Wiklund fortsätter sin offensiv

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Lika offensivt som Yanmar är i sin breddning av produktprogrammet lika offensivt är Wiklund Trading i Sverige. På Entreprenad Live syntes satsningen i form av bland annat en eldriven hjullastare, världspremiär för en sex tons bandgrävare och en hjulgrävare ur det nyligen förvärvade Terex-programmet.

Ring Knutstorp. När Yanmar förvärvade Terex tillverkning av kompaktmaskiner i Tyskland innebar det att företaget kunde komplettera sin tillverkning av minigrävare i Frankrike med tillverkning av bland annat hjullastare och hjulgrävare som tidigare gick under varumärket Schaeff i Europa.

- Vi fick därmed en betydelsefull breddning av vårt program med intressanta maskintyper. Tills vidare jobbar vi dock vidare med dubbla sälj- och serviceorganisationer. De nya maskinerna tillverkas i både Yanmars och Schaeffs färger och respektive organisation jobbar vidare med samma försäljnings- och serviceorganisation som tidigare. Däremot har vi avslutat samarbetet med slovakiska Way Industries som tillverkat skidsteers åt oss, säger Magnus Täljemark som är försäljningschef i Europa för Yanmar och numer även för Schaeffs produkter.

Besökarna kunde själva ta del av de båda alternativen i Sundahl Maskins respektive Wiklund Tradings montrar där det fanns exempel på grävmaskiner med såväl Schaeffs som Yanmars varumärken.

En av inryckarna i Wiklunds monter var hjulgrävaren B110W som väger in kring elva ton och är försedd med en turbodieselmotor från

Deutz på 85 kilowatt (116 hästkrafter). Modellen är den största i en serie på tre där de två minsta väger ungefär 7,5 respektive 9,5 ton.

Elvatonnaren klarar trots sitt kompakta utförande uppgifter som annars brukar kräva betydligt större maskiner. Hög lyftkapacitet och ett högkvalitativt hydraulsystem medverkar till att maskinen klarar arbetsuppgifter som materialtransporter och positionering på ett sätt som annars brukar kräva större maskiner, säger Magnus Täljemark.

Ett urval olika grävaggregat och belysningsalternativ samverkar tillsammans med bland annat möjligheter att komplettera med extra stödben och schaktblad till att maskinen kan skräddarsys till en mängd olika arbetsuppgifter.

Yanmar lägger annars mycket krut på sina Vio-maskiner som klarar svängen helt innanför bandbredden, men den hetaste grävmaskinen i montern var nog ändå företagets SV60, en bandgrävare på ungefär 5,6 ton som knappt hann rulla ut från fabriksgolvet innan den kördes till Sverige där de sydsvenska entreprenörerna var bland de första i världen att få bekanta sig med nykomlingen.

– SV60 är svaret på en resa vi gjorde bland svenska entreprenörer för fyra-fem år sedan tillsammans med ett gäng japaner från Yanmar. Det är mycket synpunkterna från de svenska maskinförarna som fått styra utvecklingsarbetet som leddes från St Dizier. I praktiken är resultatet en maskin utvecklad i Europa för den europeiska marknaden, vilket bland annat satt sin prägel på ett helt nytt hyttkoncept med en mycket genomtänkt förarmiljö. Dessutom fyller den ett hål i produktutbudet där vi tidigare haft en femtonsmaskin, säger Magnus Täljemark.

Kraften hämtas från en av Yanmars egna fyrcylindriga motorer på 45 hästkrafter och grävdjupet anges till strax under fyra meter. Med en bredd strax under två meter och en höjd som anges till 2,55 meter är det inte orimligt att den kommer att synas i exempelvis innerstadsjobb där utrymmena är begränsade när den börjar levereras under nästa år.

På lastarsidan koncentrerades mycket intresse till Kramers eldrivna fyratons hjullastare 5055e som tidigare presenterats i Leveranstidningen Entreprenad. Den lanserades för en bredare publik på förra årets Bauma, men visades nu på mässa i Sverige för första gången.

– Det var roligt att se hur besökarna samlades kring maskinen. Miljöintresset är stort bland de svenska maskinentreprenörerna och eftersom maskinens prestanda är minst likvärdig med motsvarande lastare med konventionell dieseldrift blir den naturligtvis ett konkurrenskraftigt alternativ. Två elmotorer, en för drivlinan och en för hydraulsystemet, arbetar oberoende av varandra för att kunna ge ett konstant vridmoment – från stillastående till maxfart på drivmotorn och från ingen last till max belastning på hydraulmotorn.

Laddas maskinen under natten samt under frukost- och lunchpauserna ska den dessutom kunna vara igång under en hel arbetsdag, säger Martin Täljemark, säljare på Wiklund Trading.

Ett företag som var snabbt att hugga på den eldrivna lastaren var sydsvenska Norrvidinge vars vd Martin Nilsson var på rejält köphumör för att förstärka sin flotta med uthyrningsmaskiner. Även monterkompisen B110W fanns med på inköpslistan liksom ett par bandschaktare från Case.Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Han ropade hem svarta grävaren

Maskinia avslöjar nu vem som vann auktionen och var Doosan DX140W-5 Black Edition numera hör hemma. "Jag blev mycket glad när jag såg att det var jag som till slut tog hem maskinen, säger vinnaren".

Svenska Maskinmässan 2018
Jättemixer för blöta massor

När en ny produkt ska lanseras räcker det ibland inte att få entreprenörerna att köpa den – beställarna måste också inse att den behövs, ett uppdrag Allu Sverige tagit på allvar.

Här är regeringens infrasturtursatsningar i Väst

Läs hela listan över projekten som regeringen vill finansiera.

Svenska Maskinmässan 2018
Blixtrande nyheter från Ljungby

Ljungby Maskin gungar vidare, nu med bättre belysning – ett led i företagets säkerhetstänk. "Det är viktigt att synas bättre till exempel vid vägarbeten".

Svenska Maskinmässan 2018
Tigon ska ut i verkligheten

Steg IV-motor, drivna järnvägshjul och ett nytt styrsystem är några av finesserna på Huddigs nya serie 1260D. Företaget avslöjar också att Tigon ska testas i verkligheten nästa år.

Nyhetsbrev

Svenska Maskinmässan 2018
OP System visade bredden

En nedstrippad sikt, en materialhanterare som går på el och en betongsax med mer kraft i cylindrarna stod att finna när OP System ställde ut på Svenska Maskinmässan.

Arkiv

Han tar över i Helsingborgs hamn

Blir ny vd efter Niels Vallø.

Strängnäs ska modernisera reningsverk – beräknas kosta 350 miljoner kronor

Oppositionen i kommunen kritisk: "Vi vill att Sevabs tjänstemän tar fram ett par tre alternativ som vi i fullmäktige kan ta ställning till"

Nyab tecknar kontrakt med Lkab

Företaget ska bygga ny dricksvattenreservoar.

Han blir ny anläggningschef på Göteborgs hamn

"Min ambition är att Göteborgs hamn skall ha en infrastruktur som stärker hamnens konkurrenskraft"

Riksdagen röstar om entreprenörsansvar imorgon – Byggnads är positiva

Den eventuella lagen kommer även bli underlag i reviderade kollektivavtal.

Reportage
Snillrikt samarbete i Stäket

Hjulgrävare och bandgrävare delar broderligt på bördan när en 20 ton tung och 140 meter lång fjärrvärmeledning lanseras ut i Stäketsundet, den enda vattenpassagen när 23 kilometer transitledning ska ner i backen.

Svenska Maskinmässan 2018
Uppsving för hjulgrävare

Hjulgrävarna tar för sig i städerna, det hävdar Wacker Neuson som också ser ett allt större intresse för företagets emissionsfria maskiner.

Svenska Maskinmässan 2018
Nordiska krav uppfylldes

Keestracks avlyftbara motorpaket är en finess som har sin grund i krav från norska och svenska kunder. "Det var ett önskemål från marknaden som vi förde vidare till Keestrack, säger Per-Olav Fredheim."

Svenska Maskinmässan 2018
Intelligent konkross från Metso

Multiaction utlovas när Metso kombinerat det bästa från två serier i en helt ny konkross.

Vässad maskinförarutbildning i Skellefteå

Den utbildning av maskinförare som bedrivs vid Anderstorpsgymnaseiet i Skellefteå vässas i höst genom ett samarbete med ME-skolan.

Svenska Maskinmässan 2018
Teleskoplastare får nya kamrater

Teleskoplastarna i Hüllert Maskins monter fick i år sällskap av systerföretaget Svenska Jekkos minikranar.

Växande borrkärnearkiv

6 000 kvadratmeter ska bli 10 000 när det nationella borrkärnearkivet i Malå byggs ut.

Mindre plusvärden med perifera stationer

En färsk forskningsrapport visar att perifera stationer ökar bilresandet och minskar incitamenten för ny bebyggelse.

Svenska Maskinmässan 2018
Enkel totalstation från Topcon

Mätkonsulter växer inte på träd konstaterar Blinken Tools och rekommenderar ett nytt instrument som entreprenören kan ratta själv, en enklare totalstation som ställer in sig själv.

Svenska Maskinmässan 2018
Extra allt för svenska entreprenörer

JCB:s Nordic edition blir standard på nya X-grävarna, Hydradig och samtliga hjullastare. "En fullt utrustad brittisk maskin är standard för oss".

Svenska Maskinmässan 2018
Sega stubbar kan klippas

När stubbfräsen inte förslår kan en stubbklipp komma väl till pass, Amas Svenska AB hade en ny modell med sig till mässan, företaget visade också en magnet med tänder och en uppsjö nya spårfräsar.

Tre premiärer från Keestrack på Maskinmässan

"Vi hade fantastiska mässdagar på Solvalla och är väldigt glada för alla besökare"

Svenska Maskinmässan 2018
Batteripadda i ny generation

Batteridriven vibroplatta mötte stort intresse

Världens längsta linbana avstängd för betongprover

563 miljoner i stöd till tågtransporter

Hüllert blir agent för Arccon

Sagax bygger lager i Bromma

Svenska Maskinmässan 2018
Enkät: Vi tar tempen på Svenska Maskinmässans utställare

Grönt ljus för ny tunnelbana i Stockholm

Svenska Maskinmässan 2018
Inga fler ormbon

Hüllert stärker säljorganisationen

Uddevalla hamn väljer Melicon

Se alla Företagens egna nyheter

3 snabba

NOVOnox Hygienic

Plockstationer & Lean Ställage TRILOGIQ

Tomas Staaf förstärker teamet som affärsområdeschef i Stockholm

Beställ ID06-regbox i dag och få de första 3 månaderna gratis!

DISAB Group förvärvar HYR IN Gruppen

Ny toppmodern lastbilsverkstad för Borås Bil Lastvagnar

Träffa Metsos krossexperter på Solvalla

Ytterligare Bauhaus-uppdrag för Linotol

DISAB Vacuum Technology sålde maskiner på IFAT mässan i München, Tyskland.

TOTAL lanserar ny toppmodern produkt!

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

Nummer 2-2018 av tidningen stålbyggnad är ute

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Maskin Mekano visar nyheter på Svenska Maskinmässan

DISAB Vacuum Technology AB stärker organisationen

Saltängen söker!

Stororder för Rusta

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Nu har vi hittat ytterligare en stjärna till vårt säljteam - vilken tur vi ...

Digitalt dokumentationssystem hjälper byggbranschens jättar

TOTAL firar viktigt samarbete

Ny Toyota Hilux drivaxel och kardan

Ny olja för klassiska bilar

Sänd till en kollega

0.161