Wiklund fortsätter sin offensiv

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Lika offensivt som Yanmar är i sin breddning av produktprogrammet lika offensivt är Wiklund Trading i Sverige. På Entreprenad Live syntes satsningen i form av bland annat en eldriven hjullastare, världspremiär för en sex tons bandgrävare och en hjulgrävare ur det nyligen förvärvade Terex-programmet.

Ring Knutstorp. När Yanmar förvärvade Terex tillverkning av kompaktmaskiner i Tyskland innebar det att företaget kunde komplettera sin tillverkning av minigrävare i Frankrike med tillverkning av bland annat hjullastare och hjulgrävare som tidigare gick under varumärket Schaeff i Europa.

- Vi fick därmed en betydelsefull breddning av vårt program med intressanta maskintyper. Tills vidare jobbar vi dock vidare med dubbla sälj- och serviceorganisationer. De nya maskinerna tillverkas i både Yanmars och Schaeffs färger och respektive organisation jobbar vidare med samma försäljnings- och serviceorganisation som tidigare. Däremot har vi avslutat samarbetet med slovakiska Way Industries som tillverkat skidsteers åt oss, säger Magnus Täljemark som är försäljningschef i Europa för Yanmar och numer även för Schaeffs produkter.

Besökarna kunde själva ta del av de båda alternativen i Sundahl Maskins respektive Wiklund Tradings montrar där det fanns exempel på grävmaskiner med såväl Schaeffs som Yanmars varumärken.

En av inryckarna i Wiklunds monter var hjulgrävaren B110W som väger in kring elva ton och är försedd med en turbodieselmotor från

Deutz på 85 kilowatt (116 hästkrafter). Modellen är den största i en serie på tre där de två minsta väger ungefär 7,5 respektive 9,5 ton.

Elvatonnaren klarar trots sitt kompakta utförande uppgifter som annars brukar kräva betydligt större maskiner. Hög lyftkapacitet och ett högkvalitativt hydraulsystem medverkar till att maskinen klarar arbetsuppgifter som materialtransporter och positionering på ett sätt som annars brukar kräva större maskiner, säger Magnus Täljemark.

Ett urval olika grävaggregat och belysningsalternativ samverkar tillsammans med bland annat möjligheter att komplettera med extra stödben och schaktblad till att maskinen kan skräddarsys till en mängd olika arbetsuppgifter.

Yanmar lägger annars mycket krut på sina Vio-maskiner som klarar svängen helt innanför bandbredden, men den hetaste grävmaskinen i montern var nog ändå företagets SV60, en bandgrävare på ungefär 5,6 ton som knappt hann rulla ut från fabriksgolvet innan den kördes till Sverige där de sydsvenska entreprenörerna var bland de första i världen att få bekanta sig med nykomlingen.

– SV60 är svaret på en resa vi gjorde bland svenska entreprenörer för fyra-fem år sedan tillsammans med ett gäng japaner från Yanmar. Det är mycket synpunkterna från de svenska maskinförarna som fått styra utvecklingsarbetet som leddes från St Dizier. I praktiken är resultatet en maskin utvecklad i Europa för den europeiska marknaden, vilket bland annat satt sin prägel på ett helt nytt hyttkoncept med en mycket genomtänkt förarmiljö. Dessutom fyller den ett hål i produktutbudet där vi tidigare haft en femtonsmaskin, säger Magnus Täljemark.

Kraften hämtas från en av Yanmars egna fyrcylindriga motorer på 45 hästkrafter och grävdjupet anges till strax under fyra meter. Med en bredd strax under två meter och en höjd som anges till 2,55 meter är det inte orimligt att den kommer att synas i exempelvis innerstadsjobb där utrymmena är begränsade när den börjar levereras under nästa år.

På lastarsidan koncentrerades mycket intresse till Kramers eldrivna fyratons hjullastare 5055e som tidigare presenterats i Leveranstidningen Entreprenad. Den lanserades för en bredare publik på förra årets Bauma, men visades nu på mässa i Sverige för första gången.

– Det var roligt att se hur besökarna samlades kring maskinen. Miljöintresset är stort bland de svenska maskinentreprenörerna och eftersom maskinens prestanda är minst likvärdig med motsvarande lastare med konventionell dieseldrift blir den naturligtvis ett konkurrenskraftigt alternativ. Två elmotorer, en för drivlinan och en för hydraulsystemet, arbetar oberoende av varandra för att kunna ge ett konstant vridmoment – från stillastående till maxfart på drivmotorn och från ingen last till max belastning på hydraulmotorn.

Laddas maskinen under natten samt under frukost- och lunchpauserna ska den dessutom kunna vara igång under en hel arbetsdag, säger Martin Täljemark, säljare på Wiklund Trading.

Ett företag som var snabbt att hugga på den eldrivna lastaren var sydsvenska Norrvidinge vars vd Martin Nilsson var på rejält köphumör för att förstärka sin flotta med uthyrningsmaskiner. Även monterkompisen B110W fanns med på inköpslistan liksom ett par bandschaktare från Case.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Reportage
T-schakts tyska fullträff

"Många tycker att Trafikverket inte är så innovativt men nu har de verkligen provat något nytt."

Byggsektorn bland de bättre med kompetensutveckling

Bygg- och fastighetssektorn hör till de bättre vad gäller kompetensutveckling bland privatanställda tjänstemän.

Skoogs fixar bränsle till gruvverksamhet

Hamnjobb för 187 miljoner

Sydafrikansk gruva satsar svenskt

Kompakt arm på ny klippare

Ystamaskiner kommer att premiärvisa nya Spearhead Twiga Kompakt 360 på Elmia Lantbruk.

Nyhetsbrev

Tåligare plogar

En ny svepform ska få snön att rulla bättre i Drivex nya plogar som dessutom fått smalare spetsfunktion och fjädrade skärhållare.

Arkiv

Så bidrar Norconsult till energimålen

Bland annat så projekterar bolaget Jämtkrafts vindkraftsprojekt Rätanklustret.

Smart idé ska minska järnvägsunderhållet

En patenterad lösning som utlovas minska slitage på utsatta punkter längs järnvägen har utarbetats vid Luleå tekniska universitet.

Ledare: Väntad rysare

Rätt maskin på rätt plats

Totalkostnaden för ägandet blir allt viktigare för maskinägarna - och därmed även för tillverkarna.

Älvsbyhus lägger ner fabrik

De skärpta reglerna för bostadsköp får skulden när Älvsbyhus nu lägger ner fabriken i värmländska Vålberg.

Gruvmaskin i glaslabyrint

”Kör inte lastmaskin i glashus” är ett motto som Sandvik högaktningsfullt struntade i när företaget ville visa vad deras självkörande fordon går för.

Den nya bron över Skellefteälven tar form

Arbetet med den nya bron i centrala Skellefteå går framåt. Skellefteå kommun förbereder ansökan till mark- och miljödomstolen om att få bygga i vattnet.

Nya norska plogar

Norska plogar som utlovas kasta både högt och långt, även i låga hastigheter, visades för första gången på Load up North.

Reportage
Linda och Rikard tog fram en egen plog

"Vi ville kunna snödika och kantskära vid behov, vi ville också kunna ta hela vägen i ett svep med hjälp av en sidovinge."

Storsatsning på elnätet i Stockholm

Sweco ska genomför förstudier på hur elnätet kan byggas ut.

AF Gruppen bygger ut Älmhults vattenverk

Projektet ska stå färdigt till 2021.

Branchkändis byter bransch

Regionens bästa ballast utlovas när vägteknikexperten Johan Granlund tar över som produktionschef på HGAB.

Hon är ny distriktschef i Cementa region Syd

Kommer närmast från Beijer Bygg.

Karlshamn, Örebro eller Gävle kan få Sveriges nya elvägssystem

Trafikverket har presenterat sin rapport över en möjlig pilotverksamhet för elväg i större skala.

2

Förödande bostadspolitik

Amorteringskrav och flyttskatt pekas ut som två stora orsaker till dagens inlåsningseffekter på bomarknaden.

5G banar väg för autonoma maskiner

Självkörande entreprenadmaskiner är ingen utopi i dag. Inte minst Volvo CE ligger långt framme i utvecklingen, och nu tas ytterligare ett steg genom ett samarbete med Telia som bjuder in några utvalda partners att testa och utveckla mobil 5G-teknik.

Rekordfå arbetssjukdomar bland byggare

Arbetssjukdomarna inom byggverksamheten har gått ner kraftigt under 2000-talet och är nu nere på sin lägsta nivå någonsin, enligt byggarbetsgivarna.

Gruvdäck ska stå pall

”Trasigt adblue-system kan bli ekonomisk ruin”

De bygger adblue-system som håller måttet

Infartsled smalnas av när Amiralsstaden tar form

Första spadtaget till Norrbotniabanan är taget

Kompositpanel för tunga laster

Sortera Materials förvärvar MTIB

Svevia stöldskyddar maskiner – med dna-märkning

Se alla Företagens egna nyheter

Linotol bakom Sveriges ljusaste betonggolv

Programmet för Stålbyggnadsdagen 2018 är klart!

Constructor lanserar appen RackCheck

Jackon har öppnat nytt kompetenscenter

GT Trading Entreprenadmaskiner AB förstärker sitt säljteam

Stororder till Linotol när Lidl bygger nytt logistikcenter

Upptäck KIPP`s breda sortiment av maskinfötter

Tack alla besökare i vår monter på Elmia Lastbil!

Vi flyttar till ny adress i Stockholm

Årets innovation i Östergötland!

Ny broschyr: Fortlöpande tillsyn

Låt oss presentera Erik Westerlund

Lexus väljer TRICO!

Unik transmissionsolja

Ändringarna i standarden SS-EN 1090-2:2018

Ny innovativ baklampa i LED med patenterad progressiv indikator från Ferdfelt!

Payback Lubricants hos Drivknuten.se

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

Träffa oss på Elmia LASTBIL 2018 nu i veckan!

Entreprenad Live 6-8 september 2018

Lagerrensning!

Nya produktkatalogen för standard- och fixturelement har äntligen kommit!

Lästips i sommar! KmK Instruments nya mätdonskatalog

Metso har slutfört förvärvet av P.J. Jonsson & Söner

Med Sandvik Plant Solutions introduceras tre nya sätt att köpa kross- och s...

Sänd till en kollega

0.191