23948sdkhjf

NCC vinstvarnar

Avsättningar, omorganiseringskostnader och avgångsvederlag kommer att belasta NCC resultat i fjärde kvartalet, där rörelseresultatet beräknas hamna runt noll.
NCC har fortsatt problem med lönsamheten. Affärsområdena Bygg- och anläggning tynger företaget som tidigare i höst bröt med vd:n Peter Wågström. Det förväntade rörelseresultatet för fjärde kvartalet beräknas landa runt noll, det skriver företaget i ett pressmeddelande.

NCC:s resultat för det fjärde kvartalet 2017 kommer att belastas av ökade avsättningar i bygg- och anläggningsprojekt med 315 miljoner kronor. Det påverkas också av omkostnader på 75 miljoner kronor för omorganisering och avgångsvederlag till den tidigare vd:n Peter Wågström. Hur pengarna är fördelade framgår inte av pressmeddelandet.

Den stora delen av avsättningarna ligger på NCC:s affärsområde infrastruktur. Det handlar om 260 miljoner kronor där 150 miljoner ligger i väg- och markprojekt och 110 miljoner kronor i större anläggningsprojekt. NCC Infrastructure förväntas redovisa ett negativt rörelseresultat på 100 miljoner kronor.

Inom affärsområdet bygg är avsättningarna lägre. 55 miljoner kronor som främst handlar om den danska verksamheten. Rörelseresultatet för NCC building förväntas landa på 200 miljoner kronor i kvartalet.

I affärsområdet NCC Property Development har man man inte något fastighetsprojekt att resultatavräkna i fjärde kvartalet. Det medför ett negativt rörelseresultat på 50 miljoner kronor för affärsområdet.

Man beräknar att det totala rörelseresultatet, med alla affärsområden inräknade kommer att landa nära noll för fjärde kvartalet. Nu sätts sparåtgärder in.

"NCC:s omkostnader är med nuvarande tillväxttakt för höga och därför kommer kostnaderna att sänkas, vilket beräknas ge en årlig besparing om cirka 200 miljoner kronor. Avsikten med omkostnadssänkningen är att säkerställa en omkostnadsnivå på högst 5 procent av omsättningen." skriver företaget i pressmeddelandet.

NCC:s strategi från 2015 med en femprocentig ökning av omsättning samtidigt som rörelsemarginalen skulle ökas från 3 procent till minst 4 procent justeras nu. Man väljer att inte längre prioritera tillväxten i företaget och istället fokusera på lönsamhet.

– För att lyckas med strategin krävs att vår bygg- och anläggningsverksamhet utvecklas bra. Denna verksamhet har levererat avseende orderingång men resultatet har varit svagt. Fokus kommer framöver att ligga på att förbättra lönsamheten och det är inte prioriterat att upprätthålla tillväxtambitionen i strategiplanen, säger Håkan Broman tf koncernchef NCC AB i pressmeddelandet.



Läs mer om: NCC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11