minst likvärdig med motsvarande lastare med konventionell dieseldrift blir den naturligtvis ett konkurrenskraftigt alternativ. Två elmotorer, en för drivlinan och en för hydraulsystemet, arbetar oberoende av varandra för att kunna ge ett konstant vridmoment – från stillastående till maxfart på drivmotorn och från ingen last till max belastning på hydraulmotorn.

Laddas maskinen under natten samt under frukost- och lunchpauserna ska den dessutom kunna vara igång under en hel arbetsdag, säger Martin Täljemark, säljare på Wiklund Trading.

Ett företag som var snabbt att hugga på den eldrivna lastaren var sydsvenska Norrvidinge vars vd Martin Nilsson var på rejält köphumör för att förstärka sin flotta med uthyrningsmaskiner. Även monterkompisen B110W fanns med på inköpslistan liksom ett par bandschaktare från Case.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078