23948sdkhjf

Säkrare och snabbare med självkörande gruvtruckar

30 procent högre transportproduktion och säkrare arbetsmiljö utlovas med de nya intelligenta gruvtruckar för automatiserade transporter som nu lanseras av Sandvik.

Genom att avlägsna operatören från trucken och köra hela körcykeln autonomt kan gruvan uppnå betydande driftkostnadsbesparingar och effektivitetsvinster som är otänkbara jämfört med traditionella underjordiska transportmetoder. Vi har påvisat dessa fördelar med automationsprojekt i gruvor från Kanada till Sydafrika, säger Mark Ryan, Product Line Manager på Sandvik Mining and Rock Technology.

Med de nya truckarna TH551i och TH663i introducerar Sandvik en maskingeneration som beskrivs som intelligenta gruvtruckar för automatiserade transporter. Enligt tillverkaren är dessa truckar säkrare och effektivare än sina föregångare samtidigt som de utlovas ge ökad produktion utan att de fasta kostnaderna ökar.

Enkelt underhåll och hög kapacitet är andra fördelar som lyfts fram och ska medverka till låg kostnad per ton. I utrustningen ingår även ett inbyggt vågsystem som ska hjälpa operatören att säkerställa en optimal last för varje körcykel.

Sandvik betonar dock att det finns många faktorer som spelar in i jakten på såväl kostnader som ökad produktivitet. Företaget lyfter bland annat fram att multimaskinstyrning och förbättrad arbetsdisciplin kan minska driftkostnaderna med så mycket som 50 procent samtidigt som bättre tillgänglighet och förbättrad prestanda gör att gruvan kan uppnå samma produktionsvolym med färre truckar.

Tillsammans med Automine Trucking räknar Sandvik med att vinna fyra till åtta extra produktionstimmar varje dag, tid som annars skulle användas till sprängningsevakuering. Därigenom kan produktionen ökas med så mycket som 30 procent jämfört med bemannade truckar.

Automine Trucking har nu uppgraderats med transporter i ramp, vilket ger det möjligt att öka utnyttjandet och därmed förbättra produktiviteten även i gruvor med rampapplikationer. På så sätt vinner man flera extra timmar för transport med automation.

De nya intelligenta truckarna samlar även in relevanta data som kan visas när som helst, men som också gör det möjligt att analysera varje enskild last.

Även om det är viktigt att vässa produktiviteten finns det ytterligare minst ett skäl att använda de autonoma gruvtruckarna.

– När vi automatiserade dessa truckar låg vårt fokus på säkerheten för operatörerna och annan personal. Vi flyttar operatörer från underjorden till dagen och isolerar automationsområdet, samtidigt som vi minskar säkerhetsrisker på grund av trötthet, säger Jarkko Ruokojärvi, Product Line Manager Equipment Automation på Sandvik Mining and Rock Technology.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078