Wiklund fortsätter sin offensiv

| Av Morgan Andersson | Tipsa redaktionen

Lika offensivt som Yanmar är i sin breddning av produktprogrammet lika offensivt är Wiklund Trading i Sverige. På Entreprenad Live syntes satsningen i form av bland annat en eldriven hjullastare, världspremiär för en sex tons bandgrävare och en hjulgrävare ur det nyligen förvärvade Terex-programmet.

Ring Knutstorp. När Yanmar förvärvade Terex tillverkning av kompaktmaskiner i Tyskland innebar det att företaget kunde komplettera sin tillverkning av minigrävare i Frankrike med tillverkning av bland annat hjullastare och hjulgrävare som tidigare gick under varumärket Schaeff i Europa.

- Vi fick därmed en betydelsefull breddning av vårt program med intressanta maskintyper. Tills vidare jobbar vi dock vidare med dubbla sälj- och serviceorganisationer. De nya maskinerna tillverkas i både Yanmars och Schaeffs färger och respektive organisation jobbar vidare med samma försäljnings- och serviceorganisation som tidigare. Däremot har vi avslutat samarbetet med slovakiska Way Industries som tillverkat skidsteers åt oss, säger Magnus Täljemark som är försäljningschef i Europa för Yanmar och numer även för Schaeffs produkter.

Besökarna kunde själva ta del av de båda alternativen i Sundahl Maskins respektive Wiklund Tradings montrar där det fanns exempel på grävmaskiner med såväl Schaeffs som Yanmars varumärken.

En av inryckarna i Wiklunds monter var hjulgrävaren B110W som väger in kring elva ton och är försedd med en turbodieselmotor från

Deutz på 85 kilowatt (116 hästkrafter). Modellen är den största i en serie på tre där de två minsta väger ungefär 7,5 respektive 9,5 ton.

Elvatonnaren klarar trots sitt kompakta utförande uppgifter som annars brukar kräva betydligt större maskiner. Hög lyftkapacitet och ett högkvalitativt hydraulsystem medverkar till att maskinen klarar arbetsuppgifter som materialtransporter och positionering på ett sätt som annars brukar kräva större maskiner, säger Magnus Täljemark.

Ett urval olika grävaggregat och belysningsalternativ samverkar tillsammans med bland annat möjligheter att komplettera med extra stödben och schaktblad till att maskinen kan skräddarsys till en mängd olika arbetsuppgifter.

Yanmar lägger annars mycket krut på sina Vio-maskiner som klarar svängen helt innanför bandbredden, men den hetaste grävmaskinen i montern var nog ändå företagets SV60, en bandgrävare på ungefär 5,6 ton som knappt hann rulla ut från fabriksgolvet innan den kördes till Sverige där de sydsvenska entreprenörerna var bland de första i världen att få bekanta sig med nykomlingen.

– SV60 är svaret på en resa vi gjorde bland svenska entreprenörer för fyra-fem år sedan tillsammans med ett gäng japaner från Yanmar. Det är mycket synpunkterna från de svenska maskinförarna som fått styra utvecklingsarbetet som leddes från St Dizier. I praktiken är resultatet en maskin utvecklad i Europa för den europeiska marknaden, vilket bland annat satt sin prägel på ett helt nytt hyttkoncept med en mycket genomtänkt förarmiljö. Dessutom fyller den ett hål i produktutbudet där vi tidigare haft en femtonsmaskin, säger Magnus Täljemark.

Kraften hämtas från en av Yanmars egna fyrcylindriga motorer på 45 hästkrafter och grävdjupet anges till strax under fyra meter. Med en bredd strax under två meter och en höjd som anges till 2,55 meter är det inte orimligt att den kommer att synas i exempelvis innerstadsjobb där utrymmena är begränsade när den börjar levereras under nästa år.

På lastarsidan koncentrerades mycket intresse till Kramers eldrivna fyratons hjullastare 5055e som tidigare presenterats i Leveranstidningen Entreprenad. Den lanserades för en bredare publik på förra årets Bauma, men visades nu på mässa i Sverige för första gången.

– Det var roligt att se hur besökarna samlades kring maskinen. Miljöintresset är stort bland de svenska maskinentreprenörerna och eftersom maskinens prestanda är minst likvärdig med motsvarande lastare med konventionell dieseldrift blir den naturligtvis ett konkurrenskraftigt alternativ. Två elmotorer, en för drivlinan och en för hydraulsystemet, arbetar oberoende av varandra för att kunna ge ett konstant vridmoment – från stillastående till maxfart på drivmotorn och från ingen last till max belastning på hydraulmotorn.

Laddas maskinen under natten samt under frukost- och lunchpauserna ska den dessutom kunna vara igång under en hel arbetsdag, säger Martin Täljemark, säljare på Wiklund Trading.

Ett företag som var snabbt att hugga på den eldrivna lastaren var sydsvenska Norrvidinge vars vd Martin Nilsson var på rejält köphumör för att förstärka sin flotta med uthyrningsmaskiner. Även monterkompisen B110W fanns med på inköpslistan liksom ett par bandschaktare från Case.

Mer om:


Håll dig uppdaterad med Entreprenad
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Uddevallaföretag gör stort kabeluppdrag

Trolk el och tele AB har fått uppdrag av Ellevio att gräva ner närmare 20 mil elkabel på Orust i deras moderniseringsprocess.

Dubbelt så stort i Gävle

Gävle hamn byggs ut för 700 miljoner, det som redan uppges vara Ostkustens största containerhamn ska bli dubbelt så stor. "Våra omfattande nyinvesteringar skapar helt nya förutsättningar för det som jag gärna kallar Stockholms Norra Hamn".

Kärnkraftskontrakt för Veidekke

Bra läsning hela året!

Svårt att hitta julklappar? Ett riktigt bra tips kommer här!

Utredningsledare utsedd inför slutförvaring av processavfall

Digitala backspeglar ökar säkerheten

Utökade synfält och minskat behov av kropps- och huvudrörelser är bara ett par av de fördelar som konstaterats om lastbilarnas konventionella backspeglar byts ut mot digitala. Enligt planerna lanseras produkten på marknaden under 2018.

Nyhetsbrev

Miljardsatsning på nytt gjuteri

Scania ska investera 1,5 miljarder kronor i ett helt nytt gjuteri i Södertälje. Därmed lämnar gjuteriet sin plats som granne till huvudkontoret.

Arkiv

S:t Eriks förvärvar Vinninga cementvarufabrik

Egen distribution ska stärka Atlas Copco i centrala USA

Ökad tillgång på bindemedel för betong

Starkt jobbat av småföretagen

Göteborg förbereder för autonoma fordon

Mjukvaror i samverkan ger effektivare grävjobb

Nästa steg för Forsmarks slutförvar

Ansökningarna om utbyggnad av Forsmarks slutförvaring har kungjorts av Mark- och miljödomstolen samt Strålsäkerhetsmyndigheten. Därmed går ansökan in i nästa fas.

Sandbäckens köper VVS-företag

Sveriges maskinentreprenörer förutspås en lysande framtid

2017 har utvecklats till ett rekordår för de svenska maskinentreprenörerna, men rekordet kommer att slås redan 2018. Den bedömningen gör Maskinentreprenörerna som förutspår att framtidsutsikterna i branschen är bland de bästa inom näringslivet.

NCC vinstvarnar

Avsättningar, omorganiseringskostnader och avgångsvederlag kommer att belasta NCC resultat i fjärde kvartalet, där rörelseresultatet beräknas hamna runt noll.

Första halvmiljonen passerad

Hälsa på hälsingen

Har ni träffat Jonas Jonsson än? Om inte får ni säkert chansen snart, Leveranstidningen Entreprenads nya mediechef är ivrig att få lära känna branschen. – Jag måste ut i myllan!

Full styrka med 40-årig triangel

Det är nu 40 år sedan de första serietillverkade D10:orna lämnade Caterpillars fabriksgolv. Med sin storlek och med det förhöjda drivhjulet erbjöds marknaden en bandschaktare som inte var någon annan lik.

Steelwrist förbereder dubbel produktion

Steelwrist flyttar under 2018 in i nya lokaler i Rosersberg där bland annat en helautomatisk bearbetningsanläggning hjälper till att dubblera produktionskapaciteten.

Gruvdrift i Pajala återupptas i sommar

Sommaren 2018 ska verksamheten vid Northland Resources nedsläckta gruva i Kaunisvaara vara i gång igen. Det hoppas i varje fall nystartade Kaunis Iron som räknar med att verksamheten kommer att sysselsätta drygt 300 personer.

Reportage
Tatran tar täten

"Vi kunde se hur de pendlande axlarna stod ut åt alla håll – det kändes helt underbart."

Bättre utblick ger säkrare lossning

Lindes nya gaffelspridnings- och sidoförskjutningsaggregat View, ska förbättra förarens synfält vid lastning och lossning.

Nästan hundra i Jönköping

Vice vd på Skanska avgår

Längre tunnel för mer bebyggelse

Corvara får ny hållbarhetschef

Ställnings-vd lämnar

Jernhusen rekryterar regionchef

Trafikverket svarar på mut-kritik

Eget kontor ska stärka Engcon i Nordamerika

Jätteinvestering i väst

Ledare: Hjälp till självhjälp

Ny regionchef för Cramo

Ny vd för Certex

Se alla Företagens egna nyheter

Första Case bandschaktare, M-serien, levererad av Maskinia

Nytt nummer av Materialhanteraren ute!

EFTERLYSNING FRÅN AREMA: Teleskoplastare Manitou MT1135 stulen från Rosersberg 25 november

Wow se hit

Radardetektering - en förebyggande livräddare inom arbetssäkerhet

100 st Malwa 560 producerade sedan introduktionen på Elmia Wood 2013!

Hybridtorkarbladet – En perfekt symbios mellan beprövad och modern teknologi

KIPP Nollpunktsspännsystem

Ny säljare på Metso i norra regionen

Exporterad säkerhet - Q & A med Stéphane Legret från Brigade HQ, London

Certex Svenska medlem i LEEA

Så enkelt kommer du igång med SmartDok

Nytt samarbetsavtal mellan Constructor Sverige AB och TRILOGIQ Sweden AB

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Välkommen att besöka oss på Elmia Subcontractor!

Upptäck faran i tid med nytt Radarsystem från Brigade

Sandviks intelligenta truckar automatiserar transporter med AutoMine®

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hela lösningen för anläggningsindustri!

CB Partner har gått från noll till 100 miljoner i omsättning och från noll till 250 anställda

LINAK på Agritechnica

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Etapp 2: MOVO installation fördubblar lagerutrymmet för JULA

Spännande nyheter i Eigenbrodts monter på Elmia Subcontractor

Träffa Eigenbrodt på Elmia Subcontractor

Sänd till en kollega

0.368