23948sdkhjf

Testperiod för längre och tyngre fordon

Regeringen har tagit beslut om att göra förändringar i trafikförordningen. Man vill möjliggöra en testperiod med längre och tyngre fordonståg kopplat till ny teknik.
Beslutet innebär att Transportstyrelsen kan ge tillstånd för olika aktörer att köra tyngre och längre ekipage än vad som i dag är tillåtet, oförutsatt att de ska testa teknik eller nya konstruktioner på vanliga vägar, det skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Om Sverige ska nå klimatmålen måste vi tillåta att den svenska fordonsindustrin och transportbranschen får möjligheten att under en provperiod testa nya tekniker och konstruktioner på våra vägar. Detta förstås under Transportstyrelsens tillsyn, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i pressmeddelandet.

Villkoren för att få tillstånden är att man inte är en fara för trafiksäkerheten, skadar vägen eller orsakar annan väsentlig olägenhet och att det föreligger ett behov av att testa nya tekniker och konstruktioner. Tillstånden kommer också med geografiska begränsningar. Man får exempelvis tillstånd till en viss väg eller ett visst vägnät. Transportstyrelsen har även rätten att dra tillbaka tillståndet.

Förändringarna i trafikförordningen kommer att träda i kraft den 1 februari nästa år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08