23948sdkhjf

Utdragna miljöprövningar missgynnar miljö och företag

Långsamma miljöprövningar för bergtäkter kan vara negativa för såväl den regionala utvecklingen som för miljön i framför allt glesbygd. Det menar Skogforsk som vill korta ledtiderna för att bland annat begränsa dagens ofta onödigt långa transporter.

I Sverige finns cirka 10 000 mil statliga vägar, 4 000 mil kommunala vägar och 43 000 mil enskilda vägar. Ungefär hälften av de enskilda vägarna utgörs av det så kallade skogsbilvägnätet som ska säkerställa tillgången till i runda tal 80 miljoner ton rundvirke och skogsbränsle årligen.

För att det ska fungera krävs ett kontinuerligt underhåll av befintliga skogsbilvägar, men också att nya anläggs. Liknande problematik möter Trafikverket vid främst upprustningen av det befintliga statliga vägnätet i glesbygd.

Vid både nybyggnad och underhåll är ofta bergkross av vital betydelse. Materialet utvinns och förädlas från bergtäkter som i bästa fall finns etablerade nära det aktuella vägprojektet. Om bergtäkter saknas eller har för liten kapacitet är alternativet långa transporter som kan fördyra projektet och öka miljöbelastningen.

Oavsett om det handlar om att etablera en ny täkt, fortsätta eller utvidga en befintlig täkt, krävs tillstånd enligt miljöbalken. Miljöprövningen i sig är inte kontroversiell, men den är heller inte samordnad, utan bedrivs av tolv regionala miljöprövningsdelegationer, MPD, var och en självständig direkt under regeringen.

Skogforsk har tillsammans med bland annat skogs- och byggföretag utvärderat miljöprövningen 2016 avseende täkttillstånd och där framgår att den tid som krävs för miljöprövningen varierar mycket kraftigt mellan de olika regionerna. Snabbast går det i Norrbottens län med 143 dagar i genomsnitt. Långsammast under den undersökta perioden gick det i Jämtlands och Västernorrlands län med 775 dagar.

Med genomsnittliga ledtider på mer än två år blir det svårt för företagen att planera och bedriva sin verksamhet. Resultatet är att företag och miljö i vissa regioner missgynnas genom att vägbyggarna ofta tvingas hämta bergmaterialet i täkter som kan vara onödigt avlägset placerade.

Skogforsks bedömning är dock att ett halvår borde vara fullt tillräckligt för att genomföra en miljöprövning enligt konstens alla regler och föreslår därför införandet av en tidsgräns på sex månader från ansökan till beslut. Skogforsk räknar dessutom med att de åtgärder som behövs för att uppnå målet är förhållandevis små. Förslaget är tillsättandet av en central operativ koordinator, som snabbt kan fatta beslut och flytta resurser mellan miljöprövningsdelegationerna samt effektivare handläggningssprocesser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063