Wiklund fortsätter sin offensiv

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Lika offensivt som Yanmar är i sin breddning av produktprogrammet lika offensivt är Wiklund Trading i Sverige. På Entreprenad Live syntes satsningen i form av bland annat en eldriven hjullastare, världspremiär för en sex tons bandgrävare och en hjulgrävare ur det nyligen förvärvade Terex-programmet.

Ring Knutstorp. När Yanmar förvärvade Terex tillverkning av kompaktmaskiner i Tyskland innebar det att företaget kunde komplettera sin tillverkning av minigrävare i Frankrike med tillverkning av bland annat hjullastare och hjulgrävare som tidigare gick under varumärket Schaeff i Europa.

- Vi fick därmed en betydelsefull breddning av vårt program med intressanta maskintyper. Tills vidare jobbar vi dock vidare med dubbla sälj- och serviceorganisationer. De nya maskinerna tillverkas i både Yanmars och Schaeffs färger och respektive organisation jobbar vidare med samma försäljnings- och serviceorganisation som tidigare. Däremot har vi avslutat samarbetet med slovakiska Way Industries som tillverkat skidsteers åt oss, säger Magnus Täljemark som är försäljningschef i Europa för Yanmar och numer även för Schaeffs produkter.

Besökarna kunde själva ta del av de båda alternativen i Sundahl Maskins respektive Wiklund Tradings montrar där det fanns exempel på grävmaskiner med såväl Schaeffs som Yanmars varumärken.

En av inryckarna i Wiklunds monter var hjulgrävaren B110W som väger in kring elva ton och är försedd med en turbodieselmotor från

Deutz på 85 kilowatt (116 hästkrafter). Modellen är den största i en serie på tre där de två minsta väger ungefär 7,5 respektive 9,5 ton.

Elvatonnaren klarar trots sitt kompakta utförande uppgifter som annars brukar kräva betydligt större maskiner. Hög lyftkapacitet och ett högkvalitativt hydraulsystem medverkar till att maskinen klarar arbetsuppgifter som materialtransporter och positionering på ett sätt som annars brukar kräva större maskiner, säger Magnus Täljemark.

Ett urval olika grävaggregat och belysningsalternativ samverkar tillsammans med bland annat möjligheter att komplettera med extra stödben och schaktblad till att maskinen kan skräddarsys till en mängd olika arbetsuppgifter.

Yanmar lägger annars mycket krut på sina Vio-maskiner som klarar svängen helt innanför bandbredden, men den hetaste grävmaskinen i montern var nog ändå företagets SV60, en bandgrävare på ungefär 5,6 ton som knappt hann rulla ut från fabriksgolvet innan den kördes till Sverige där de sydsvenska entreprenörerna var bland de första i världen att få bekanta sig med nykomlingen.

– SV60 är svaret på en resa vi gjorde bland svenska entreprenörer för fyra-fem år sedan tillsammans med ett gäng japaner från Yanmar. Det är mycket synpunkterna från de svenska maskinförarna som fått styra utvecklingsarbetet som leddes från St Dizier. I praktiken är resultatet en maskin utvecklad i Europa för den europeiska marknaden, vilket bland annat satt sin prägel på ett helt nytt hyttkoncept med en mycket genomtänkt förarmiljö. Dessutom fyller den ett hål i produktutbudet där vi tidigare haft en femtonsmaskin, säger Magnus Täljemark.

Kraften hämtas från en av Yanmars egna fyrcylindriga motorer på 45 hästkrafter och grävdjupet anges till strax under fyra meter. Med en bredd strax under två meter och en höjd som anges till 2,55 meter är det inte orimligt att den kommer att synas i exempelvis innerstadsjobb där utrymmena är begränsade när den börjar levereras under nästa år.

På lastarsidan koncentrerades mycket intresse till Kramers eldrivna fyratons hjullastare 5055e som tidigare presenterats i Leveranstidningen Entreprenad. Den lanserades för en bredare publik på förra årets Bauma, men visades nu på mässa i Sverige för första gången.

– Det var roligt att se hur besökarna samlades kring maskinen. Miljöintresset är stort bland de svenska maskinentreprenörerna och eftersom maskinens prestanda är minst likvärdig med motsvarande lastare med konventionell dieseldrift blir den naturligtvis ett konkurrenskraftigt alternativ. Två elmotorer, en för drivlinan och en för hydraulsystemet, arbetar oberoende av varandra för att kunna ge ett konstant vridmoment – från stillastående till maxfart på drivmotorn och från ingen last till max belastning på hydraulmotorn.

Laddas maskinen under natten samt under frukost- och lunchpauserna ska den dessutom kunna vara igång under en hel arbetsdag, säger Martin Täljemark, säljare på Wiklund Trading.

Ett företag som var snabbt att hugga på den eldrivna lastaren var sydsvenska Norrvidinge vars vd Martin Nilsson var på rejält köphumör för att förstärka sin flotta med uthyrningsmaskiner. Även monterkompisen B110W fanns med på inköpslistan liksom ett par bandschaktare från Case.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Reportage
Håkan hittade hem

En teleskoplastare fick Håkan Olofsson att hitta gnistan igen, entreprenören sadlade om till maskinleverantör och säljer nu både italienska, amerikanska och koreanska maskiner. – Min styrka är att jag vet hur man använder maskinerna.

Kraftigt minskat bostadsbyggande

Bostadsbyggandet faller nu snabbt. Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport förutspår en minskning med ungefär en tredjedel från 2017 till 2019. Möjligheten att erbjuda en bostad till elva miljoner invånare år 2025 blir allt mindre.

Nytt grepp för Maskino

Maskino startar webbshop för grävmaskiner, den som handlar erbjuds dessutom fast månadskostnad i tre år oavsett hur mycket maskinen går. "Kubota ligger i teknologisk framkant och det ska vi på Maskino också göra".

Han blir tillförordnad vd på Higab

Kommer närmast från Granit Management.

Jula köper Dryport Skaraborg

Tågterminalen Dryport Skaraborg i Falköping köps upp av Jula. Terminalen är redan en central del i företagets logistikkedja och nu ska den utvecklas vidare.

De bygger Sveriges modernaste tågdepå

Projektet är det största någonsin för Norrköpingsbolaget.

Nyhetsbrev

Nu ska Sundsvall få en ny "Storbro"

Bygget som ersätter den 82-åriga Storbron beräknas vara klart 2020.

Arkiv

Maskinleverantörerna växer i het marknad

Björn Bäckström kan se ljust på framtiden. Som vd för branschföreningen Maskinleverantörerna kan han konstatera att maskinförsäljningen i Sverige nådde all time high under 2017. Samtidigt växer medlemsantalet och vårens entreprenadmaskinmässa på Solvalla är fullbokad – igen.

Se när Trafikverket utför världens största bergsspräckning

Metoden är unik och det finns endast sex verktyg i hela världen.

Regeringen vill förlänga korridor till Norrland

När EU reviderar stomnätskorridorerna vill regeringen få en förlängning som inkluderar Norrland.

Svegs flygplats kan rustas upp för miljonbelopp

Asfaltering är en av de mest aktuella investeringarna.

Trejon på offensiven i Finland

Ett förstärkt samarbete med den finska maskinleverantören Turun Konekeskus gör att Trejon nu får tillgång till ett rikstäckande försäljningsnätverk i Finland för sitt skogsprogram. Förhoppningen är en mer än fördubblad omsättning i Finland.

Ramboll klimatanpassar Göteborg

Efter översvämningarna i Malmö och Köpenhamn vill Göteborgs stad vara tidigt ute.

Avtagbart motorpaket – ett lyft för ekonomi och miljö

Efter många om och men kan Keestracks krossverk fås med avtagbart motorpaket.

Allt fler maskinköp sker online

Parallellt med försäljningen av nya maskiner sker en omfattande begagnathandel. Ett sätt är via auktioner med Ritchie Bros som global dominant. Inte minst med de nordiska länderna i fokus fortsätter den kanadensiska auktionsjätten satsningen på onlinebaserad verksamhet.

Högre krav i Enköping

Svevia fortsätter att ta hand om Enköpings driftområde, med 85 mil väg och en pulserande Europaväg. "Säkerhetsnivån på E18 kommer att bli den högsta från och med nästa säsong då Trafikverket valt att höja kraven från klass två till klass ett".

Nu ska Västerås hamn saneras – kan lukta illa

Notan väntas landa på 37,6 miljoner kronor.

Han blir ny vd för Persson Hyrmaskiner

Den nya vd:n kommer närmast från Porsche Center i Göteborg.

Här är järnvägsprojektet i Göteborg som ska komplettera Västlänken

Bangården vid Olskroken kommer att få ett rejält lyft de kommande åren.

Nu får Västlänken prövningtillstånd om verkställighet

Det massiva tunnelbygget har tagit ännu ett steg närmare verklighet.

Årets vinter ett dråpslag för tusentals tåg

Snö och kyla har gjort att dubbelt så många tåg hamnat på verkstad.

Sopsaltare – framtiden för Stockholms snöröjning

Tester på utvalda trottoarer i huvudstaden bådar gott för framtiden.

Omvälvande planer för Lund

Genom att bygga en underjordisk järnvägsstation och täcka över spårområdet frigörs en yta stor som 40 fotbollsplaner i centrala Lund. Förslaget som tagits fram av Sweco kan ge plats för omkring 2 500 boende samt lokaler för kontor, service och handel.

Bostadsbyggandet oroar byggkonsulter

2017 blev ett bra år för de byggtekniska konsulterna. En undersökning gjord av Industrifakta visar dock att en stor del av företagsledningarna befarar en avmattning i bostadsbyggandet under 2018.

Nya fartkameror mellan Slätte och Hova

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Unibap får order på 1,8 miljoner kronor

Peab Asfalt köper västsvensk konkurrent

Fassi Group ställer ut på IFAT-mässan – tillsammans med Cranab och Marrel

Trafikverket utvärderar fossilfrihet för fartyg

Industrispåret från Norviks hamn byggs i år

Vägarbetaren Timmy Edström slog sönder vindruta – får boten betald

Transschakt utökar maskinparken med hjulgrävare från Hitachi

Trafikverket kan få tillbaka ansvaret för järnvägen

Hansén Bil & Maskin växer – bygger ny anläggning

Bro i Karlstad stängs av för tung trafik

Se alla Företagens egna nyheter

Kedjeuppdrag

Nummer 1-2018 av tidningen stålbyggnad är ute nu

GT Trading Maskiner AB

Kardan till Nissan Navara

Nytt namn förstärker positionen som ledande förvaringsproducent

Ny anställning!

Automatisering för E-handel

Kardaner till Nissan Navara

Över 300 kardanaxlar i lager

Kipp´s "Clamping technology" katalog 2018, ute nu!

Steelwrist dubblerar produktionskapaciteten och flyttar verksamheten till Rosersberg

Personal nytt!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

LINAK lanserar kraftfull lyftpelare för arbetsstationer inom industrin

Kipp´s nya "Clamping technology" katalog, 2018

Begagnad IPN Paternoster till salu!

Saltängen fortsätter

Återkommande

LINAK presenterar det enkla sättet att välja rätt rörelselösning

Saltängen presenterar - ny digital lösning

El-teleinriktad TEKNIKER

Varmt välkommen till vår workshop!

Kunderna krossar berg

KIPP`s rattar, vevar och positionsvisare

Jackon nominerad till årets Finfoleverantör

Sänd till en kollega

0.276